Σε τρικυμία χωρίς καπετάνιο


Τρικυμία εν κρανίω επικρατεί στη γαλάζια παράταξη, τρεις εβδομάδες πριν από το κρίσιμο έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου. Το τελευταίο όλα δείχνουν ότι θα εκλέξει τον νέο αρχηγό. Κανείς, όμως, δεν ξέρει ακόμη ούτε πόσο θα διαρκέσει, αν θα μιλήσουν και τα απλά στελέχη, και βεβαίως πώς θα διευρυνθεί το εκλεκτορικό σώμα πέραν των 4.700 - 4.800 συνέδρων που είχαν εκλεγεί για το τακτικό συνέδριο του 2007, συν τους νέους βουλευτές και πολιτευτές.

Η πρόταση που έκανε ο Β. Μεϊμαράκης μετά την αμετάκλητη απόφαση του Κ. Καραμανλή να αποχωρήσει στις 8 Νοεμβρίου, για εκλογή γενικού γραμματέα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα μπορούσε να παίξει ρόλο μεταβατικού προέδρου, ώστε να υπάρχει χρόνος για να προχωρήσουν οι διαδικασίες χωρίς πίεση, αποσύρθηκε χθες διότι δεν βρήκε ανταπόκριση. Ειδικά το στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά την απέρριψε χωρίς καν να τη συζητήσει. «Τι θα πει μεταβατικός πρόεδρος;», είπε χαρακτηριστικά στην «Ε» στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά. «Η Ν.Δ. έχει πρόεδρο, είναι ο Κώστας Καραμανλής και αυτός θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προγραμματικές δηλώσεις», τόνισε. Ο Α. Σαμαράς δεν είδε χθες τον Β. Μεϊμαράκη, διότι το πρόγραμμά του ήταν φορτωμένο, όπως ήταν η επίσημη δικαιολογία. Θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Συναντήσεις

Ο Β. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Συνεργάτες της τέως υπουργού Εξωτερικών είπαν στην «Ε» ότι ο πρώην γραμματέας δεν της έθεσε θέμα για μεταβατικό πρόεδρο και τόνισαν και ........
εκείνοι ότι ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στη δική του ευχέρεια είναι αν θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα προκαλέσει εκλογή νέου γενικού γραμματέα, αφού συνεχίζει να είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Την ώρα που συνεδρίαζε η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, επικεφαλής της οποίας είναι ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, την παραίτηση του οποίου όμως ζητούσαν πολλά στελέχη πριν, ο Β. Μεϊμαράκης δήλωνε ότι η δική του πρωτοβουλία θα έχει και συνέχεια. Τις επόμενες ημέρες έχει ζητήσει να δει τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον πρώην πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη και άλλα κορυφαία στελέχη για να τους παρουσιάσει τις ιδέες που έχει για τον τρόπο εκλογής του νέου αρχηγού.

«Εφτιαξα ένα πλαίσιο που μπορούμε να συναποφασίσουμε», δήλωσε. «Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να μιλήσουμε πολιτικά και να εγγυηθούμε το αδιάβλητο των διαδικασιών εκλογής. Ταυτόχρονα πρέπει να ανταποκριθούμε και στο θεσμικό μας ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση πρέπει να αισθάνεται την ανάσα μας».

Δύο σενάρια κυκλοφόρησαν χθες. Το ένα μιλούσε για παράταση των εργασιών του έκτακτου συνεδρίου, που τώρα είναι μονοήμερο και έχει αποκλειστικό θέμα την εκλογή αρχηγού, ώστε να πάρουν λόγο και τα απλά στελέχη για να πουν την άποψή τους για τα αίτια της ήττας. Για την εκλογή το σενάριο λέει ότι θα ανοίξουν κάλπες και στην επαρχία -άγνωστο όμως ποια από τα παλιά μέλη θα ψηφίσουν ή ποια νέα θα προστεθούν. Επειδή δεν θα εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή -λένε- θα στηθούν κάλπες και την επόμενη Κυριακή, χωρίς όμως να ξανασυγκληθεί συνέδριο· οι σύνεδροι να ψηφίσουν τις κομματικές τους οργανώσεις.

Το άλλο σενάριο μιλάει για ένα ελαφρώς διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει στείλει το μήνυμα «ό,τι θέλετε, όπου θέλετε». Η προϋπόθεση που θέτει όμως είναι το αδιάβλητο των διαδικασιών. Εκτιμά ότι η εκλογή από τη βάση απαιτεί την ύπαρξη ενός ισχυρού οργανωτικού μηχανισμού που δεν είναι σίγουρη ότι τον διαθέτει η Ρηγίλλης αυτή τη στιγμή. Η δική της πρόταση για το εκλεκτορικό σώμα είναι να διευρυνθεί όχι με κάλπες, για τις οποίες δεν υπάρχει πολύς χρόνος, αλλά με συμμετοχή στελεχών που ήδη διαθέτουν μια αιρετή νομιμοποίηση. Για παράδειγμα, στο συνέδριο εξ οφίτσιο συμμετέχουν οι γαλάζιοι δήμαρχοι. Θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και με τους δημοτικούς συμβούλους που εξελέγησαν με τη Ν.Δ. Το ίδιο να γίνει και με τους κοινωνικούς φορείς. Να μη συμμετέχει μόνο ο γαλάζιος πρόεδρος αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. που εξελέγησαν με τη Ν.Δ. Η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα και βάζει και την κοινωνία μέσα στο συνέδριο, όπως εκτιμά. Ολα τα άλλα -συζήτηση για τα αίτια, ιδεολογικοί προβληματισμοί, αναζήτηση προοπτικής- θα μπορούσαν να αναλυθούν σε ένα τακτικό συνέδριο το οποίο θα αναλάβει να συγκαλέσει ο νέος αρχηγός που θα εκλεγεί.

Ο Σαμαράς

«Δεν σας κρύβω ότι και η καρδιά μου και η λογική είναι υπέρ της διευρυμένης διαδικασίας, να νομιμοποιηθεί η εκλογή του νέου αρχηγού από όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της παράταξης», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς (στον City). «Αυτό είναι και λογικό, αλλά αν θέλετε ακουμπάει και την πραγματική διάθεση των οπαδών της βάσης. Χρειάζεται μια επαναϊδεολογικοποίηση της παράταξης και να γίνουμε ένα λειτουργικά σύγχρονο κόμμα». Δεν απέκλεισε, πάντως, και το «μικρό γήπεδο».

Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει συνέδριο διάρκειας 2-3 ημερών και τροποποίηση του καταστατικού ώστε η εκλογή του νέου προέδρου της Ν.Δ. να γίνει με κάλπες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα στις 11 το πρωί επρόκειτο να συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή για να του αναλύσει τις θέσεις του.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που έχει προτείνει την εκλογή αρχηγού από τη βάση, επισκέφθηκε χθες τον Μιλτιάδη Εβερτ στο Πικέρμι για να τον ενημερώσει για την πρότασή του και συναντήθηκε με τον Κώστα Μητσοτάκη.

Στις έξι το απόγευμα θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι τρεις φερόμενοι ως υποψήφιοι και ο Ψωμιάδης. Προσκλήθηκαν στη Ρηγίλλης από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Δ. Σιούφα για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
ENET