Αξιολόγηση των καθηγητών – Spickmich


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης



«Μια μεγάλη μέρα για τα σχολεία της Γερμανίας και μια μεγάλη μέρα για την ελευθερία της έκφρασης»


Ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από τρεις μαθητές σαν παιχνίδι και σήμερα, ένα εκατομμύριο γερμανοί μαθητές είναι χρήστες της πλατφόρμας spickmich.de. Το spickmich.de είναι διαδυκτιακή πλατφόρμα, όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τους καθηγητές τους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και να τους βαθμολογούν. ( μόνο εκείνοι θα μας αξιολογούν;)
«Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τους μαθητές τους δεν συνιστά προσβολή της προσωπικότητάς των πρώτων, ακόμη και όταν αυτή η αξιολόγηση είναι ανώνυμη. Αρκεί τα σχόλια των μαθητών να μην είναι υβριστικά. Η αξιολόγηση των καθηγητών δεν αφορά στην ιδιωτική τους αλλά στην επαγγελματική τους ζωή». Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Ανώτατο Αναθεωρητικό Δικαστήριο της Γερμανίας, στο οποίο είχε προσφύγει μία εκπαιδευτικός, με την αιτιολογία ότι η αξιολόγηση της από τους μαθητές στο διαδυκτιακό φόρουμ spickmich.de συνιστά παραβίαση του δικαιώματος της προσωπικότητάς της. «Μία απόφαση ορόσημο για τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία στο Ίντερνετ», έγραψε πριν λίγες ημέρες η Süddeutsche Zeitung ενώ ο επικεφαλής της ομάδας Spickmich.de, o Manuel Weisbrod δήλωσε : « Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια μεγάλη μέρα για τα σχολεία της Γερμανίας και μια μεγάλη μέρα για την ελευθερία της έκφρασης

Τα σημαντικότερα κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογούνται οι καθηγητές είναι οι γνώσεις αναφορικά με το αντικείμενο που διδάσκουν, η καλή προετοιμασία, το χιούμορ αλλά και η δημοτικότητά τους στους μαθητές.

Πιστεύω ότι το παράδειγμα αυτό θα βρει μιμητές σε πολλές χώρες και φυσικά στη δική μας. Το αν θα έχει επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα εκείνων που θα πάρουν την πρωτοβουλία να κάνουν κάτι σωστό και όχι να το ρίξουν στον λεγόμενο «χαβαλέ».