Kάθε κάτοικος του πλανήτη μας χρωστάει 1.500 δολάρι

Το κόστος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία αναζήτησε το οικονομολογικό επιτελείο της Commerzbank στη Γερμανία και όπως υποστηρίζει το βρήκε.
Σύμφωνα λοιπόν με το αποτέλεσμα της έρευνας η χρηματοπιστωτική κρίση κόστισε 10,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Welt, επικαλούμενη τον επικεφαλής οικονομολόγο της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ.
«Η χρηματοπιστωτική κρίση μάς έχει συνηθίσει σε ιλιγγιώδη ποσά, αλλά το ποσό στο οποίο καταλήξαμε είναι απίστευτο», δηλώνει ο κ. Κρέμερ.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα,.
Απώλειες ύψους περίπου 1,6 τρισεκατομμυρίων προέκυψαν από τις διαγραφές ενεργητικούς και τις πτωχεύσεις τραπεζών.
Άλλα 4,6 τρισεκατομμύρια ήταν οι απώλειες από τις αγορές ακινήτων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η μείωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας που προέκυψε από την χρηματοπιστωτική κρίση κόστισε τα τελευταία χρόνια άλλα 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι εάν δεν προέκυπτε η τραπεζική κρίση, η οικονομία θα αναπτυσσόταν με τους ρυθμούς των προηγούμενων ετών.....
Όμως μολονότι οι απώλειες θα συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα, το οικονομολογικό επιτελείο της Commerzbank βλέπει φως στο τούνελ και αυτό είναι το παρηγορητικό μήνυμα. Εκτιμάται ότι ο κατήφορος σταμάτησε.
Οι τιμές των ακινήτων στην Αμερική άρχισαν να ανεβαίνουν και οι τράπεζες έχουν ήδη τροφοδοτηθεί με φρέσκα κεφάλαια ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κρίση φαίνεται ότι ξεπεράστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της.
Βέβαια υπάρχουν και άλλες αποκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρει το Spiegel. Για παράδειγμα η έκθεση της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων υπολογίζει τις απώλειες από την χρηματοπιστωτική κρίση στα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια.