Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο υπό τη σκιά έντονων αντιπαραθέσεων


Συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Εθνικό Συμβούλιο, υπό τη σκιά έντονων αντιπαραθέσεων που συνεχίστηκαν ακόμη και λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του σώματος.
Το ζητούμενο είναι ο καθορισμός κοινής στρατηγικής τόσο για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό όσο και για το θέμα της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, θέματα για τα οποία υπάρχουν έντονα διιστάμενες απόψεις μεταξύ των κομμάτων.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή και τη διαρροή εγγράφων, κάλεσε τα κόμματα σε παραγωγική και δημιουργική συζήτηση, προκειμένου η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «να συμβάλει, ώστε σε πνεύμα ενότητας και σύμπνοιας, η ελληνική κυπριακή πλευρά να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε
προκλήσεις και προβλήματα».
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα του προσέρχεται στο Εθνικό Συμβούλιο με ξεκάθαρες τοποθετήσεις σε όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος τις τελευταίες ημέρες. Το ΑΚΕΛΚ αναμένεται να υποστηρίξει πλήρως τις θέσεις του Προέδρου Χριστόφια.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει στο Εθνικό Συμβούλιο έγγραφο για τους μελλοντικούς χειρισμούς στο Κυπριακό, το ........οποίο αποφασίστηκε σε συνεδρία του Πολιτικού του Γραφείου.
Ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, δήλωσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός προσέρχεται στη συνεδρία με καθαρές θέσεις, χωρίς λαϊκισμούς και μικροκομματικές προσεγγίσεις και υποτάσσοντας το κομματικό στο υπέρτατο εθνικό συμφέρον.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, έντονα ενοχλημένο από αναφορά του ΑΚΕΛ περί αδιάλλακτης πολιτικής του τέως Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει και αυτό προτάσεις, ζητώντας την αναθεώρηση της τακτικής της ελληνικής κυπριακής πλευράς κατά το δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων, επειδή θεωρεί ότι η τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην πρώτη φάση ήταν ατελέσφορη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι στόχος της πρότασης είναι να επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις κατά προτεραιότητα στα κεφαλαιώδη ζητήματα έτσι ώστε να καταγραφεί η τουρκική αδιαλλαξία.
Η ΕΔΕΚ θα ζητήσει επίσης διαπραγμάτευση κατά προτεραιότητα των κεφαλαίων σημασίας, δηλαδή του περιουσιακού, του εδαφικού και της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και ειδική συζήτηση του θέματος των εποίκων, που η τουρκική πλευρά αρνήθηκε μέχρι τώρα να συζητήσει. Επίσης θα ζητήσει να επαναβεβαιωθεί η απόρριψη κάθε ιδέας για οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία.
Από τα μικρότερα κόμματα, το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να ξεκαθαρίσει πρώτα το θέμα της επιδιαιτησίας, ενώ το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει στο Εθνικό Συμβούλιο προτάσεις που αφορούν τόσο την ουσία των διαπραγματεύσεων όσο και στη διαδικασία, καθώς και στη λειτουργία του Εθνικού.
Κατά τη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται ότι εγερθεί και το ζήτημα των διαρροών εγγράφων μετά και το θόρυβο που προκλήθηκε από τη διαρροή του εγγράφου που δόθηκε στο Σώμα για το θέμα της επιστροφής των προσφύγων.
Βήμα