Ευαγγελία Κουρουπάκη:Μια νέα γυναίκα , επιστήμονας ,υποψήφια της επαρχίας μιλάει αποκλειστικά στο Καφενείο.

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΣΥ, ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ξέρουμε ότι η γυναικεία άποψη για τα θέματα της καθημερινότητας αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας είναι πρακτική, σταράτη και πολύ πιο αιχμηρή. Πολλές φορές τολμούν να λένε τα πράγματα με τ’ ‘όνομα τους εκεί που οι άντρες έχουν δεύτερες ή και τρίτες σκέψεις για τη διατύπωση των θέσεων τους. Για παράδειγμα θέματα που αφορούν στους αγρότες, ΕΣΥ και Ασφαλιστικό δεν ανεδείχθησαν στην παρούσα προεκλογική περίοδο, οπότε μέσα από το Ελληνικό Καφενείο αποφασίσαμε να ρωτήσουμε μια υπόψήφια που είναι μέσα στα πράγματα και τα ξέρει από πρώτο χέρι. Ερχόμαστε να απαντήσουμε στα ερωτήματα που μας έχετε ζητήσει ν’ απαντηθούν με mails που μας έχετε στείλει.


Απέναντι μας είναι η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στο νομό Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη γιατρός στο επάγγελμα, μητέρα δύο παιδιών και παιδί μεταναστών που έζησαν στην Γερμανία, η οποία δέχεται να απαντήσει στα ερωτήματα μας, μιας που γνωρίζει την κατάσταση από πρώτο χέρι.

Είναι η πολιτική γένους θηλυκού;

Σίγουρα σαυτή την έκφραση υπάρχει μια αλληγορία αλλά και μιά πραγματικότητα .
Η πολιτική είναι γένους θηλυκού. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν άποψη και θέση πολιτική. Ξέρουν να παλευουν για το καλύτερο και να διεκδικούν τα δικαιώματα τα δικά τους αλλά και του κοινωνικού συνολου
Είναι ικανές να εκπροσωπήσουνε επάξια, σθεναρά και αποτελεσματικά το αύριο.
Γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη δουλειά, στο σπίτι στην κοινωνία, άρα μπορούν και να τα υπερασπιστούν καλύτερα δυναμικότερα πειστικότερα.
Αλλά και η ψήφος είναι γένους θυληκού .Επειρεάζει τις εξελιξεις, αποφασίζει για το αύριο.
Είναι δύναμη και αναφαίρετο δικαίωμα.
Γιαυτό λοιπόν γυναίκες και πολιτική πορεύονται στο μέλλον.

Είστε υποψήφια σε μια περιοχή που έχει και αγροτικό πληθυσμό, ποιά είναι τα προβλήματα τους και τι μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ;

Σημαντική πρέπει να είναι η συμβολή μας στην ουσιαστική στήριξη της αγροτικής οικονομίας του νομού μας. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται ενίσχυση τόσο οικονομική όσο και στη διαδικασία αναβάθμισης και τυποποίησης των προϊόντων τους.Το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να ανασυγκροτηθεί σε νέα βάση και να έχει ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό προσανατολισμό. Ο αγρότης χρειάζεται πληροφόρηση για τις αλλαγές και στήριξη στην εφαρμογή τους.Ζούμε σε έναν ιδιαίτερο τόπο με χαρακτηριστικά σπάνιας ομορφιάς!.Το πλεονέκτημα του είναι το .......
εύφορο έδαφος , τα νερά, η ποικιλία του κλίματος.Τα χαρακτηριστικά αυτά πρέπει να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν τόσο για την προσέλκυση τουριστών, στον τουρισμό δηλαδή, όσο και στον αγροτικό τομέα, όπου αποτελούν παράγοντα θετικό για βιολογικές καλλιέργειες, βιολογική κτηνοτροφία, κλπ…. Η σύνδεση του αγροτικού με το τουριστικό προϊόν θα συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου. Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές διότι το αγροτικό εισόδημα έχει καταβαραθρωθεί.
Εκτός από το λάδι στο νομό που δεν έχει τα τελευταία χρόνια τιμή, τα πορτοκάλια είναι πεσμένα στα περιβόλια και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί καλύτερες μέρες για τον αγρότη της Κρήτης. Δεν είχε πει τίποτε για την άνιση μεταχείριση που του επιφύλασσε, ούτε βέβαια για την υποδοχή στον Πειραιά από τους απεσταλμένους του κ. Μαρκογιαννάκη!
Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο για τον αγρότη! Θα στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα. Θα στηρίξουμε τους νέους αγρότες. Θα διεκδικήσουμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά το 2013.
Είμαστε έτοιμοι, έχουμε τη γνώση, την τόλμη να συγκρουστούμε για το σχέδιο της εθνικής μας ανάτασης!

Όντας επιστήμονας ζείτε από κοντά το ΕΣΥ και τα προβλήματα του, μπορεί ν’ αλλάξει κάτι αν το ΠΑΣΟΚ έρθει στην κυβέρνηση;

Όπως θα θυμάστε το ΕΣΥ είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και έχει γράψει λαμπρές σελίδες. Αυτή τη στιγμή όμως έχει φτάσει στα όρίά του. Χωρίς γιατρούς χωρίς νοσηλευτές και με τις υπηρεσίες σίτησης ,φύλαξης και καθαριότητας να έχουν εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Με τα χρέη να έχουν φτάσει σε αστρονομικά νούμερα. Θυμόμαστε όλοι τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του δημοσιοσχεσίτη υπουργού Υγείας για την περιστολή των δαπανών χωρίς να κάνει τίποτα άλλο από το αφήνει τη σπατάλη και την κακοδιαχείρηση να ανθούν . Θυμόμαστε όλοι τις εξαγγελίες για τα τρωκτικά που λυμαίνονται το χώρο της υγείας τα οποία όμως ακόμη και σήμερα κάνουν πάρτυ
Το ΠΑΣΟΚ έχει διαμετρικά αντίθετη φιλοσοφία στα θέματα της υγείας απο ότι η ΝΔ
Και επειδή έχω ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα σας λέω κατηγορηματικά ότι ΝΑΙ. Η Υγεία συνολικά θα είναι απο τις προτεραιότητες της Λαού θέλοντος Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και το σύστημα θα βρεί και πάλι την πνοή του Με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας , με τον εξορθολογισμό των δαπανών , με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, με έμπειρες και αξιοκρατικές διοικήσεις. Δεν θάναι εύκολο , το ξέρουμε . Όμως υπάρχει το σχέδιο ,η εμπειρία και των καλών και των κακών και κυρίως υπάρχει η πολιτική βούληση.

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες είναι η ομάδα που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε πληθυσμιακή ομάδα με το Ασφαλιστικό; Και αν είναι έτσι μπορεί να κάνει κάτι το κόμμα σας ως κυβέρνηση για να βελτιώσει την κατάσταση;

Βεβαίως είναι Αλήθεια και γι’ αυτό χρειάζονται αγώνες για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών οι οποίες καθημερινά έχουν όλους τους ρόλους νοικοκυρές, μάνες, σύζυγοι, αδερφές, υπάλληλοι σε δύσκολους και εύκολους τομείς, και δεκανίκια και στηρίγματα για τα σοβαρά προβλήματα των οικογενειών τους.Το ασφαλιστικό όντως είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την χώρα μας αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Χρειάζεται αναλογιστική μελέτη και υπεύθυνα να δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις. Οι εργαζόμενοι είτε είναι δημοσίου είτε ιδιωτικού φορέα θα πρέπει να έχουν ίση αντιμετώπιση ασφαλιστικά. Αυτό όμως δεν γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται σταδιακά να μπουν τα θεμέλια για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που να ικανοποιεί τις τωρινές αλλά και τις επόμενες γενιές.

Ακούμε το ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους να λένε ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είναι ίδια , εσείς τί τους απαντάτε;

Σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδιοι. Κανένα κοινό σημείο δεν έχει.. Χωρίς να κάνω συγκρίσεις το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον πολίτη, στο συνταξιούχο, στον επαγγελματία, στην εξωτερική πολιτική και έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Τα μέτρα της ΝΔ είναι πιο σκληρά για το μικρομεσαίο πολίτη χωρίς να αφουγκράζεται τα προβλήματά του με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Αν θα στέλνατε ένα μήνυμα προς αναποφάσιστους ψηφοφόρους ποιό θα ήταν αυτό;

Είναι επείγουσα ανάγκη να βγούμε από την κρίση που πλήττει τον τόπο μας.Και πιστεύω ότι εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα μας βγαίνοντας από αυτό το αδιέξοδο.

Τί θα λέγατε προς τους ψηφοφόρους σας:


Για ‘μένα δεν θα χρειασθεί να απολογηθείτε για συμπεριφορές και πρακτικές με τις οποίες δεν συμφωνείτε.
Ψηφίστε Λίτσα Κουρουπάκη για να σας εκπροσωπήσει καλύτερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και για να έχετε καθημερινή συμπαράσταση στα προβλήματά σας.
Η ευθύνη που έχω απέναντί σας είναι μεγάλη και δύσκολος ο δρόμος με ανηφοριές και δύσβατα μονοπάτια, αλλά οι υποσχέσεις μου και οι δεσμεύσεις μου προς εσάς πολλές. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Και μεις ευχαριστούμε την κ. Κουρουπάκη που δέχτηκε να απαντήσει χωρίς περιστροφές. Γνήσια λεβέντισσα Κρητικιά.

Την συνέντευξη επιμελήθηκε το ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ