Πέντε παγίδες στην κάλπη


Το μοναδικό ερώτημα αυτής της αναμέτρησης είναι αν το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου ο Γ. Παπανδρέου θα διαθέτει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς ουδείς αμφισβητεί την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Καραμανλής απλώς ελπίζει να μη φτάσουν οι πράσινοι το «μαγικό αριθμό» των 151 βουλευτών.Σε μια τέτοια περίπτωση, θα δώσει την επαναληπτική μάχη το Νοέμβριο, ποντάροντας στη συρρίκνωση του ΛΑΟΣ. Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα;

1 Το ύψος του ποσοστού του πρώτου κόμματος, από το οποίο (μαζί με το άθροισμα της δύναμης των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής) θα κριθεί η αυτοδυναμία.

Αυτή τη στιγμή το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ πλησιάζει το 40% και για να φθάσει το στόχο του χρειάζεται 1-1,5% ακόμη -αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στη Βουλή.

Ζητούνται τρεις μονάδες
*Το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, πρέπει να κερδίσει περίπου 3 μονάδες παραπάνω από τη δύναμη που εξασφάλισε στις εκλογές του 2007 (38,10%). Και πού τις αναζητεί;

*Σε ένα τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων το οποίο τώρα εγκαταλείπει τη Ν.Δ. και στρέφεται προς το ΠΑΣΟΚ, σε ένα τμήμα ψηφοφόρων του ............ΣΥΡΙΖΑ (είχε 5,04% το 2007) και σε νέους ψηφοφόρους.



«Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία, αφού η τρέχουσα τάση δύσκολα αλλάζει», προβλέπει ο Στρ. Φαναράς της Metron Analysis και συμφωνούν οι Γ. Μαυρής της Public Issue και ο Χρ. Βερναρδάκης της VPRC.



Ομως ο Γ. Λούλης, σύμβουλος του πρωθυπουργού, δίνει κάποια ελπίδα στη Ν.Δ.: «Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ δεν σημειώνει άνοδο. Είναι η συσπείρωση της Ν.Δ. που βρίσκεται ακόμη χαμηλά».



*Η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος δεν παίζει ρόλο στην αυτοδυναμία. Εχει τη σημασία της, όμως, σε περίπτωση δεύτερης αναμέτρησης. Η Ν.Δ., λοιπόν, ευελπιστεί να τη μειώσει στις 3 μονάδες, ώστε αν γίνουν εκλογές το Νοέμβριο να διεκδικήσει μέρος τη δύναμης του ΛΑΟΣ, που σήμερα κινείται πάνω από το 6% αλλά διαθέτει συμπαγή βάση μόλις 4%.




Παρ' όλα αυτά αναλυτές στοιχηματίζουν σε διαφορά, ίσως μεγαλύτερη κι από εκείνη των ευρωεκλογών. Από το 1974, άλλωστε, ποτέ το πρώτο κόμμα δεν έπεσε κάτω από 41,49% (1996).


2 Οι μετακινήσεις από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ.


Το ποσοστό αυτό διαφέρει στις μετρήσεις κάθε εταιρείας, όλοι ωστόσο συμφωνούν στο μίνιμουμ, που είναι 6% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., δηλαδή γύρω στο 2,5% του εκλογικού σώματος. Αυτό το ποσοστό προστιθέμενο στο 38,10% του ΠΑΣΟΚ το 2007 δίνουν 40,6%, καθώς η ροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. είναι αμελητέα.



Σύμφωνα με τον Δ. Μαύρο της MRB, οι μετακινήσεις αυτές είναι οριστικές και μόνο δραματικές εξελίξεις μπορεί να τις ανατρέψουν. Ο Γ. Μαυρής, μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι μετακινήσεις αυτές είχαν εντοπιστεί και πριν από τις ευρωεκλογές, άρα θεωρούνται οριστικές, ενώ ο Στ. Φαναράς καταγράφει αύξηση της εισροής γαλάζιων στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και μετά την εμφάνιση Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.




3 Η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ και η δύναμη όσων κομμάτων μείνουν εκτός Βουλής.



*Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπει στη Βουλή, τότε το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί περίπου 41,5% για 151-152 βουλευτές. Αν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περάσει το 3% τότε το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής μπορεί να φθάσει το 6% (από 3,1% στην αναμέτρηση του 2007), ρίχνοντας το όριο αυτοδυναμίας στο 40%.



Αν, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ φθάσει το 41-42% μπορεί να κερδίσει 155-156 έδρες.



*Σύμφωνα με τον Δ. Μαύρο, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει όριο προς τα κάτω το 2,8%. Αρα οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μπει στη Βουλή.




Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μείνουν εκτός Βουλής οι Οικολόγοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν πολύ χαμηλό ποσοστό (1-1,5%). Ετσι, το άθροισμα των εξωκοινοβουλευτικών προβλέπεται στο επίπεδο του 2007.



4 Οι αναποφάσιστοι. Το τμήμα αυτό των ψηφοφόρων κάθε εταιρεία το μετράει με διαφορετικό τρόπο, με την MRB να το τοποθετεί στο 17%, ενώ σε αντίστοιχες προεκλογικές περιόδους ήταν 10-14% -άρα τώρα υπάρχει μεγάλη ρευστότητα.



Προφίλ... αναποφάσιστο




Σύμφωνα με τον Χρ. Βερναρδάκη, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 10-12% και αποτελείται κυρίως από νέους και ψηφοφόρους της Ν.Δ. Ετσι, δεν αποκλείει να κατορθώσει το κυβερνών κόμμα να μειώσει τη διαφορά στο όριο των ευρωεκλογών, αν και φαίνεται δύσκολο.



*Ο σύμβουλος της VPRC σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «το άθροισμα Ν.Δ.-ΛΑΟΣ ισούται με το άθροισμα του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε δεύτερη αναμέτρηση ή σε εκλογές την επόμενη χρονιά».



5 Η αποχή. Αναλυτές και κομματικά επιτελεία αποκλείουν να επαναληφθεί το φαινόμενο των ευρωεκλογών με τη συμμετοχή να περιορίζεται μόλις στο 52,63%.



Θεωρούν, όμως, πιθανό το ποσοστό εκείνων που θα ψηφίσουν να κινηθεί χαμηλότερα από το 74,14% των εκλογών του 2007. Ποιον θα ωφελήσει η μεγαλύτερη συμμετοχή σε σύγκριση με τον Ιούνιο;


*Ο Γ. Μαυρής χαρακτηρίζει «μύθο» την άποψη ότι η αποχή των ευρωεκλογών έπληξε τη Ν.Δ. Αντιθέτως, πιστεύει ότι μεγαλύτερη αποχή υπήρξε τον Ιούνιο από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και ότι η διαφορά των τεσσάρων μονάδων δημιουργήθηκε τότε από την μετακίνηση ψηφοφόρων της Ν.Δ. Προβλέπει ότι η προσέλευση αυτών των ψηφοφόρων τελικά θα ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ και όχι τη Ν.Δ.

enet