Ποιος καίει τα δάση; - ...για "ένα κεραμίδι βρε αδερφέ"

Γράφει ο Νάσος Ζαγγογιάννης

Πολύ συζήτηση γίνεται για τις φωτιές τους οικοπεδοφάγους και τα συναφή. Αυτό που σίγουρα συμβαίνει είναι ανοχή και υποκρισία.
Ανοχή γιατί ένας λαός το αποδέχεται ως κάτι που ΔΕΝ μπορεί να το αποτρέψει και υποκρισία είναι η δυσκολία να το παραδεχτεί ότι κάποιες φορές ατομικά στον καθένα τον ενέχει ή τον συμφέρει.

Με απλά λόγια: Η Ελλάδα σε πολύ μεγάλο ποσοστό χτίστηκε αυθαίρετα πάνω στα καμένα χωρίς πολεοδομικό προγραμματικό σχέδιο και πάντα με την ένοχη ανοχή της ανεύθυνης πολιτείας και τον αήθη χρηματισμό υπαλλήλων του δημοσίου.

Το κακό που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι διπλό.
Το ένα είναι ότι κάποιοι βολεύονται με την αυθαίρετη δόμηση, παρότι χρυσοπληρώνουν πολλαπλάσια για ένα χτίσμα που η πολιτεία συνταγματικά έπρεπε να τους έχει εξασφαλίσει, παρέχοντας του όλα εκείνα τα δημόσια αγαθά, τα οποία δικαιούται μία οργανωμένη κοινωνία, φως, νερό, τηλέφωνο και κυρίως δρόμους και ένα σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό με πλατείες, και χώρους αναψυχής, πρασίνου κλπ. Όλα αυτά τα .......
αναλαμβάνουν αναντίρρητα οι ίδιοι γιατί σαν θύματα πελάτες των καταπατητών θεωρούν ότι αυτή είναι η συνήθης πρακτική και η ενδεδειγμένη γρήγορη λύση.

Το άλλο βασίζεται στη δαιδαλώδη νομοθεσία, η οποία συνήθως απαγορεύει έντεχνα τη δόμηση σε δασικές περιοχές, ενώ αντίθετα με παραθυράκια μετά από μία καταστροφή από πυρκαγιά παύει το δάσος να ήταν δάσος. Η ερμηνεία αυτή είναι που προτρέπει τους επίδοξους καταπατητές να κατακαίουν τεράστιες περιοχές για άλλοθι εστιάζοντας τη πλήρη καταστροφή στη περιοχή ενδιαφέροντός τους.

Αυτά είναι γνωστά και τα επισημαίνουν όλοι χωρίς όμως να επισημαίνουν και πιθανόν το δικό τους ένοχο μυστικό που πολλές φορές νομιμοποιείται.

Για παράδειγμα οι περιοχές που κάηκαν φέτος τα σπίτια είναι τα περισσότερα με τις παραπάνω "νόμιμες διαδικασίες", αφού λοιπόν βολεύτηκαν αυτοί μέσα στο πράσινο οικτίρουν τους νέους ιδιοκτήτες αντίστοιχων "νόμιμων και ηθικών" "διαδικασιών" να αποκτήσουν και αυτοί μία στέγη, "ένα κεραμίδι βρε αδερφέ" που λέγαμε παλιά.

Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται και θα συνεχίζεται... γιατί είναι ένα διαχρονικό έγκλημα και οφείλεται στη κακή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού ο οποίος έχει διαφθαρεί από κακούς και πεπαλαιωμένους νόμους που η ένοχη πολιτική φροντίζει να συντηρεί πελατειακές σχέσεις με ψηφοφόρους και από την άλλη να μηδενίζει τη συμμετοχή του κράτους στις καταπατημένες περιοχές.

Όταν λοιπόν οι περιοχές αυτές οικίζονται και οικοδομούνται άναρχα ο καθένας φτιάχνει το δικό του δρόμο και φροντίζει με λαδώματα να φέρει φως, νερό τηλέφωνο. Είναι άγνωστα αυτά;
ΔΕΝ τα γνωρίζει η πολιτεία;
Ποιοι είναι όλοι αυτοί που φωνάζουν για τις καμένες περιοχές;
Ποιοι θα είναι οι νέοι οικιστές που θα διαιωνίσουν αυτό τον άθλιο φαύλο κύκλο της οικολογικής καταστροφής και άναρχης δόμησης;

Γιατί αν πάμε λίγα χρόνια πίσω και δούμε τα καταπράσινα βόρεια προάστια της Αττικής και τους χώρους προς το νέο αεροδρόμιο "ΕΛ.Βενιζέλος" θα διαπιστώσουμε
ότι το έγκλημα αυτό έχει ονοματεπώνυμο και συγκεκριμένες ευθύνες.

Μα όλα είναι "Νόμιμα"... ΝΑΙ αλλά στερούνται ηθικής και οικολογικής συνείδησης.

Σε αυτό το τόπο, οι νόμοι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και οι εισηγητές των νόμων που παρασύρουν τη νομοθετική εξουσία είναι τσιράκια Μεγάλο-εργολάβων και Μεγάλο-συμφερόντων.

Σιγά τώρα τι μας είπες θα αναρωτηθεί κάποιος!!! "κομίζεις γλαύκας εις τας Αθήνας";

Το γνωρίζω απλά τα επαναλαμβάνω για εκτόνωση, τίμιε αναγνώστη μου.

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ