Κάνουν «θυσίες» για να μη χάσουν τη δουλειά τους

«Θυσίες» για να μη χάσουν τη δουλειά τους δέχονται να κάνουν τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους, καθώς φοβούνται πως στην αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν στο ταμείο ανεργίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, το 75% των εργαζομένων για να διατηρήσει τη δουλειά του θα δεχόταν να δουλεύει υπερωρίες, αργίες και Κυριακές χωρίς να παίρνει επιπλέον χρήματα.

Οπως τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, «από την έρευνα προέκυψε πως τρεις στους τέσσερις είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις σε βασικά εργασιακά τους δικαιώματα, αισθανόμενοι την ανάσα δεκάδων χιλιάδων ανέργων που ψάχνουν δουλειά».

η ζοφερή κατάσταση, που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας, αποτυπώνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στην ετήσια έκθεση για την ..........
ελληνική οικονομία που παρουσιάζεται αύριο.

Ευέλικτες μορφές
Είναι χαρακτηριστικό πως τρεις στις δέκα νέες θέσεις εργασίας αφορούν πλέον ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως είναι η μερική και προσωρινή απασχόληση.

Βασική προτεραιότητα της ΓΣΕΕ είναι η καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, καθώς ένα στα τέσσερα ευρώ που παράγονται (25%) στη χώρα μας δεν φορολογείται. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2009 στην Ελλάδα η φορολογία πάσης φύσεως και οι ασφαλιστικές εισφορές αντιστοιχούν στο 60% του μέσου μισθού.

Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας, η πραγματική φορολογία των μισθωτών στην Ελλάδα είναι 35,5%, σχεδόν όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (36,4%).

Τα κέρδη
Την ίδια στιγμή η πραγματική φορολογία των κερδών είναι το ήμισυ από αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στην Ελλάδα είναι 15,9% και στην Κοινότητα είναι 33%).

Οπως τονίζει ο Γιώργος Ρωμανιάς, «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η μεγάλη φοροδιαφυγή. Με βάση τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι πρώτη στον τομέα της μαύρης οικονομίας, αφού 65 δισεκατομμύρια ευρώ παραγόμενου πλούτου δεν καταγράφονται και δεν φορολογούνται.

Αν φορολογούνταν με ένα συντελεστή 20% έως 25%, θα είχαμε σε ετήσια βάση 13 έως 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο επιπλέον έσοδα».

Πηγή