Οι εκλογές ως ευκαιρία

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης


O κ. Καραμανλής επιχείρησε τελικώς το θρυλούμενο, από τα μέσα Αυγούστου, άλμα διαφυγής.

Ταλαντεύθηκε επί δύο εβδομάδες και χθες, ακούγοντας τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο να του περιγράφει με μελανά χρώματα τις οικονομικές προοπτικές της επόμενης περιόδου, διέγνωσε το μάταιον της προσπάθειας και πέταξε το μπαλάκι της επιλογής στον έκπληκτο και διαπορούντα ελληνικό λαό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε άλλη επιλογή. Η διακυβέρνησή του υπήρξε ατελής, του αφρού, χωρίς βάθος, χωρίς επεξεργασίες, χωρίς συνέχεια, συνέπεια και ως εκ τούτου χωρίς αποτελέσματα. Το διαπιστωμένο και εξελισσόμενο, εδώ και καιρό, ελληνικό πολυπαραγοντικό πρόβλημα κορυφώθηκε επί των ημερών του.

Επί πέντε χρόνια το έκρυβε επιμελώς διά της επικοινωνίας, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η διεθνής οικονομική κρίση όμως έδρασε καταλυτικά. Φανέρωσε τα κρυμμένα χρέη, τα απίθανα ελλείμματα και ανέδειξε τις πάμπολλες παραγωγικές ανεπάρκειες. Η συγκεκαλυμμένη φούσκα της ελληνικής οικονομίας, που στηριζόταν στον .........
ανεξέλεγκτο δανεισμό, δημόσιο και ιδιωτικό, έσκασε με εκκωφαντικό τρόπο στα χέρια του Πρωθυπουργού.

Με τα δημόσια οικονομικά κλονισμένα, τα ασφαλιστικά ταμεία σε τροχιά κατάρρευσης, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις κλυδωνιζόμενες, την αγορά πνιγμένη στις ακάλυπτες επιταγές και την κοινωνία απειλούμενη και αγωνιούσα ο κ. Καραμανλής δεν μπορούσε παρά να διαφύγει διά των εκλογών.

Εστω κι έτσι όμως προσέφερε ίσως τη μόνη πραγματικά καλή υπηρεσία στην πατρίδα. Με τη διαφυγή του η κρίση αποκαλύφθηκε, το ελληνικό πολυπαραγοντικό πρόβλημα ανεδείχθη, ουδείς πια μπορεί να το αγνοήσει.

Κατά τα φαινόμενα ο ελληνικός λαός θα αποδώσει τις ευθύνες και θα τιμωρήσει τον κ. Καραμανλή για την ασυνέπεια και την αδυναμία της αμέριμνης διακυβέρνησής του. Ισως και να τον βγάλει οριστικά εκτός παιγνιδιού.

Ομως η αποκάλυψη είναι συγκεκριμένη και θα δεσμεύσει τους επερχόμενους. Ακριβώς από την αποκάλυψη και την αποδοχή του προβλήματος θα αναδειχθεί η μεγάλη ευθύνη του ΠαΣοΚ.

Η πρόκληση πια μεταφέρεται στον κ. Παπανδρέου. Αυτός έχει πλέον την ευθύνη να μετατρέψει την αποκαλυφθείσα κρίση σε ευκαιρία ανόρθωσης της χώρας. Σε αυτόν θα στραφεί αναγκαστικά ο ελληνικός λαός. Και δεν μπορεί να τον διαψεύσει. Το ΠαΣοΚ έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι διαθέτει δυνάμεις, εμπειρίες και ικανά στελέχη να χειριστούν σύνθετες καταστάσεις όπως η σημερινή. Η εμπειρία του 1993 δείχνει τον δρόμο, όσο κι αν οι τωρινές συνθήκες είναι χειρότερες και οι περιορισμοί περισσότεροι.
Αντώνης Καρακούσης