Διαγγελμάτων το Αγγελόκρουσμα


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Τελικά, η παρατεταμένη εκλογολογία και η ακυβερνησία δεν προκάλεσαν νευρική κρίση μόνο στην αγορά και στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και σε όλους εμάς. Μία νευρική κρίση που φυσικά μεγιστοποίησαν με γεωμετρική πρόοδο τα ΜΜΕ, χοροστατούντων δημοσιογράφων αλλά και υποψηφίων εθνοσωτήρων.
Η κορυφαία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, πολιτική πράξη της προκήρυξης προώρων εκλογών δεν είχε χάσει μόνο την επικοινωνιακή της ιδιαιτερότητα και χρησιμότητα, αλλά και την αξίας της. Κανείς ειλικρινά δεν περίμενε να ακούσει τι θα πει ο Πρωθυπουργός, ποιο λόγο θα προτάξει, το μόνο που ενδιέφερε, εν είδη λύτρωσης, ήταν να πει τη μαγική λεξούλα «Εκλογές».
Τι ήταν να την πει, άρχισε το πανηγύρι, μία τρομερή παράκρουση. Νομίζω ότι δεν υπάρχει παραλογισμός, ικανός να τον σκεφτεί ανθρώπινος νους, που δεν ακούστηκε γύρω από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Την παράσταση επάξια την έκλεψε ο Βαγγέλης Μειμαράκης με την τρομερή ατάκα βήμα-βήμα, το διάγγελμα έλεγε ήταν το πρώτο βήμα περιμένετε. Με μιας κατέρριψε το μύθο του μοναχικού και προβληματισμένου Πρωθυπουργού που σκέφτηκε και αποφάσισε μόνος του.
Βέβαια, ο υπερβατισμός στην Ελλάδα, τη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού, δεν έχει όρια. Αντί να προβληματιστούν οι της .........
ΝΔ για την επαναλαμβανόμενη κασέτα δηλώσεων του Κώστα Καραμανλή και για την απουσία σοβαρού πολιτικού μηνύματος, πέρα από το ότι πάμε σε εκλογές, απορούσαν και κατηγορούσαν τον Παπανδρέου γιατί στο δικό του διάγγελμα δεν ανέπτυξε λέει τις προτάσεις του και τον τρόπο που θα κυβερνήσει.
Πάλι καλά που δεν ζήτησαν να τους αναφέρει και τα ονόματα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Για να τους δούμε αν τους αντιστρέψεις την ερώτηση. Ο Πρωθυπουργός, που δεν έκανε πράξη 5 και κάτι χρόνια, όσα έπρεπε να κάνει, γιατί δεν τα ανέφερε στο διάγγελμα; Γιατί για τη ΝΔ βήμα-βήμα κύριε Μειμαράκη και όχι για το ΠΑΣΟΚ; Ο παραλογισμός είναι αμφίδρομος και πριν μας ρίξετε σε νευρωτική κρίση θα σας ρίξουμε εμείς.
Δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος Υπουργός της Κυβερνήσεως είπε το καταπληκτικό ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε περιορισμό χρόνου…
Πάμε ξανά, το διάγγελμα είναι ένα μήνυμα υψίστης σημασίας, το οποίο χρησιμοποιούταν κυρίως για να αρχίσει ή να τελειώσει μία σοβαρή κατάσταση, όπως ήταν ο πόλεμος ή οι διαπραγματεύσεις.
Θα τρελαθούμε που θα τρελαθούμε με τα βιβλικά που θα ακούσουμε και σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Δεν φτάνει που μας βιάζετε τη λογική μας και τη λογική της πολιτικής; Θέλετε να βιάσετε και τις λέξεις, τις πράξεις και το περιεχόμενο τους;
Το θετικό είναι ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο Κώστας Καραμανλής, στο διάγγελμα τους, κράτησαν ήπιους τόνους. Είθε η προεκλογική περίοδος να διεξαχθεί με όρους πολιτικής.