Το (απελπισμένο) κυνήγι του Μπιν Λάντεν


O Αρτ Γκέλερ, ένας ξανθός, γαλανομάτης πράκτορας της CΙΑ, κάθεται μέσα σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο βαθιά μέσα στην περιοχή της Αλ Κάιντα, κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή του. Οι πακιστανοί επιτηρητές του τού έχουν απαγορεύσει να βγαίνει στους αφιλόξενους τόπους του Ουαζιριστάν προκειμένου να βοηθήσει στις προσπάθειες ανεύρεσης του υπ΄ αριθμόν 1 καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο. Είναι άρρωστος και εξαντλημένος και υποφέρει από τροφική δηλητηρίαση. Στην πατρίδα του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πατέρας του πεθαίνει από καρκίνο. Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι υποτυπώδεις, η ζέστη αφόρητη- η γεννήτρια χάλασε για ακόμη μία φορά. Ψάχνει για οποιαδήποτε πληροφορία- κάποια υποκλοπή κλήσης, μια αεροφωτογραφία- που μπορεί να θέσει τέλος στο κυνήγι του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η άκαρπη αναζήτηση ανατέθηκε τελικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα δίκτυο κατασκόπων Παστούν της πακιστανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο κ. Κέλερ ήταν ένας από τους 50 με 100 πράκτορες της CΙΑ των οποίων η αποστολή τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν να βρουν και να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν και άλλους ηγέτες της Αλ Κάιντα στις εχθρικές συνοριακές περιοχές του Πακιστάν, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται.

Ο κ. Κέλερ, 39 χρόνων, προσφέρθηκε να ενταχθεί στην ομάδα αναζήτησης του Μπιν Λάντεν και το 2006 εστάλη ως προσωρινός επικεφαλής σε μία από τις βάσεις της CΙΑ στην καρδιά της περιοχής της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, το Ουαζιριστάν. Ηταν μια εμπειρία που ακόμη τον κάνει να αναρωτιέται αν ο................. ηγέτης της Αλ Κάιντα πρόκειται ποτέ να βρεθεί. Ο κ. Κέλερ κανονικά δεν θα αποτελούσε την πρώτη επιλογή της CΙΑ για τη συγκεκριμένη δουλειά- δεν μιλούσε κάποια γλώσσα της Μέσης Ανατολής και δεν ήταν ειδικός σε θέματα της Αλ Κάιντα ή του Πακιστάν. Ωστόσο το 2006, με όλα τα μέσα να προορίζονται για το Ιράκ, η CΙΑ έψαχνε απελπισμένα για πράκτορες που θα βοηθούσαν στην αναζήτηση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σήμερα αυτό αλλάζει. Η υπηρεσία επαναφέρει στην ενεργό δράση συνταξιοδοτημένους πράκτορές της- μια ομάδα που είναι γνωστή ως «Το Κλιμάκιο» - πολλοί εκ των οποίων είναι βετεράνοι που συνεργάστηκαν με τους αφγανούς μουτζαχεντίν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής τη δεκαετία του 1980. Ο αντικαταστάτης του κ. Κέλερ όταν έφυγε από το Σόουσανκ- έτσι έλεγαν τη βάση του στο Ουαζιριστάν εξαιτίας της ομοιότητάς της με τις φυλακές στην ταινία «Shawshank Redemption» («Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ»)- ήταν ένας από αυτούς: ένας 56χρονος ψαρομάλλης βετεράνος της CΙΑ που μιλάει Παστούν. «Κάποιοι από αυτούς τους άνδρες κυνηγούν τον Μπιν Λάντεν πολλά χρόνια» σημείωσε ο κ. Κέλερ. Ο αντικαταστάτης του, που σύμφωνα με τον κ. Κέλερ βρίσκεται ακόμη στο Πακιστάν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αφιερώνει οκτώ μήνες τον χρόνο σε βάσεις της CΙΑ αναζητώντας τον αρχηγό της Αλ Κάιντα.

Το κυνήγι του Οσάμα μπιν Λάντεν διεξάγεται κατά κύριο λόγο από την πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών ΙSΙ, μια υπηρεσία την οποία πολλοί πράκτορες της CΙΑ δεν εμπιστεύονται εξαιτίας των ιστορικών δεσμών της με τους Παστούν του Ουαζιριστάν. Ο κ. Κέλερ λέει ότι το νευραλγικό κέντρο της αναζήτησης βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ αλλά το επιχειρησιακό κέντρο σε βάσεις όπως το Σόουσανκ. Το κέντρο των επιχειρήσεων ήταν η αίθουσα επικοινωνιών, όπου ο κ. Κέλερ συνεργαζόταν με αξιωματούχους από άλλα τμήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Εκεί πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις ή αεροφωτογραφίες συνδυάζονται με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το προσωπικό της ΙSΙ. Ολες οι πληροφορίες συγκεντρώνονται με την επίβλεψη των πακιστανικών αρχών. «Ο ρόλος μας στην αναζήτηση του Μπιν Λάντεν περιοριζόταν σε μια οθόνη υπολογιστή μέσα στη βάση» εξήγησε ο κ. Κέλερ. Οταν ήθελε να ακολουθήσει κάποιο στοιχείο έπρεπε να έρθει σε επαφή με κάποιον Παστούν για να του ζητήσει να ταξιδέψει σε μια συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες.

Πρόκειται για επικίνδυνο επάγγελμα. Το 2005 η CΙΑ στρατολόγησε έναν μουλά και τον έστειλε στο Ουαζιριστάν για να αναφέρει αν υπήρχαν Αραβες στην περιοχή- ένδειξη ότι ο Μπιν Λάντεν που είναι Σαουδάραβας ίσως βρισκόταν κοντά. Κάποιες ημέρες αργότερα ο άνδρας βρέθηκε στην άκρη του δρόμου αποκεφαλισμένος και με ένα μήνυμα στο πουκάμισό του που έγραφε ότι αυτή είναι η μοίρα των κατασκόπων. Οταν κάποιος ηγέτης της Αλ Κάιντα αναγνωρίζεται και εντοπίζεται- ο κ. Κέλερ είπε ότι χρειάζεται πολλές εβδομάδες, ίσως και μήνες, ώσπου ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να ξεκινήσει μια επίθεση-, ακόμη και αν οι διαταγές έχουν δοθεί από τα κεντρικά της CΙΑ στη Βιρτζίνια, οι Πακιστανοί έχουν τον τελευταίο λόγο. «Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 για το 99% αυτών των επιθέσεων ζητούμε τη συμβουλή και την έγκριση των Πακιστανών» είπε ο κ. Κέλερ. Εδώ και χρόνια δεν έχει υπάρξει κάποιο αξιόπιστο στοιχείο που να οδηγεί στον Μπιν Λάντεν. Το ψευδώνυμό του μεταξύ των πρακτόρων της CΙΑ είναι «Ελβις» εξαιτίας όλων των ψεύτικων εμφανίσεών του σε διάφορα μέρη. Η CΙΑ έχει καταφέρει να εξολοθρεύσει αρκετά ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ο Μπιν Λάντεν και ο βοηθός του, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, είναι διαφορετική υπόθεση.

Ο κ. Κέλερ εκτιμά ότι ο Μπιν Λάντεν μετακινείται από χωριό σε χωριό στο Ουαζιριστάν. Επικοινωνεί με συνεργάτες του περίπου μία φορά τον μήνα και μόνο μέσω αγγελιαφόρου. Δεν χρησιμοποιεί ποτέ τηλέφωνο. Οταν φθάνει σε κάποιο χωριό με τους σωματοφύλακές του, κάθεται και συζητεί με τον αρχηγό της φυλής. Τότε ο Μπιν Λάντεν είναι φιλοξενούμενος του χωριού και σύμφωνα με τα έθιμα των Παστούν πρέπει να προστατευθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον εντοπισμό του, είπε ο κ. Κέλερ, είναι ότι ακόμη και αν κάποιος ήθελε να τον καταδώσει- και να εισπράξει την αμοιβή των 25 εκατ. δολαρίων- δεν μπορεί να απευθυνθεί σε κανέναν. Η τοπική αστυνομία γνωρίζει ότι ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται εκεί. «Αν γνωστοποιήσεις την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν θα σκοτωθείς.Οσοι διαθέτουν κάποια πληροφορία δεν μπορούν να τη μεταβιβάσουν σε κανέναν» κατέληξε ο κ. Κέλερ.
Βήμα