ΤΕΙ vs AEI

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ δεν το έχω μελετήσει εις βάθος, αλλά από τα λίγα που διάβασα και τη συζήτηση που παρακολούθησα κατέληξα με δύο απορίες:

- μήπως το όλο θέμα αφορά μία κομπλεξική μερίδα καθηγητών ΤΕΙ και δη χωρίς προσόντα, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να εξομοιωθούν μισθολογικά και κοινωνικά με τους πανεπιστημιακούς; Εάν κάνω λάθος παρακαλώ να με διορθώσετε.

- μήπως επίσης μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί σχολές όπως η Ανθοκομία, η Ζωϊκή και Φυτική παραγωγή, η υφαντουργία ακόμη και η δασοκομία και κάποιες άλλες που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν 4ετής, είναι ανώτατες, και οι καθηγητές τους πλέον θεωρούνται ισότιμοι με τους πανεπιστημιακούς; Ωραίες σχολές δεν λέω, έχουν ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που θα σχοληθούν με αυτό το αντικείμενο, θα μάθουν χρήσιμα πράγματα, αλλά δύο χρονάκια εκπαίδευσης μου φαίνονται υπεραρκετά. Και για ποιό λόγο .....
ανώτατο πτυχίο; Μήπως μετά την Ανθοκομία θα κάνει κάποιος μεταπτυχιακό; Σε τί; Στις παπαρούνες ή μήπως θα τον κάνουν δεκτό σε κανένα πρόγραμμα ΜΒΑ (π.χ. διοίκηση ανθοκομικών μονάδων) και θα βγει από την Ανθοκομία manager; Να το δούμε και αυτό. Πάντως θα έχει σίγουρη καριέρα στη χώρα μας ως Διοικητής Δημόσιου Οργανισμού κατά προτίμηση ΝΠΙΔ.

- Γιατί θυμάμαι πως τα Polytechnics της Αγγλίας έγιναν ΑΕΙ μετά από σοβαρές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών τους, τις υποδομές τους, το εκπαιδευτικό τους προσωπικό; Γιατί δηλαδή εδώ μια ζωή στην τσαπατσουλιά και την άρπα-κόλλα ίσα ίσα για να πάρουν τα προνόμια οι καθηγητές των ΤΕΙ χωρίς να σκέφτονται καν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους φοιτητές τους;

Ελένη Παπαδοπούλου