H google νταής του Ινερνετ;


Τρεις γίγαντες του ίντερνετ, ενώσεις βιβλιοθηκών και άλλοι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απαντήσουν στον συμβιβασμό της Google με συγγραφείς και εκδότες για την ψηφιακή εκμετάλλευση περιεχομένου.

O Peter Brantley, διευθυντής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Internet Archive, δήλωσε ότι η ομάδα της οποίας τα μέλη θα ανακοινωθούν επίσημα τις επόμενες δύο εβδομάδες, έχει επικεφαλής τον δικηγόρο Gary Reback, που στο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Microsoft.

O Peter Brantley, δήλωσε ότι η συμμαχία δημιουργήθηκε για να φέρει στη δημοσιότητα τη σκοτεινή πλευρά του συμβιβασμού. Πρόσθεσε ότι δεκάδες ενώσεις θα συμμετέχουν και θα προσπαθήσουν να την μπλοκάρουν εν αναμονή και της τελικής απόφασης του δικαστηρίου.

Στην ομάδα συμφώνησαν να μπουν η Microsoft, το Amazon και το Yahoo, που βλέπουν την αντίπαλό τους να κάνει κίνηση ματ με τη νέα αυτή συμφωνία. H συμμαχία υποστηρίζει ότι η ραγδαία ανάπτυξη της Google την έχει μετατρέψει σε "νταή" του ίντερνετ, ρόλο που είχε τη δεκαετία του 90' η Microsoft.

Η Google έφτασε σε .......εξωδικαστικό συμβιβασμό τον περασμένο Οκτώβριο με την Ένωση Συγγραφέων και με τον Σύλλογο Αμερικανών Εκδοτών. "Η συμφωνία της Google Books, αυξάνει τον ανταγωνισμό στον τομέα της ψηφιακής ανάγνωσης, επομένως είναι κατανοητό οι ανταγωνιστές μας να προσπαθήσουν να αντιδράσουν" δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Η συμφωνία που πρέπει να επικυρωθεί από το δικαστήριο, θα λύσει μια χρόνια διαμάχη μεταξύ συγγραφέων και δημιουργών με την Google. Επιτρέπει στην Google να χρησιμοποιεί βιβλία και κείμενα και να τα προσφέρει αυτούσια στους χρήστες του διαδικτύου. Η εταιρεία συμφώνησε να προσφέρει ποσοστά από τα διαφημιστικά έσοδα στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων.

Πάντως εδώ και αρκετό καιρό συγγραφείς, υπεύθυνοι βιβλιοθηκών και ευρωπαίοι εκδότες αντιδρούν και υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αυτή δίνει στην Google μια άδικη ασυλία και μια ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την ψηφιακή ανάγνωση με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξαλείψει κάθε ανταγωνιστή στο διαδίκτυο, αλλά και εκτός διαδικτύου.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, συνεχίζει την έρευνα για τη συμφωνία και έχει έρθει σε επαφή με την Google, την Ένωση Συγγραφέων και τον Σύλλογο Εκδοτών.

Το περιφερειακό δικαστήριο έχει δώσει διορία μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, για να λάβει γραπτώς από το υπουργείο Δικαιοσύνης οποιεσδήποτε ενστάσεις σχετικά με το "μεγάλο κόλπο" της Google.
news247