ΣΥΡΙΖΑ: Το θολό τοπίο της διάλυσης..

Αμετάβλητο μένει το θολό τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ, που αποκαλύφθηκε μετά από το καταλυτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η κατάσταση χειροτέρεψε την περασμένη εβδομάδα, από την ομαδική ανταλλαγή πολεμικών πυρών των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας, αλλά και στελεχών του συμμαχικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ
Με στόχο να ξεπεραστούν οι τάσεις εσωστρέφειας και η συνεχιζόμενη διαμάχη για το ρόλο που δικαιούται το κάθε στέλεχος του ΣΥΝ, ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε πρόταση-βόμβα για την ενότητα του Συνασπισμού και ζήτησε από τον Αλέκο Αλαβάνο να εγκατάλειψη την ηγετική του θέση, και εμμέσως να εγκατάλειψη τη πολιτική!
Ο κ. Παπαδημούλης έφερε τον Α. Αλαβάνο αντιμέτωπο με τις ίδιες του τις επιλογές και του ζήτησε συνέπεια θεωρώντας ότι μια τέτοια... ενέργεια θα είναι καλή για τον ίδιο, τον ΣΥΝ και βέβαια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε ότι ο κ. Αλαβάνος μετά τις εκλογές του 2007 αποφάσισε και δρομολόγησε την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΝ δίνοντας το δαχτυλίδι στον Αλέξη Τσίπρα
Στη συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ο κ. Παπαδημούλης είπε ακόμη : «Τότε είχε πει ότι δρομολογείται μια σταδιακή αποχώρησή του από τις κορυφαίες θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σας θυμίζω ότι τότε ο Αλέκος είχε κάνει δύο κινήσεις, οι οποίες είχαν επιδοκιμαστεί :Η πρώτη μετά από 30 σχεδόν χρόνια συνεχούς παρουσίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα, στην ευρωβουλή και τη Βουλή, είπε κατεβαίνω στο Ηράκλειο-μια όχι σίγουρη έδρα»
»Το δεύτερο είναι ότι προώθησε με δική του πρωτοβουλία στο τιμόνι του κόμματος ένα νέο άνθρωπο. Αν ο Αλέκος τώρα ολοκληρώσει σε ένα χρονοδιάγραμμα αυτές τις κινήσεις με βάση τις συλλογικές μας διαδικασίες στο ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτα από όλα συνεπής με τις ίδιες του τις επιλογές», σημείωσε με εμφαση ο πρώην ευρωβουλευτής.
Συμπλήρωσε ακόμα ότι η Αριστερά, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμπαραστέκονται στους πολίτες, ξεπερνώντας εσωστρέφειες ή διαμάχες για ρόλους προσώπων, ιδίως την περίοδο αυτή.
«Οι λύσεις υπάρχουν για μια ομαλή μεταβίβαση της σκυτάλης, οι οποίες μπορούν να δοθούν με πλήρη συναίνεση και συμφωνία όλων και του Αλέξη και του Αλέκου και των συλλογικών οργάνων, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση», τόνισε κ.Παπαδημούλης.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη του είπε ακόμα: «Ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος πρέπει να δρομολογήσει με δική του πρωτοβουλία αυτές τις διαδικασίες, καθώς είναι η λογική συνέχεια των επιλογών που ο ίδιος έκανε προς τιμήν του πριν από ενάμιση χρόνο».Και βέβαια, ο κ Παπαδημούλης δεν είναι ο μόνος που ανοίγει πόρτες εξόδου. Μιλώντας στην «Αυγή» ο Ανδρέας Καρίτζης,
Ο αντ’ αυτού στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, σε δηλώσεις του στην «Αυγή» μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από επιμέρους και ιδιοτελείς επιδιώξεις στο εσωτερικό του, που απειλούν την ενότητα του χώρου», θέτοντας έμμεσα και το θέμα του ξεχωριστού κέντρου αποφάσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή
Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται τη στιγμή που οι δύο βασικότερες τάσεις του ΣΥΝ, το Αριστερό Ρεύμα και η Ανανεωτική Πτέρυγα, προετοιμάζονται για «πολεμική σύρραξη» στο Διαρκές Συνέδριο, το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, συγκαλώντας πανελλαδικές συναντήσεις στελεχών τους, μετά τις 15 Αυγούστου.

Εν μέσω αριστεράς ραστώνης, στην εμπροσθοφυλακή της πολιτικής μάχης επιδιώκει να βρίσκεται ο Αλ Τσίπρας, σε μία συστηματική προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι εσωκομματικές αντιδράσεις προς το πρόσωπο του.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε στη διάρκεια της εβδομάδας. όπου μετά από το Ηράκλειο βρέθηκε στην άλλη άκρη της Ελλάδος , στη Νάουσα και την Κουλούρα Ημαθίας όπου συναντήθηκε με τους ροδακινοπαραγωγούς. Σε συνέχει των επιθέσεων του προς τη Κυβερνητική πολιτική, τη κάλεσε να αφήσει τα «επικοινωνιακά τερτίπια» και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με σοβαρότητα και όχι με ασπιρίνες.

Παράλληλα όμως οι κινήσεις του κ. Τσίπρα θεωρούνται από μερικά στελέχη κυρίως ως «τάση φυγής» από το απαξιωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Κουμουνδούρου για την ηγετική ομάδα.