Τι λένε τα μυστικά γκάλοπ που παρέλαβε ο Κώστας Καραμανλή

Η Ρηγίλλης παρέλαβε τα πρώτα στοιχεία από τα κυλιόμενα γκάλοπ, που με αγωνία περίμενε το επιτελείο του Κώστα Καραμανλή , ώστε να μπορέσουν να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους στα καυτά ζητήματα που θα καθορίσουν τη πορεία της ΝΔ στο άμεσο μέλλον.
Έτσι λοιπόν, το πρώτο εύρημα είναι ότι η διαφορά με το ΠαΣοΚ παραμένει κοντά στα επίπεδα των ευρωεκλογών, πράγμα που καθιστά προβληματική την απόφαση για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι το στοιχείο των μετρήσεων ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους ζητούν από τον Κώστα Καραμανλή την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Για αυτό ακριβώς το λόγο, ο Κ. Καραμανλής εχει ουσιαστικά οριστικοποίηση τον ανασχηματισμό.
Αυτά είναι τα πρώτα βασικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, και γίνονται αντικείμενο ανάλυσης στη Ρηγίλλης, αν και πιο ολοκληρωμένη πολιτική εικόνα θα υπάρξει στα τέλη Αυγούστου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες.
Κύκλοι του Μαξίμου, που είναι μεταξύ αυτών που μελετούν τις δημοσκοπήσεις, διαρρέουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του πριν την ΔΕΘ..
Τα πέντε βασικά στοιχεία που καταγράφουν οι μυστικές κυλιόμενες μετρήσεις είναι τα ακόλουθα:....
1 Η πολιτική συμπεριφορά των ερωτηθέντων, δεν έχει αλλάξει έναντι των μεγάλων κομμάτων. Στη μέτρηση φαίνεται ότι οι πολίτες σε ποσοστό περίπου 31% έναντι 27% της ΝΔ εξακολουθούν να προτιμούν το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ. Μικρές αυξομειώσεις στα ποσοστά τους εμφανίζουν τα υπόλοιπα κόμματα. Ωστόσο όπως επισημαίνεται τα ποσοστά αυτά είναι δύσκολο να αναλυθούν καθώς οι έρευνες έγιναν εν μέσω του θέρους.
2. Με ανοδική τάση έναντι των ευρωεκλογών κινείται η αποχή. Σύμφωνα με τους αναλυτές καταλυτικό ρόλο σε αυτό φαίνεται να παίζουν οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Ζίμενς και η αναφορά του Μιχ. Χριστοφοράκου ότι και τα δυο μεγάλα κόμματα πήραν χρήματα από την πολυεθνική εταιρεία. Πάντως, οι ερωτηθέντες δεν γνώριζαν τιε δηλώσεις Κοροβέση περι χρηματισμού και της αριστεράς.
3.Η αυτοδυναμία μοιάζει μάλλον ακατόρθωτη, καθώς τα λεγόμενα μικρά κόμματα ξεπερνούν το ποσοστό του 20% και παράλληλα οι οικολόγοι-πράσινοι φαίνεται να διατηρούν ένα ποσοστό που κινείται πάνω από το 3%. Οι αναλυτές μάλιστα προβλέπουν ότι αν το σκάνδαλο της Ζίμενς λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις θα ενισχυθούν τα μικρά κόμματα και ταυτόχρονα θα εκτιναχθεί στα ύψη η αποχή.
4.Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης.
5.Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να ζητά από τον πρωθυπουργό την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, για να δώσουν μια νέα μικρή πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση. Επίσης, στη βάση της ΝΔ, ένα ποσοστό περίπου 70% ζητά από τον Κώστα Καραμανλή να προβεί σε αλλαγές στην κυβέρνηση και παράλληλα να λάβει σκληρά μέτρα έναντι εκείνων των στελεχών που με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους τραυμάτισαν την εικόνα της κυβέρνησης.
Το γεγονός ότι η ψαλίδα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παραμένει στα επίπεδα των ευρωεκλογών προβληματίζει το Μάξιμου και αυτό επειδή διαπιστώνει ότι μια σειρά κινήσεων που έγιναν στο παρελθόν, όπως η καλοκαιρινή παραγωγή νομοθετικού και παραγωγικού έργου των υπουργών και οι στοχευμένες παροχές αλλά και οι επισκέψεις του Κώστα Καραμανλή σε ορισμένα υπουργεία δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα..
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τη Ρηγίλλης, η διαφορά των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων που καταγράφεται στις μετρήσεις απομακρύνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Πιθανότατα προσπαθούν να εφησυχάσουν το ΠαΣοΚ, ώστε να μπορέσει να υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός.
Αυτό όμως που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις Καραμανλή, είναι το σκάνδαλο της Ζίμενς. Αν η υπόθεση αυτή παραμείνει στην επικαιρότητα για μεγάλο διάστημα ακόμη και συνοδευτεί με διαρροές ονομάτων πολιτικών προσώπων τότε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θα είναι το πιθανότερο. Ιδιαίτερα εάν τα καινούργια ονόματα που θα δημοσιοποιήσει ο Χριστοφοράκος είναι κάποια από το «βαρύ πυροβολικό» του ΠαΣοΚ.