Το φαινόμενο του καθρέφτη


Tης Ευρυδικης Μπερση

Υπάρχει κάτι ευχάριστο σε όλο αυτό το κύμα τρομολαγνείας σχετικά με τη γρίπη των χοίρων. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «φαινόμενο του καθρέφτη». Χώρες, συστήματα υγείας, νοσοκομεία υποχρεώνονται να κοιτάξουν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη και να παραδεχθούν, σε εαυτούς και αλλήλους, τα τρομακτικά κενά τους. Τόσα χρόνια, σε όλη την Ελλάδα, είναι συστηματικό το φαινόμενο άνθρωποι να χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά να μην βρίσκουν κρεβάτι. Τόσα χρόνια, αντί το πρόβλημα να λύνεται, γίνεται χειρότερο. Ξαφνικά, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι ως διά μαγείας βρέθηκαν χρήματα ώστε να επαναπροσληφθούν οι συμβασιούχοι των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που είχαν εκδιωχθεί. Τώρα, τουλάχιστον θα λειτουργήσουν οι υπάρχουσες κλίνες που είχαν αραχνιάσει λόγω έλλειψης προσωπικού...

Οι 100-150 κλίνες που θα επανέλθουν σε λειτουργία, αν οι υποσχέσεις γίνουν πράξη, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό σε περίπτωση πανδημίας. Το πιθανότερο είναι ότι ........ δεν θα μπορέσουν καν να καλύψουν τις πάγιες και μόνιμες ανάγκες, αυτές που προκύπτουν τώρα που δεν υπάρχει πανδημία. Οσοι πρέπει να βάλουν κάποιον δικό τους στην Εντατική θα συνεχίζουν να τηλεφωνούν στο γραφείο του βουλευτή τους, να προσεύχονται γονυπετείς ή να χάνουν περιουσίες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ομως ο καθρέφτης λειτούργησε, το αποκρουστικό θέαμα των κλινών ΜΕΘ σε αχρηστία έγινε υπερβολικά ορατό για να αγνοηθεί. Θα ήταν ωραίο η τρομοκράτηση του πληθυσμού για τον ιό της γρίπης να συνεχιζόταν μέχρι να υποχρεωθεί το υπουργείο Υγείας να δει και μερικές άλλες χαίνουσες πληγές του συστήματος υγείας. Θα μπορούσε, παραδείγματος χάρη, να παραδεχθεί ότι το προσωπικό των εφημεριών στα νοσοκομεία επιβαρύνεται με τόσες ώρες εργασίας, που καταρρέει στις φυσιολογικές ημέρες, πόσω μάλλον σε μία πανδημία.

Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον, για να επιστρέψουμε στο θέμα των ΜΕΘ, αν η γρίπη των χοίρων βοηθούσε να γίνει γνωστό το γεγονός ότι το Μαιευτήριο Ελενα Βενιζέλου, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για όλες τις εγκύους που ενδεχομένως νοσήσουν από τη νέα γρίπη, δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για γυναίκες. Επανάληψη. Ενα από τα καλύτερα μαιευτήρια της χώρας, το νοσοκομείο αναφοράς για εγκύους σε μια νόσο που παρουσιάζει αυξημένες επιπλοκές σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Λόγω του ήπιου χαρακτήρα της, η γρίπη των χοίρων μέχρι στιγμής δεν είναι πανδημία, αλλά ψευδοπανδημία. Ομως, με την ψευδαίσθηση ότι προετοιμαζόμαστε για πανδημία, θα μπορούσαμε να λάβουμε μέτρα που τουλάχιστον θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας στα καθημερινά περιστατικά, αυτά που κρίνουν τη ζωή και τον θάνατο, χωρίς ποτέ να απολαμβάνουν τη δημοσιότητα της τηλεγενούς γρίπης.
ΠΗΓΗ