Τα Σενάρια Π.Φ. (Προ Φωτιάς)

Ο ανασχηματισμός και η αναζήτηση άλλοθι για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές

Ο κ. Κ. Καραμανλής δείχνει να επιταχύνει τα πράγματα. Ολες οι πληροφορίες τον φέρουν να βρίσκεται προ διλημμάτων και σημαντικών αποφάσεων.

Ο ανασχηματισμός και οι αλλαγές στις κρατικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα και μαζί διαμορφώνεται το πλαίσιο της πολιτικής αντεπίθεσης, συγκροτείται δηλαδή ο κύκλος των ιδεών και των θεμάτων που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να κυριαρχήσουν στην επερχόμενη και εμφανώς προπαρασκευαζόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στοιχεία του πλαισίου αυτού ήδη παρουσίασαν οι κκ. Καραμανλής και Παπαθανασίου. Πρόκειται, επί της ουσίας, για στρατηγική «ηρωικής εξόδου», μέσω της οποίας επιδιώκεται η συγκράτηση των δυνάμεων και η φθορά του αντιπάλου και η διαμόρφωση συνθηκών ταχείας επανάκαμψης στην εξουσία. Ετσι στο εξής η κρίση θα περιγράφεται, τα περισσότερα θα αποδίδονται σε αυτήν και οι διαρθρωτικές αλλαγές, τα μέτρα και οι άλλες πολιτικές, υποτίθεται, ότι θα κατατείνουν στο ξεπέρασμα της κρίσης. Στη βάση αυτού του πλαισίου το οποίο μάλλον θα ..........
παρουσιασθεί με επισημότητα στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Και αν δεν τη λάβει, που είναι το πιθανότερο, θεωρεί ότι εξασφαλίζει το άλλοθι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ετσι πιστεύει πως θα μπορεί να κατηγορεί τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι δήθεν αυτός συντηρεί το φθοροποιό κλίμα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και δεν αφήνει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει απρόσκοπτα την κρίση.

Αστεία πράγματα. Η κυβέρνηση Καραμανλή καταδιώκεται από τα αδιέξοδα της οικονομίας και από την παταγώδη αποτυχία της. Κινδυνεύει, όπως πάει, να χάσει και τα τελευταία αποθέματα αξιοπιστίας και σπεύδει να καλυφθεί έναντι των επερχομένων. Κάτι που γνωρίζει ο κ. Παπανδρέου και για τούτο διεκδικεί εκλογές το ταχύτερο. Ξέρει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ότι κάθε μέρα που περνά τα πράγματα χειροτερεύουν και πως όλο το βάρος διαχείρισης της κρίσης, με τα βασικά εργαλεία πολιτικής υπονομευμένα, θα μεταφερθεί σε εκείνον. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εργάζονται ακριβώς με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο. Αναμένουν ότι θα παραλάβουν όχι απλώς καμένη γη αλλά ολόκληρη την οικονομία, δημόσια και ιδιωτική, ναρκοθετημένη. Οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου, οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων, όλοι οι κύκλοι παραγωγής πολιτικής εκκινούν από χαμηλή βάση, με τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους, τα κρατικά ταμεία αδειανά, το ΕΣΠΑ διαμοιρασμένο και τα χρέη στα ύψη. Ηδη υποβάλλονται σε άσκηση λεπτής ισορροπίας και αναζητούν λύσεις και συνθέσεις σε περιβάλλον προβληματικό, πολύ χειρότερο από εκείνο που παρέλαβε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1993. Ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , όταν ερωτάται για αυτήν την τόσο σύνθετη και δύσκολη προετοιμασία απαντά πως «στο ΠαΣοΚ γίνεται επεξεργασία σε βάθος», βεβαιώνοντας ότι «υπάρχουν οι εμπειρίες,όπως και ικανά πρόσωπα, με γνώσεις και δυνατότητες, αντιμετώπισης τέτοιων έκτακτων συνθηκών». Το σίγουρο είναι ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τρέφουν αυταπάτες. Γνωρίζουν ότι η επόμενη δική τους ημέρα θα θυμίζει πορεία σε έρημο γη και θα απαιτήσει υπομονή, αντοχές και διαρκή προσπάθεια. Γι΄ αυτό και συστηματικά αποφεύγουν τις πολλές δεσμεύσεις και υποσχέσεις.
ΠΗΓΗ