ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ


Γράφει ο Δημήτριος Δήμου

Τριάντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον κ. Καρχιμάκη, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον κ. πρωθυπουργό για τις παράλογες και κοινωνικά προκλητικές αμοιβές του προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ, κ. Χ. Παναγόπουλου, ύψους 347.000 ευρώ.

Τα λεφτά αυτά που δίνει το Δημόσιο στον golden πρόεδρο της ΕΡΤ, όπως λέγουν οι ερωτώντες, υπερβαίνουν τις αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού και είναι τριπλάσια των πάσης φύσεως αποδοχών ενός υπουργού.
Προβληματίζομαι τώρα εγώ, όπως και ο κάθε φουκαράς που πονάει αυτήν τη χώρα, τι γίνεται σε τούτο το κράτος. Πρώτα πρώτα να αποκωδικοποιήσουμε τη φράση «… των πάσης φύσεως αποδοχών» των κυρίων βουλευτών μας, που φυσικά ξέρουν καλύτερα από πόσες μεριές αρμέγουν οι εκλεκτοί του λαού. Άλλο οι αποδοχές που ανακοινώνονται και γράφονται και άλλο «οι πάσης φύσεως αποδοχές», που μπορεί να είναι και πολλαπλάσιες. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τους ίδιους, που κι αυτοί είναι μέσα στο κόλπο, έστω και με το ένα πόδι (παλαιότερα και με τα δύο), όπως και για τον golden πρόεδρο, του οποίου δεν ξέρουμε τις «πάσης φύσεως αποδοχές», τις οποίες, αν τις μαθαίναμε, θα μπορούσαμε και να τρελαθούμε. Η ερώτηση όμως είχε και ένα άλλο σκέλος φαινομενικά εντελώς δευτερεύον, ειδικά για μας τους ανίδεους. Έλεγε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΡΤ δήλωσε με προκλητικό τρόπο στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ότι «θα εξακολουθήσει να...........
παίρνει τα ίδια χρήματα μέχρι το 2012». Κάτω από το χαλί τα σκουπίδια μυρίζουν, γι' αυτό θέλησα να μάθω πόθεν αντλεί τη βεβαιότητα ο πρόεδρος της ΕΡΤ ότι θα συνεχίσει να παίρνει τα ίδια χρήματα μέχρι το 2012, που πιθανόν τότε να μην είναι στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Θυμάστε εκείνους τους μάνατζερ των νοσοκομείων, που όταν ήρθε στα πράγματα η ΝΔ τούς ξήλωσε για να βάλει στο μέλι τα δικά της φιντάνια; Ε λοιπόν αυτοί αποζημιώθηκαν χοντρά από το κράτος (από την τσέπη του φορολογούμενου), παίρνοντας καθήμενοι περισσότερα από όσα θα έπαιρναν ως διευθυντές των νοσοκομείων. Έτσι τα έχουν τακτοποιήσει τα πράσινα και τα μπλε αρπακτικά, για να είναι και με τη μια πλευρά αλλά και με την άλλη μέσα στο κόλπο. Και το κόλπο λέει τύφλα να 'χουν οι χαζοί, που τους τα παίρνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουν, εμείς μέσα από τα κόμματα τα οικονομάμε και αυτοί τρέχουν και τα ψηφίζουν. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε λαός χαζών, αφού συνεχώς τρώμε το ίδιο παραμύθι του δικομματισμού; Και τώρα εγώ, κάθομαι τώρα εδώ και απελπίζομαι, άλλο δεν σκέπτομαι, τον νου μου τρώει αυτή η τύχη (Καβάφης «Τα τείχη»). Τον νου μου τρώει η τύχη της πατρίδος μου, εκεί που την οδήγησαν αναίτια οι μασκαράδες. Σκέπτομαι λοιπόν πώς είναι δυνατόν μια χώρα σαν την Ελλάδα, που βυθίζεται οικονομικά, να δίνει μισθούς σαν αυτούς του προέδρου της ΕΡΤ, ή ακόμη χειρότερα του προέδρου του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ κ.λπ. Ιδού λοιπόν η απορία. Κύριε υπουργέ των Οικονομικών, ερωτώ εσένα που μας άλλαξες τον αδόξαστο στους φόρους. Με ποια καρδιά, με ποια συνείδηση, υπογράφεις τέτοιες αποδοχές; Κύριε υπουργέ μου, ερωτώ εσένα και όχι τον πρωθυπουργό, γιατί αυτόν τον έχω δεκάκις ερωτήσει χωρίς να αξιωθώ απαντήσεως. Πώς είναι δυνατόν να αγνοείς τα ταλαιπωρημένα πρόσωπα των μισθωτών και των συνταξιούχων και να δίνεις τεράστιους μισθούς και μπόνους στους λύκους που λυμαίνονται το Δημόσιο; Πώς είναι δυνατόν η πατρίδα σου να έχει φτάσει το έλλειμμα στο 7,1% και το δημόσιο χρέος στα 259,6 δισ. ευρώ και εσύ να χαρίζεις δισεκατομμύρια στην καμαρίλα;

Δεν τρομάξαμε μόνο εμείς οι ιθαγενείς, υπουργέ μου, από τους τεράστιους φόρους που επέβαλες. Τρόμαξε και ο ΟΟΣΑ. Αλήθεια σού λέω και αν δεν πείθεσαι, σου διαβάζω το ρεζουμέ της έκθεσής του, μια και εσύ είσαι πολυάσχολος και δεν μπορείς να την αναγνώσεις. «Σταματήστε αμέσως τους φόρους, καταστρέφετε την οικονομία», γράφει ο ΟΟΣΑ. Και επεξηγεί παρακάτω το γιατί: Οι φόροι θα πλήξουν την ανάκαμψη γιατί θα στεγνώσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και επιτέλους είναι ανώφελοι, γιατί για να πετύχετε το 3% απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010, κάτι που θεωρείται αδύνατο. Φέτος δανειστήκατε με κακούς όρους 56,4 δισ. ευρώ για να καλύψετε το άνοιγμα και να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις. Τα τοκοχρεολύσια συσσωρεύονται, του χρόνου πόσα θα δανειστείτε; Ασφαλώς έρχεται σίγουρα η μέρα που αυτό το κράτος θα δηλώσει αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων και τότε τι θα κάνετε, κ. υπουργέ; Θα μας κόψετε τους μισθούς και τις συντάξεις, για να μην τυχόν και θίξετε σήμερα τους κηφήνες που παίρνουν μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ; Πολλοί κάνουν το λάθος και ρωτάνε με τι προσόντα αυτοί οι κύριοι εισπράττουν αυτά τα χρήματα. Εγώ δεν πέφτω σ' αυτούς τους λάκκους, γιατί ξέρω καλά ότι αυτά τα λεφτά είναι παράνομα, κοινωνικά άδικα, και οι διορισμοί των κυρίων αυτών παράνομοι και ρουσφετολογικοί. Αν ήταν άξιοι, θα πηγαίνανε στον ιδιωτικό τομέα, όπου το βόλεμα δεν περνά και πρέπει να ιδρώσεις. Αλλά ανεξάρτητα ακόμη και από αυτό, το δημόσιο χρήμα έπρεπε να είναι σεβαστό, γιατί είναι ο ιδρώτας του λαού και θα έπρεπε να υπάρχουν κανόνες και προ πάντων να τηρούνται οι νόμοι. Σεις υποθάλπετε την ανομία και την πλήρη αταξία. Θα αποτύχετε και εσείς, κ. υπουργέ, όπως και ο προκάτοχός σας, όπως και ο προηγούμενος αυτού που εμάχετο για τον σοσιαλισμό, όπως και όλοι οι άλλοι και πάει κορδόνι η δουλειά. Το δημόσιο χρέος ήταν αμελητέο το 1974, 29 δισ. το 1981, 68,8 δισ. το 1984, 182,4 δισ. το 2003 και τώρα αισίως στα 259,6 δισ. από τον προκάτοχό σας μεγάλο καθηγητή. Υπόψη ότι αυτό είναι μόνο το εξωτερικό δημόσιο χρέος και αντιλαμβάνεστε τι θα πει αυτό.
Και τώρα λοιπόν λύστε μου και εμένα τη μεγάλη απορία. Γιατί δίνετε σ' αυτούς τους τύπους αυτούς τους τεράστιους μισθούς μέσα από άδεια και ρημαγμένα από τις κλοπές ταμεία; Δεκάδες χιλιάδες είναι οι διορισμένοι διευθυνταράδες κομματικοί που μας λυμαίνονται. Πενήντα χιλιάδες οι κρατικές λιμουζίνες. Επειδή ζείτε πίσω από τα φιμέ τζάμια των μερσεντές σας, πρέπει να σας πω ότι λίγοι κόβουν αποδείξεις και επιστρέφουν τον ΦΠΑ, και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Πώς να σας εμπιστευτούν αφού χρεοκοπήσατε το κράτος; Πώς να σας εμπιστευτούν αφού ζείτε μέσα στα πλούτη και στη μεγάλη ζωή; Εξήντα δύο διαμερίσματα δηλώνει ότι έχει ο υφυπουργός του Αθλητισμού. Συλλογή κάνει; Πώς τα κουλαντρίζει; Έχετε, κ. υπουργέ, το σθένος να βγείτε στον ελληνικό λαό και να του πείτε: Δεν ζητώ μόνο από σας θυσίες για να βγάλουμε τη χώρα από την ένδεια. Από σήμερα κόβονται οι παχυλοί μισθοί και οποιανού δεν του αρέσει ας πάει σπίτι του. Και για να δείτε πόσο δίκαιος είμαι, το ίδιο λέω και στον κ. Καρχιμάκη. Καταδικάστε, κ. Καρχιμάκη, στο κόμμα σας αυτούς που άρχισαν αυτά τα παρατράγουδα με τους αρουραίους των τεράστιων μισθών. Καταδικάστε τους δικούς σας υπουργούς Οικονομικών που μας έφεραν σ' αυτό το χάλι. Μη νομίζετε και οι δύο ότι οι πολίτες είναι ηλίθιοι και θα τρώνε συνεχώς το παραμύθι της δικής σας στρεβλής δημοκρατίας.

Λέτε και τα δύο κόμματα ότι θα κόψετε τα λεφτά από την άμυνα για να βρείτε πόρους, την ώρα που απειλείται η χώρα και οι Τούρκοι μάς ρεζιλεύουν καθημερινά. Είστε πρωτότυποι πραγματικά γιατί σκόπιμα δημιουργήσατε στην Ελλάδα ένα στρατιωτικό προλεταριάτο που δεν ξέρουμε σε ποιους ολέθριους δρόμους θα μας οδηγήσει. Το στρατιωτικό προσωπικό εγκαταλείφθηκε στην τύχη του κι εσείς νομίζετε ότι θα πολεμήσουν οι δικαστές και οι ευνοούμενοί σας. Ιδού μια δεύτερη απορία: Ποιος θα προτάξει άμυνα γι' αυτήν την πατρίδα;
ΠΗΓΗ