Αγωνία για τα μόρια εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Οι εκτιμήσεις


Αγωνία στο «παρά πέντε» προβλέπεται ακόμη και για τους αριστούχους των φετινών πανελλαδικών, αφού το ρεκόρ που σημειώθηκε φέτος στην κλίμακα της υψηλής βαθμολογίας (18-20) αναμένεται να ανεβάσει τα μόρια εισαγωγής και στα νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, στις δυσπρόσιτες ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές, διαμορφώνοντας σχεδόν «απαγορευτικές» συνθήκες εισαγωγής, τουλάχιστον για την ερχόμενη χρονιά.
Μετά και την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων (η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουλίου) προχωρεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ η επεξεργασία των δεδομένων, προκειμένου να εκδοθούν στην παραδοσιακή τους ημερομηνία, δηλαδή κατά τις 25 Αυγούστου, τα αποτελέσματα με τις βάσεις των σχολών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Από τη μία πλευρά, τα δεδομένα των λιγότερων, κατά περίπου 5.000, υποψηφίων από την περσινή χρονιά, σε συνδυασμό με την αριθμητική αύξηση του αριθμού των εισακτέων λόγω της ίδρυσης των 16 νέων τμημάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, υποδεικνύουν μεγαλύτερη εισαγωγή επιτυχόντων στις σχολές, κατά συνέπεια λιγότερες κενές θέσεις (ειδικότερα στα περιφερειακά ΤΕΙ, όπου στοχεύει η ανακατανομή των διαθέσιμων θέσεων). Από την άλλη, οι καλύτερες συνολικά επιδόσεις των φετινών υποψηφίων, απόρροια των ευκολότερων, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, θεμάτων των πανελλαδικών, ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμη και τον συσχετισμό αριστούχου και 1ης προτίμησης. Αναλυτικά, αναμένεται:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών, κοινωνικών και νομικών επιστημών):

Παρ' ότι η κατηγορία των υποψηφίων που εντάσσονται στη θεωρητική κατεύθυνση παρουσίασε φέτος τη μικρότερη αύξηση στα ποσοστά των αριστούχων (κατά 2,07% αυξήθηκαν οι βαθμολογίες που καταγράφηκαν στην κλίμακα 19-20), η άνοδος των βάσεων στις σχολές του πεδίου, ειδικότερα σ' εκείνες της μεσαίας ή και ........χαμηλής ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των φιλολογικών, θεωρείται δεδομένη. Σημαντική αναμ
ένεται η αύξηση των μορίων εισαγωγής (ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 400 μόρια) στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής για τα οποία και φέτος παρατηρείται υψηλή ζήτηση, αφού οι ρυθμοί της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τους θεωρούνται ταχύτατοι. Σε ανοδική τροχιά κατευθύνονται οι βάσεις και των υψηλόβαθμων τμημάτων του πεδίου, δηλαδή των νομικών, με τη Νομική Σχολή της Αθήνας να προσεγγίζει τα 19.000 μόρια εισαγωγής (18.978 η περσινή της βάση). Υπενθυμίζεται πως και στα τρία νομικά τμήματα που λειτουργούν στα ΑΕΙ της χώρας (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Κομοτηνή) και την περσινή χρονιά είχαν αυξηθεί τα μόρια εισαγωγής τους.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών επιστημών):

Η εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των άριστων βαθμολογιών (το 32,96% των υποψηφίων της κατεύθυνσης βαθμολογήθηκε στην κλίμακα του 18-20), που επηρεάζει τα επίπεδα των βάσεων και στο συγκεκριμένο πεδίο, ενδεχομένως να εκτόξευε στα ύψη τα μόρια εισαγωγής στα «καθηγητικά» τμήματα (φυσικομαθηματικά, χημικά), ωστόσο, οι παρόμοιες των περσινών επιδόσεις των διαγωνιζομένων στη Φυσική φαίνεται πως θα συγκρατήσουν την άνοδο, που ενδέχεται πάντως να πλησιάσει και στα 500 μόρια, τουλάχιστον στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, όπως π.χ. το Χημικό της Αθήνας (17.334 η βάση εισαγωγής του το 2008). Αύξηση των μορίων εισαγωγής αναμένεται και στα τμήματα Βιολογίας (καταγράφονται ως κοινά Τμήματα μεταξύ του 2ου και του 3ου επιστημονικών πεδίων), παρομοίως και στα Τμήματα Πληροφορικής.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστημών υγείας):

Τι περιθώριο ανόδου μπορεί να έχει η Ιατρική της Αθήνας, με 19.306 μόρια εισαγωγής (βάση 2008); Από 50 έως 250 μόρια, απαντούν οι ειδικοί αναλυτές. Οι καλύτερες επιδόσεις των φετινών διαγωνιζομένων στη Βιολογία, παρά τα δύσκολα φετινά θέματα των πανελλαδικών, και οι αντίστοιχες των περσινών σε Χημεία και Φυσική θα οδηγήσουν με βεβαιότητα σε άνοδο τις σχολές μεσαίας ζήτησης του πεδίου (που περιλαμβάνει ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, κτηνιατρικά τμήματα) κυρίως αυτές των κεντρικών ιδρυμάτων. Η αύξηση του ποσοστού των αριστούχων της θετικής κατεύθυνσης, με περισσότερους από πέρσι και στην κλίμακα 19-20 (1.337 φέτος - 793 το 2008), από την οποία προέρχονται συνήθως οι επιτυχόντες στις κορυφαίες βαθμολογικά σχολές, δείχνει αύξηση των μορίων εισαγωγής και στα ιατρικά τμήματα (μικρότερη ενδεχομένως στις δυσπρόσιτες ιατρικές σχολές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, στις οποίες και πέρσι είχε σημειωθεί οριακή άνοδος στις βάσεις - μεγαλύτερη στα ομοειδή τμήματα της περιφέρειας). Ανοδο αναμένεται να εμφανίσει στη βάση εισαγωγής του και το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια, λόγω του ενδιαφέροντος στην αγορά εργασίας, συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλών σχολών στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικών επιστημών):

Για τα επίπεδα των βάσεων στις σχολές και του συγκεκριμένου πεδίου οι καλύτερες συνολικά επιδόσεις των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών, με χαμηλότερα ποσοστά κάτω του 10 στα εξεταζόμενα μαθήματα, δείχνουν αύξηση των μορίων εισαγωγής. Τα μεγαλύτερα δε, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ποσοστά των άριστων βαθμολογιών των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης προβλέπεται πως θα ανεβάσουν τις βάσεις και στα υψηλόβαθμα -και περιζήτητα- τμήματα του πεδίου, αυτά δηλαδή του ΕΜΠ.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο (επιστημών οικονομίας και διοίκησης):

Πρόκειται για την ομάδα για την οποία η άνοδος στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές που τη συγκροτούν καταγράφηκε ευκρινώς, ήδη από την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων, τον Ιούνιο, αφού οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες των αντίστοιχων περσινών σε όλες τις κλίμακες των βαθμολογιών εισαγωγής.

Λόγω δε των ποσοστών των αριστούχων, τα οποία και στη συγκεκριμένη κατηγορία των σχολών ήταν μεγαλύτερα από τα περσινά, ειδικότερα αυτών στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής θεωρείται δεδομένη η άνοδος -που μπορεί κατά περίπτωση να ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 μόρια- και στις υψηλής ζήτησης σχολές του πεδίου, όπως οι χρηματοοικονομικές του ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και του ΠΑΠΕΙ (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) ή το δημοφιλές Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου (17.687 μόρια η περσινή του βάση). Σημειώνεται πως οι άσχημες επιδόσεις στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου των διαγωνιζομένων στις πανελλαδικές του 2008 είχαν ρίξει την περσινή χρονιά τις βάσεις σε όλα τα τμήματα της ομάδας, εξαιρουμένων του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.*
ΠΗΓΗ