Μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν

Γράφει ο Ακτιβιστής


Η Shinkai Karokhail, ένα μέλος του Κοινοβουλίου στο Αφγανιστάν, διατηρεί ελπίδες ότι οι υποψήφιοι των προσεχών Προεδρικών εκλογών θα φέρουν στο προσκήνιο τα ζητήματα των γυναικών.
Λέει ότι ανησυχεί γιατί παρόλο ότι εκδιώχθηκαν από τα κέντρα εξουσίας οι Ταλιμπάν από το 2001, οι γυναίκες σε πολλά μέρη της χώρας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έλλειψη ελευθεριών και πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Η Karokhail, η οποία εναντιώθηκε σε έναν απαράδεκτο και κραυγαλέα ρατσιστικό οικογενειακό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση τον Απρίλιο, θεωρεί ότι οι σημαντικότεροι υποψήφιοι για την προεδρία έχουν αποφύγει να μιλήσουν για τα ζητήματα των γυναικών στις προεκλογικές εκστρατείες τους.
Τα ζητήματα των γυναικών είναι τόσο ευαίσθητα όσο η γραμμή Durand (τα αμφισβητημένα σύνορα μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν). Οι υποψήφιοι δεν παίρνουν θέση γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν ψήφους από τους συντηρητικούς και τους εξτρεμιστές.
Πολιτικά δικαιώματα γυναικών
Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ........
Αφγανιστάν ανησυχούν για το ότι τα τοπικά μέσα έχουν εστιάσει στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων, ιδιαίτερα των κορυφαίων, αλλά αποφεύγουν τα ζητήματα δικαιωμάτων των γυναικών.
Ελπίζοντας να ωθήσουν την ατζέντα τους προς τα εμπρός, μια ομάδα ενεργών στελεχών γυναικών από το Καμπούλ οργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση ( jirga, συνέλευση) προκειμένου να κινητοποιήσει τις ψήφους των γυναικών και να βελτιώσει την πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους.
Συγκεντρώνοντας ενεργούς πολίτες από όλη τη χώρα, η jirga είχε σκοπό να ξαναβάλει τα ζητήματα των γυναικών στην ημερήσια διάταξη και να διαβεβαιώσει ότι οι φωνές τους δεν θα αγνοούνται.
"Θέλουμε οι γυναίκες να μάθουν πώς θα κατοχυρώσουν τα πολιτικά δικαιώματά τους σε μια κοινωνία που εξουσιάζεται από τους άνδρες", είπε η Karokhail στο Al Jazeera.
"Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι έχουμε φωνή. Χρειαζόμαστε περισσότερους υπουργούς γυναίκες, περισσότερους διπλωμάτες".
Ο Orzala Ashraf, ένας από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων για την κατοχύρωση του ρόλου των γυναικών λέει ότι η ψήφος των γυναικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δημοκρατική ανάπτυξη.
Πολλοί ακτιβιστές όμως διαμαρτύρονται για τα φαινόμενα εκφοβισμού και βίας ενάντια στις γυναίκες που εμφανίστηκαν ενόψει των εκλογών σε πολλά μέρη της χώρας.
Ο Gulalai Achakzai, ένας εκπρόσωπος στη jirga από την πόλη Kandahar, αισθάνεται ότι υπάρχει "μεγάλη διαφορά μεταξύ των προηγούμενων εκλογών και αυτών".
"Η ασφάλεια έχει γίνει τόσο κακή που αμφιβάλλω εάν περισσότερο από το 10% των ψηφοφόρων γυναικών θα πάνε να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών", εκτίμησε.
Η Hasan Bano Ghazanfar, η μόνη γυναίκα υπουργός στην κυβέρνηση του Προέδρου Karzai, απέφυγε να ζητήσει από τις γυναίκες να ψηφίσουν τον τωρινό Πρόεδρο.
Αλλά πίεσε τις γυναίκες στη jirga να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.
"Μην θεωρήσετε ότι η ψηφοφορία δεν παίζει ρόλο στη ζωή σας. Και μια μόνο ψήφος μπορεί να αλλάξει τις τύχες της οικογένειάς σας", είπε.
"Μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας."
ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ