Μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα γίνεται; Κι όμως γίνεται!

Γράφει η sugar ray

Σε μια χώρα στην οποία μία αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού καπνίζει είναι σίγουρα νωρίς για να μπορούμε να μιλάμε για αποτελέσματα. Ούτως η άλλως είναι μια συνήθεια η οποία δεν γίνεται να απαλλαγούμε από την μια στιγμή στην άλλη και χρειάζεται χρόνο.
Τα πρώτα στοιχεία λοιπόν μπορεί να μη δείχνουνε το πόσοι το κόψανε, παρόλα αυτά δείχνουνε το πόσο έχουνε μειωθεί οι πωλήσεις των τσιγάρων κατά αυτό το διάστημα. Μείωση λοιπόν από 5 έως 7% «βλέπουν» τους επόμενους μήνες παράγοντες της αγοράς προϊόντων καπνού.
Οι υπεύθυνοι του υπουργείου υγείας από την άλλη σπεύδουν να «πανηγυρίσουν» μείωση των καπνιστών της τάξης του 10%. Ένας μήνας, βέβαια, δεν αρκεί για να μετατραπεί ο συστηματικός θεριακλής σε βεβαιωμένο μη καπνιστή.
Θετικά είναι όμως και τα στοιχεία που έρχονται από τον αριθμό των ανθρώπων που ζητάνε βοήθεια για να κόψουν το τσιγάρο. Για του λόγου το αληθές έως και 100% αύξηση παρατηρείται στην προσέλευση καπνιστών στα ......
ιατρεία διακοπής, με παράλληλη σημαντική πτώση στον μέσο όρο ηλικίας, αφού τη συνδρομή των ειδικών ζητούν πλέον και οι δεκαοχτάρηδες. Και να φανταστούμε πως παλιότερα οι «πελάτες» ήταν από 35-70 ετών.
Μην ξεχνάμε βέβαια και την πλειοψηφία των καπνιστών που θέλει να το κόψει. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 70% των καπνιστών. Από αυτούς ένα 40% δοκιμάζει περιστασιακά να το κάνει. Η θέληση κάποιου να το κόψει, η υποστήριξη που μπορεί να του προσφερθεί μέσω των ιατρείων καθώς και ο περιορισμός του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους ελέω αντικαπνιστικών μέτρων δημιουργούν ένα δυνατό συνδυασμό που συμβάλλει τα μέγιστα στο να μπορέσει κάποιος να απαλλαγεί από το κάπνισμα.