‘ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ’ σύγχρονων «Πολιτικών Μάγων»

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
Από πιτσιρικάς θυμάμαι, δεκαετίες πριν όταν τύχαινε να παρακολουθήσω κάποιο ταχυδακτυλουργικό θέαμα, βασιζόμενο στα απλά κόλπα της εποχής , το πρώτο ερώτημα που μου ερχόταν στο μυαλό ήταν «μα πως το κάνει» ?
Με το πέρασμα των χρόνων , τα παλιά κόλπα των ταχυδακτυλουργών , εξελίσσονταν , διατηρώντας το ερώτημα στην ουσία αναλλοίωτο : «Μα πως το κάνει ο π...αίχτης» ?
Μαζί με έμενα μεγάλωνε και η δημιουργικότητα των ανθρώπων που πρόσφεραν το θέαμα, επιτρέποντας στους εαυτούς τους να μετονομαστούν από ταχυδακτυλουργοί σε «μάγοι»
Όντας όμως πια μεγάλο παιδί, δεν με ενδιέφεραν μόνο οι δημιουργοί των εντυπωσιακών μαγικών καλλιτεχνικών θεαμάτων. Άρχισα να ενδιαφέρομαι και για τους δημιουργούς των συνθηκών και όρων της καθημερινής μου ζωής οι οποίοι έταζαν και τάζουν μαγικές βελτιώσεις και ριζικές μεταμορφώσεις.
Μοιραία κάνοντας συγκρίσεις , έβλεπα τους πρώτους (τους καλλιτέχνες) να κάνουν τα μαγικά τους δίνοντας ποιότητα σε στιγμές της ζωής μου, τους δε δεύτερους (τους πολιτικούς άρχοντες) με μαγικό τρόπο μέσα σε «στιγμές» να φτιάχνουν την δική τους ζωή εις βάρος της δικής μου και της κοινωνίας που ζω

Οι μεν πρώτοι (οι καλλιτέχνες) ακολουθούσαν και ....... ακολουθούν μια συνεχή πορεία ανανέωσης των κόλπων τους, προκειμένου να αποσπάσουν το χειροκρότημα του κοινού τους και να βγάλουν είτε το ψωμί τους είτε το παντεσπάνι τους είτε το χαβιάρι τους (όλα τα αξίζουν μέχρι γραμμαρίου) οι δε δεύτεροι (οι πολιτικοί άρχοντες) έχοντας ανακαλύψει το απόλυτο «κόλπο γκρόσο» περιορίζονται στην κατά συρροή και κατ εξακολούθηση εφαρμογή του προκειμένου να επιτύχουν τον προσωπικό τους πλουτισμό.
Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία επί δεκαετίες πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού, αφήνοντάς τον να αναρωτιέται, «μα πως το κάνουν οι ...παίχτες» ?

Κάποια στιγμή οι πιέσεις για την αποκάλυψη του «κόλπο γκρόσο» έγιναν αφόρητες, οπότε αναγκάστηκαν να νομοθετήσουν την «τεκμηρίωση» του πλουτισμού τους, εισάγοντας το περίφημο «πόθεν έσχες» Έτσι προέκυψε ο περίφημος νόμος 3213/2003 ο οποίος υποτίθεται ότι σβήνει τα ερωτηματικά, των καχύποπτων πολιτών

Ο νόμος αυτός , είναι όμως αρκετός για να ξεσκεπάσει το «κόλπο γκρόσο»?
Ο σοφός λαός, λέει ότι «το πρώτο εκατομμύριο είναι δύσκολο» Αν έρθει το πρώτο, λίγο μυαλό χρειάζεται για να έρθουν νομοτελειακά και τα επόμενα εκατομμύρια

Έχει όμως ο νόμος ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ισχύ (όπως οι πρόσφατα ανακληθείσες τροπολογίες περι εισφορών εθνοπατέρων) ώστε να πάει τόσο πίσω ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ για να βρεθεί το περίφημο «πρώτο εκατομμύριο»?

Η απάντηση είναι ΟΧΙ

Πόσοι δημόσιοι λειτουργοί και βουλευτές έχουν δηλώσει το περίφημο «πρώτο εκατομμύριο»?

Η απάντηση είναι ΚΑΝΕΝΑΣ

Και σε όσους εντοπίστηκε «λογικό άτοπο» στον μετά από το «πρώτο εκατομμύριο» πλουτισμό τους τι πρόβλημα είχαν στο να τον δικαιολογήσουν?

Η απάντηση είναι ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα

Η μαγική τέχνη της πολιτικής και της εξουσίας όλα τα δικαιολογεί χωρίς πρόβλημα. Είτε με την μέθοδο του «στριβειν δια του δανεισμού» από φίλους γνωστούς και αν χρειαστεί από όποιον μιλάει Ελληνικά, είτε με την μέθοδο της «παραποίησης κόστους» που επιτρέπει την εξομοίωση του κόστους αν τετραγωνικό μέτρο παλατιών με το κόστος ανα τετραγωνικό μέτρο λυομένης παράγκας , είτε με την μέθοδο του «πουλώ ακριβά και αγοράζω φθηνά»όλα δικαιολογούνται…

Στην τελευταία περίπτωση πρόκειται για την μέθοδο σύμφωνα με την οποία δηλώνεις
είτε ότι αγόρασες
«ένα διαμέρισμα 135 τμ και γραφείο 140 τ.μ στην Κηφισίας έναντι 185.807 (!!!) ευρώ»
είτε ότι αγόρασες
«αγροτεμάχιο πέντε στρεμμάτων στη Μύκονο έναντι 187.895 (!!!) ευρώ »
είτε ότι αγόρασες
«βοσκότοπο (!!!) 8 στρεμμάτων στη Τζιά έναντι 46.500 (!!!)ευρώ»
είτε ότι αγόρασες
«οικοπέδο 500 τμ στη Νέα Ερυθραία συνολικής αξίας 358.962 (!!!) ευρώ»
και αφήνεις τον πολίτη να ψάξει να βρεί πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες
(Τα παραπάνω αφορούν πραγματικά γεγονότα του 2006)

Αυτή είναι η μαγική τέχνη της πολιτικής. Η ευκαιρία που αδυνατεί να βρει ο μέσος πολίτης στη διάρκεια μιας ζωής να εμφανίζεται μπροστά στους πολιτικούς του άρχοντες ως δια μαγείας όταν αυτοί την χρειάζονται μέσα σε μια στιγμή…
Σου πετάνε και ένα «πόθεν έσχες» του οποίου τα λογικά παράλογα ο νόμος 3213/2003 αδυνατεί να ποινικοποιήσει και καθαρίσανε…

Τι σημασία έχει αν ο νόμος στα άρθρα του 1 και 2 λέει ότι ως ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ θεωρούνται «τα έσοδα από ΚΑΘΕ πηγή» , καθώς και « οι μετοχές ημεδαπών και ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ εταιρειών» ???

Τι σημασία έχει αν ο νόμος λέει ότι «Ελεγχόμενος, που ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙ να υποβάλλει την κατά τα άρθρα 1 και 2 δήλωση ή υποβάλλει εν γνώσει του ανακριβή στοιχεία, τιμωρείται με ΦΥΛΑΚΙΣΗ τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή. Στον υπαίτιο επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων από ένα (1) έως και τέσσερα (4) έτη. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών.» ???

Εμφανίζεται ο πολιτικός μάγος , με τον «βοσκότοπο της Τζιάς» και μαζί με την θεωρεία του περί του τι είναι «νόμιμο και ηθικό» σου λέει ότι ναι μεν ήταν εκπρόσωπος σε OffShore γιατί πλέον το έμαθαν και οι πέτρες, αλλά καλώς δεν το δήλωσε , διότι ούτε έσοδα είχε ούτε μετοχές…!!!
Η εταιρεία δηλαδή διάλεξε τον «γιδοβοσκό της Τζιάς» να την εκπροσωπεί αφιλοκερδώς…

Και μένουν όλοι οι θεατές των σύγχρονων πολιτικών μας μάγων με το στόμα ανοιχτό και με τον νόμο στο χέρι…

Και αρχίζουν όλοι να περιμένουν μέχρι την επόμενη χρονιά που θα βγεί στη δημοσιότητα το επόμενο «πόθεν έσχες» με την ελπίδα ότι θα αποκαλύψουν πρώτοι την τεχνική του «κόλπο γκρόσο»
Οι ίδιες προσδοκίες υποβόσκουν και για την Δευτέρα 27/7/2009 που θα βγει το ποθεν έσχες των σύγχρονων πολιτικών μάγων μας στο φως.
Εγω πάντως τέτοιες προσδοκίες δεν έχω. Μόνο μια πρόβλεψη κάνω. Την Δευτέρα όλοι πάλι θα ρωτάμε με τον νόμο στο χέρι:

«Μα πως το κάνουν οι … παίχτες» ???

ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ