Πρόταση για πεντάωρο στα σχολεία


Μείωση του διδακτικού χρόνου από τις 7 ώρες ημερησίως στις 5 ώρες, με παράλληλη εισαγωγή δίωρων εξωσχολικών δραστηριοτήτων στη διδακτική διαδικασία (πολιτισμός, αθλητισμός, κ.ά.) προτείνει το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διεξάγει τον διάλογο για την Παιδεία. Χθες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Γ. Μπαμπινιώτης υποσχέθηκε ότι οι ολοκληρωμένες προτάσεις και τα πορίσματα του Συμβουλίου θα έχουν κατατεθεί ως το φθινόπωρο και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του διαλόγου τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που προΐσταται της διαδικασίας. Σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου και του προέδρου του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής συγκλήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν έλειψαν οι γκρίνιες μεταξύ των μελών της. Η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Αννα Διαμαντοπούλου μάλιστα κατήγγειλε ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μιχ. Χαλκίτης δεν συμμετέχει ποτέ στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και δήλωσε δηκτικά ότι ο υπουργός Παιδείας υιοθετεί «ό,τι κολυμπάει και πετάει».

Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του επανέλαβε ότι στόχος του διαλόγου είναι η ριζική μεταρρύθμιση όσον αφορά το Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως και οι συνακόλουθες αλλαγές στο Γυμνάσιο και στο....... σύστημα Τεχνικής Εκπαίδευσης. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη συντονισμένης δράσης του πολιτικού κόσμου της χώρας. «Επιτρέψτε μου να σημειώσω εδώ πως αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο του γνήσιου πατριωτισμού, που πολλοί συνηθίζουν να τον επικαλούνται κατά το δοκούν ή κατά τους μικροκομματικούς τους σχεδιασμούς» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Χρειάζονται αλλαγές, οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν την αίσθηση των συγκρούσεων με κατεστημένες νοοτροπίες και λογικές» κατέληξε. «Μακάρι όλα να πήγαιναν στην Ελλάδα τόσο καλά όσο ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αδ. Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις που θα καταθέσει το φθινόπωρο το Συμβούλιο θα συμπεριλαμβάνονται η υποχρεωτική διετής φοίτηση στο Νηπιαγωγείο (προνήπια και νήπια) και η δημιουργία «ολοήμερου» Γυμνασίου, το οποίο θα λειτουργεί ως τις 16.00. Μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος, οι μαθητές ως και την Γ΄ τάξη του Γυμνασίου θα μπορούν να παραμένουν στα σχολεία τους και να ασχολούνται με άλλες δεξιότητες ανάλογα με το ενδιαφέρον τους (συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, ζώνες πολιτισμού, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.ά.). Το Συμβούλιο συνεδριάζει ξανά την Παρασκευή.