Η ΕΛΑΣ συνέλαβε την "συμμορία των 16" που είχαν απαγάγει τον εφοπλιστή Παναγόπουλο


Μια σειρά λαθών που διέπραξαν οι απαγωγείς και οι έρευνες των αξιωματικών της Ασφαλείας Αττικής που είχαν εστιαστεί εξαρχής σε συγκεκριμένα άτομα τα οποία είχαν κριθεί ως ύποπτα οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης της απαγωγής του 74χρονου εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου. Οι αστυνομικοί με τη βοήθεια και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έφθασαν στην αποκάλυψη της δράσης της «συμμορίας των 16». Τα μέλη της, εκτός από την απαγωγή του κ. Παναγόπουλου, είχαν δολοφονήσει έναν επιχειρηματία και ανελάμβαναν τη σχεδίαση και εκτέλεση συμβολαίων θανάτου, βομβιστικές επιθέσεις κ.ά. Στα υποψήφια θύματά τους περιλαμβάνονταν ακόμη και αξιωματικοί της Ασφαλείας. Περιλαμβάνονταν επίσης ένας διευθυντής φυλακής και ένας κοινωνικός λειτουργός που αρνήθηκαν να παράσχουν «διευκολύνσεις» σε βαρυποινίτες, καθώς και μεγαλοεπιχειρηματίες στην Αρτα και στην Κόρινθο. Ερευνώντας την υπόθεση της απαγωγής οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι βρίσκονται μπροστά σε μια εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε με «συνταγές Μαφίας» και με εγκεφάλους τρία μεγάλα ονόματα στον χώρο της «προστασίας της νύχτας», βαρυποινίτες των φυλακών, τον Βασίλη Στεφανάκο τον Παναγιώτη Βλαστό και τον Γιάννη Σκαφτούρο. Αυτοί μέσα από τις φυλακές κατηύθυναν τη δράση της, σχεδιάζοντας τις εγκληματικές ενέργειες αλλά και διευθύνοντας τις κινήσεις των μελών της οργάνωσης.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι το μέλος της σπείρας που έκανε τις διαπραγματεύσεις με τη σύζυγο του εφοπλιστή το «πρόδωσε» η κρητική προφορά του και προσέθεταν ότι πολλά στοιχεία-κλειδιά προέκυψαν πρόσφατα μετά τη δολοφονία του 35χρονου επιχειρηματία Γιώργου Αναγνωστόπουλου στο ......
.Γαλάτσι τον περασμένο Ιούνιο, τη σύλληψη ατόμου που κατηγορούνταν για απάτες και τη σύλληψη οδηγού αγώνων ταχύτητας με μοτοσικλέτες που κατηγορείται για ληστείες.

Παράλληλα, κρίσιμες λεπτομέρειες συσχετίστηκαν κατά τη διάρκεια παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών υπόπτων, ενώ «πρωταγωνιστικό» ρόλο φαίνεται ότι έχει παίξει και η σύζυγος ενός εκ των εμπλεκομένων στην απαγωγή. Επίσης εστίασαν τις έρευνές τους στην Κρήτη καθώς μέρος των χρημάτων που είχαν δοθεί ως λύτρα είχε κατατεθεί σε τράπεζα από επιχειρηματία.

Οι αστυνομικοί διέθεταν πολλά στοιχεία για τους εμπλεκομένους εδώ και πολλές ημέρες, μάλιστα από την πολιτική ηγεσία είχε δοθεί το «πράσινο φως» από την περασμένη εβδομάδα για να προβούν σε συλλήψεις. Τελικά στα μέσα της εβδομάδας ύστερα από συσκέψεις που έγιναν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με την παρουσία της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του Σώματος, και υπό τον φόβο μήπως ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα κάποιοι εκ των «πρωταγωνιστών» επιχειρήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό, αποφασίστηκε να περάσουν οι αστυνομικοί στο επόμενο στάδιο που ήταν ο εντοπισμός και η προσαγωγή των υπόπτων για εξέταση στην Ασφάλεια Αττικής. Ετσι, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη στις 9 το βράδυ στις πρώτες κατ' οίκον έρευνες παρουσία Εισαγγελέα. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις διήρκεσαν περισσότερο από 12 ώρες και επεκτάθηκαν από την Κρήτη ως την Αττική και ειδικότερα στον Ασπρόπυργο, στη Βούλα, στη Γλυφάδα και στο Περιστέρι. Μάλιστα στην Κρήτη μετέβη για τις έρευνες τις τελευταίες ημέρες κλιμάκιο της Ασφαλείας Αττικής έτσι ώστε να μην είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία.

Στην Ασφάλεια Αττικής προσήχθησαν οι δύο γυναίκες σύντροφοι των κρατουμένων Βλαστού και Σκαφτούρου οι οποίες είχαν βοηθητικό ρόλο και μεριμνούσαν κυρίως για τη διατροφή του εφοπλιστή, ο επιχειρηματίας Γιώργος Τρομπούκης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας χωματουργικών εργασιών στον Ασπρόπυργο και είναι συγγενής του 35χρονου επιχειρηματία που δολοφονήθηκε στο Γαλάτσι. Στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται ακόμη ένας ιδιοκτήτης χαρτοπαικτικών λεσχών και ταβέρνας στο Πολύγωνο ο οποίος είχε συχνά τηλεφωνική επικοινωνία με έναν εκ των «εγκεφάλων» της απαγωγής, ένας έμπορος αυτοκινήτων στη Βούλα, ένας επιχειρηματίας από τη Γλυφάδα, ο Απόστολος Πετράκης και ο Μανώλης Σκαρλάτος.

Ο φάκελος της υπόθεσης δεν έκλεισε καθώς δεν έχουν εντοπιστεί το κρησφύγετο όπου κρατούσαν τον εφοπλιστή, το οπλοστάσιό τους αλλά και τα χρήματα που έδωσε η οικογένειά του ως λύτρα για την απελευθέρωσή του και ήταν περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι και άλλα άτομα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση παραμένουν ασύλληπτα.

Οι 16 κατηγορούμενοι για την εγκληματική ομάδα

Από τους 16 κατηγορουμένους για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα, 10 οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα, άλλοι πέντε κρατούνται ήδη στις φυλακές για άλλα αδικήματα και ένας δεν έχει συλληφθεί ακόμη. Οπως έγινε γνωστό έχουν συλληφθεί ή κρατούνται στις φυλακές οι παρακάτω: Παναγιώτης Βλαστός, Απόστολος Πετράκης, Γιώργος Τρομπούκης, Γιώργος Κατσαγιάννης, Αριστομένης Κλεφτογιάννης, Μανώλης Σκαρλάτος, Αννα Βλαστού, Μανώλης Θεοδωράκης, Κωνσταντίνος Ανδρέου, Ντέγιαν Ιβανοφ, Ιωάννης Θώδης, Βασίλης Στεφανάκος, Πολύνα Γεώργα, Χαράλαμπος Μουστάκας, Ιωάννης Σκαφτούρος. Δεν έγινε γνωστό το όνομα του ατόμου που δεν συνελήφθη ακόμη και αναζητείται.
ΒΗΜΑ