Θετικοί στον ιό της γρίπης Α 13 τουρίστες στο ΑΧΕΠΑ

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα ανέρχονται στα 134 ενώ έχουν ιαθεί τα 52.

Με ήπιας μορφής συμπτώματα της νέας γρίπης (Α/Η1Ν1), νοσηλεύονται από χθες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, δεκατρία από τα συνολικά 32 άτομα (στην πλειονότητα τους Αμερικανοί φοιτητές), που πραγματοποιούν εκδρομή στη Μακεδονία.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης χαρακτήρισε τα κρούσματα «ήπιας» μορφής. «Αν ήταν Ελληνόπουλα, θα τα στέλναμε στο σπίτι τους με την κατάλληλη θεραπεία και τις οδηγίες και θα τα φρόντιζε η μητέρα τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γάκης πρόσθεσε ότι από τα 13 άτομα που νοσηλεύονται, εξετάστηκαν τα δείγματα όλων, τα οποία και βρέθηκαν θετικά στον ιό Α/Η1Ν1.

Στο τουριστικό λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 32 άτομα -27 Αμερικανοί φοιτητές, 2 Αμερικανοί καθηγητές και 3 Έλληνες (ο οδηγός του λεωφορείου, η σύζυγός του και ο ξεναγός) Τα υπόλοιπα 19 άτομα είναι ασυμπτωματικά, σύμφωνα με τον κ. Γάκη, και παραμένουν στο ξενοδοχείο υπό ιατρική παρακολούθηση.

Συνολικά, τα περιστατικά που νόσησαν από το .....νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε εκατόν τριάντα τέσσερα (134), από τα οποία πενήντα δύο (52) έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

Ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον νέο ιό της Γρίπης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο τραυματιοφορέας από το «Σισμανόγλειο» δεν κόλλησε τον ιό μέσα από στο νοσοκομείο, καθώς όλοι οι συνάδελφοί τους βρέθηκαν αρνητικοί στη νέα γρίπη.

Παρόλ' αυτά, αναστέλλεται η λειτουργία του νοσοκομείου ως κέντρο αναφοράς και στη θέση του ενεργοποιείται το «Αμαλία Φλέμινγκ».

Για επικοινωνιακή τακτική στο θέμα της νέας γρίπης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Φλωρίδης από το ΠΑΣΟΚ και κάλεσε το υπουργείο Υγείας να επικεντρωθεί στη δημιουργία αποτελεσματικού σχεδίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ