Πολύ κοντά στην εξυχνίαση της απαγωγής Παναγόπουλου


Οι έρευνες απέδωσαν επτά μήνες μετά και η άκρη του νήματος στην απαγωγή του 74χρονου εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου βρέθηκε. Με μια εκτεταμένη επιχείρηση που διήρκεσε περισσότερες απο 12 ώρες - από τις 9.00 το βράδυ της Πέμπτης ως το πρωί της Παρασκευής - κάτω από άκρα μυστικότητα και απλώθηκε από την Κρήτη έως την Αθήνα, έπεσαν στα χέρια της Ασφάλειας περισσότερα από δέκα άτομα, που εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες που μεσολάβησαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο φάκελος της υπόθεσης, ωστόσο, δεν κλείνει, καθώς δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το κρυσφήγετο όπου οι απαγωγείς κρατούσαν επι 8 ημέρες «φυλακισμένο» των εφοπλιστή, ούτε έχουν βρεθεί τα χρήματα που έδωσε η οικογένεια του ως λύτρα για την απελεύθερωση του. Τα χρήματα ήταν πολλά - περίπου 30.000.000 ευρώ - και οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, μετά τις πρώτες συλλήψεις, είναι βέβαιοι ότι στην υπόθεση έχουν εμπλοκή και άλλα άτομα, που προς στιγμήν παραμένουν ασύλληπτα.

Οι δράστες

«Εγκέφαλοι» της απαγωγής θεωρούνται απο τους αστυνομικούς δυο βαρυποινίτες κακοποιοί που βρίσκονται στις φυλακές για εκβιασμούς και άλλα ......
σοβαρά αδικήματα, ενώ ενεργό συμμετοχή σε βοηθητικούς ρόλους έπαιξαν στην απαγωγή και οι σύζυγοί τους, που κρατούνται πλέον από την Αστυνομία. Οι δύο γυναίκες μεριμνούσαν για την διατροφή του εφοπλιστή.

Ενας ακόμη απο τους βασικούς κατηγορούμενους, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας χωματουργικών εργασιών στον Ασπρόπυργο, ενώ στη σπείρα συμμετείχαν ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Πολύγωνο, ένας έμπορος αυτοκινήτων στη Βούλα, ένας επιχειρηματίας από τη Γλυφάδα και άλλα δύο άτομα, ο ένας είναι άνθρωπος της «νύχτας» και ο άλλος χρήστης ναρκωτικών από την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου στην Κρήτη. Οι αστυνομικοί εστίασαν τις έρευνες τους στο νησί, όταν ανακάλυψαν ότι μέρος των χρημάτων που είχαν δοθεί ως λύτρα είχαν κατατεθεί σε τοπικό υποκατάστημα τραπέζης απο επιχειρηματία, για τον οποίο, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία ενοχής.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν ότι κρίσιμα στοιχεία για την εξιχνίαση της απαγωγής προέκυψαν επίσης κατά τις έρευνες για τις τρεις άλλες υποθέσεις. Την εν ψυχρώ δολοφονία 35χρονου επιχειρηματία στο Γαλάτσι τον περασμένο Ιούνιο, τη σύλληψη ενός ατόμου που κατηγορούνταν για απάτες, καθώς και τη σύλληψη οδηγού αγώνων ταχύτητας με μοτοσικλέτες, ο οποίος κατηγορείται για ληστείες. Κρίσιμες λεπτομέριες συσχετίστηκαν κατά την διάρκεια παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών υπόπτων. Από το βράδυ της Παρασκευής, και ενώ ακόμη η Αστυνομία δεν είχε κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση, άρχισε και η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος των προσαχθέντων.

Η απαγωγή

Η περιπέτεια του κ. Παναγόπουλου είχε ξεκινήσει πέντε λεπτά μετά τις 8.30 το πρωί της 12ης Ιανουαρίου, όταν βγήκε από το σπίτι του στο Καβούρι και επιβιβάστηκε στο πολυτελές όχημα του στο οποίο, τον περίμενε ο οδηγός του Γιώργος Σαρδέλης. Ξεκίνησαν με προορισμό το γραφείο του εφοπλιστή, όπως έκαναν κάθε πρωί. Περίπου 300 μέτρα πιο μακριά στην οδό Ακτής ένα κλειστό ημιφορτηγό τους έκλεισε το δρόμο.

Ξαφνικά τρεις ένοπλοι που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους κατέβηκαν απο το όχημα, πλησίασαν το παράθυρο του οδηγού, έσπασαν το τζάμι και εξανάγκασαν με την απειλή όπλων, ενα εκ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες ήταν καλάσνικοφ, τους δυο επιβάτες να αποβιβαστούν. Μάλιστα απευθυνόμενοι στον εφοπλιστή είπαν: «Μην φοβάστε. Δεν θα σας κάνουμε κακό. Τα χρήματα σας θέλουμε». Ακολούθως τους τοποθέτησαν κουκούλες, τους οδήγησαν στο βαν και τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας στο σημείο το όχημα του εφοπλιστή.

Στη συνέχεια οι απαγωγείς μέσω της λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου κατευθύνθηκαν σε ύψωμα στη θέση Αγιος Νικόλαος στο Κορωπί. Είχαν περάσει περίπου 40 λεπτά απο τη στιγμή της απαγωγής. Εκεί αρχικά έδεσαν με χειροπέδες τον οδηγό σε ενα δέντρο και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στα οχήματα που χρησιμοποίησαν. Ακολούθως τράπηκαν σε φυγή με άλλα οχήματα. Κράτησαν τον κ. Παναγόπουλο επί 8 ημέρες και τον άφησαν νύχτα κοντά σε ένα πάρκο στο Δαφνί, αφού είχαν πάρει τα λύτρα.