Ιερές Business

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης


Ο Πάπας Παύλος ο Β΄ ίδρυσε το 1605 την «Τράπεζα του Αγίου Πνεύματος»


Οταν πρωτοπήγα στην Ιταλία το 1979, μου είχε κάνει εντύπωση μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας με την ονομασία «Banco di Santo Spirito» (Τράπεζα του Αγίου Πνεύματος)! Όταν πληροφορήθηκα ότι η τράπεζα ανήκε στην Καθολική Εκκλησία έμεινα άναυδος. Συζητώντας αργότερα με καθολικούς τους έλεγα ότι πέρα από τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην ορθοδοξία και τον καθολικισμό, η σημαντικότερη ήταν η σχέση των δύο εκκλησιών με το χρήμα και τη χλιδή. Βλέπετε, τότε δεν είχαν ξεσπάσει ακόμη τα μεγάλα σκάνδαλα με τις Μπίζνες της εκκλησίας μας. Τα σκάνδαλα δεν λένε πλέον να κοπάσουν. Μετά το Βατοπέδι ήρθε τώρα και το νέο με την πρώτη στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών, την Μονή Μεγίστης Λαύρας, που «ιδιοποιήθηκε με περίεργο τρόπο 37 χιλιάδες στρέμματα στη Σκύρο, πούλησε 1935 στρέμματα στο ελληνικό δημόσιο στην υπερβολική τιμή των 4.5 δις δραχμών και ετοιμάζει μια επένδυση 450 εκατομμυρίων ευρώ με ξένους επενδυτές σε ανεμογεννήτριες». Ηδη, χθες ο εισαγγελέας του Α. Πάγου κος Σανιδάς έδωσε εντολή για προκαταρκτική εξέταση. (Την είδηση την έχουν πνίξει οι περισσότερες εφημερίδες. Γιατί άραγε;).
Τι τα θέλουν άραγε αυτά τα μυθικά ποσά οι αγιορείτες;
Ο Πάπας Παύλος ο Β΄ πριν γίνει Πάπας ήταν Καρδινάλιος-ιεροεξεταστής. Σαν ιεροεξεταστής είχε ξοδέψει αρκετά χρήματα για την «καθαρότητα» της καθολικής εκκλησίας και για να «πείσει» ακόμη και τους έλληνες ορθοδόξους της Νοτίου Ιταλίας και της Σικελίας να γίνουν καθολικοί. Χρειάστηκε επίσης κατά τη διάρκεια του Τριακονταετή πολέμου να χρηματοδοτήσει την «Καθολική Συμμαχία» στον πόλεμο κατά των Προτεσταντών.
Τι τα θέλει άραγε αυτά τα ποσά η εκκλησία μας και μάλιστα, οι μοναχοί μας, που σύμφωνα με τους κανόνες του μοναχισμού δεν επιτρέπεται να έχουν περιουσία; Μήπως ετοιμάζονται για πόλεμο; Όχι βέβαια. Εδώ δεν πολέμησαν κατά την Αλωση της Πόλης. Μήπως επηρεάστηκαν από τους προτεστάντες, οι οποίοι έχουν κάνει ύψιστο δόγμα το «συσσωρεύετε - συσσωρεύετε είναι εντολή του Θεού»; Αυτό είναι το πιο πιθανό. Τα νέα αφεντικά σε πολλές μονές δεν είναι πλέον απλοί κοινοβιακοί-αναχωρητές. Είναι άτομα που έχουν σπουδάσει σε αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια. Είναι κάτοχοι τίτλων ΜΒΑ και έχουν σαν κανόνα ζωής το «ο χρόνος είναι χρήμα», του προτεστάντη Βενιαμίν Φράνκλιν, ιδρυτή του αμερικανικού πνεύματος και τρόπου ζωής.
Τελικώς, μου φαίνεται πως είχε δίκαιο ο γερμανός φιλόσοφος Ernst Bloch όταν έλεγε:« μόνο ένας άθεος μπορεί να είναι καλός χριστιανός και αντιθέτως, μόνο ένας χριστιανός μπορεί να είναι ένας καλός άθεος». Νομίζω, πως τους περισσότερους χριστιανούς που ακολουθούν πιστά τις εντολές της Αγίας Γραφής στην Ελλάδα, θα τους βρεις μόνο στο ΚΚΕ! Δεν αστειεύομαι καθόλου.