Το Τραγούδι της ημέρας

Ένα ωραίο τραγούδι και γνωριμία με τους δημιουργούς του για σήμερα αγαπητέ καφετζή.
Didagma
Αυτά τα "παιδιά" είναι άλλη αίσθηση να τα ακούσεις σε "ζωντανό". Η μουσική γίνεται αυτό που σε "στέλνει". Φωνές καταπληκτικές, από όργανα δε, βιρτουόζοι με αίσθημα. Φυσικό είναι να χαίρεται κάποιος νιώθοντας ότι στην Ελλάδα έχουμε αυτά τα υπέροχα μουσικά νιάτα. Απ' την άλλη όταν σκέφτεσαι τον μοναχικό αγώνα αυτών των ταλέντων καταλαβαίνεις μια και καλή ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Ας τους γνωρίσουμε.
Simple Man Radio: Η μουσική σας σε ποιο χώρο κινείται ;
Didagma:Οι Didagma αποτελούν την μουσική ιδέα και υλοποίηση του Ε. Δράμπαλου ( Gioco ) που μαζί με την Naynna Douzgou ( vocals, flute, lyrics ) αποτελούν τον πυρήνα του μουσικού αυτού σχήματος. Είναι ένας συνδυασμός φυσικών οργάνων ( σαξόφωνο , κλαρινέτο, φλάουτα , τρομπόνι , vocals ) , synths, κιθάρα και ηλεκτρονικής μουσικής ( loops κ.ο.κ. ) , με επιρροές από την κλασσική μουσική και φυσικά πλούσια jazz – funk στοιχεία.
SMR : Από τι εμπνέεστε για να γράψετε μουσική ;
Didagma: Ο καλλιτέχνης είναι ειδικά ευαίσθητος και λαμβάνει από την καθημερινότητα χιλιάδες ερεθίσματα που είναι «θέματα». Όταν μιλάμε όμως για έμπνευση είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μπορεί να σου έρθει οποιαδήποτε ώρα, ακόμη και 3 η ώρα τη νύχτα και είναι τόσο επίμονη και έντονη που δεν σε αφήνει σε ησυχία. Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο να είσαι συντονισμένος στον χώρο και τον χρόνο , για να έχεις καλή σύνδεση ώστε να κάνεις « download» και να μπορέσεις να αποτυπώσεις το « θείο δώρο ». Όσο πιο πολλή μουσική γνώση και ωριμότητα τόσο πιο καθαρό το αποτέλεσμα.
SMR : Ποια είναι η έδρα σας ;
Didagma: Μεγαλώνοντας στην Αθήνα, παίζοντας και ταξιδεύοντας στην Ευρώπη και συχνά πυκνά στην Στοκχόλμη - γενέτειρα του Gioco - πήραμε τα βουνά , που λέμε , και διαλέξαμε με περηφάνεια έναν χώρο πολύ κοντά στο αρχαίο μαντείο - θέατρο της Δωδώνης.
SMR : Λένε ότι ο δρόμος της μουσικής είναι δύσκολος. Για σας ποιες ήταν οι δύσκολες στιγμές ;
Didagma: Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύσκολες στιγμές στον δρόμο της μουσικής∙ αντιθέτως είναι εποικοδομητικός , χρήσιμος και γεμάτος δώρα και αποκαλύψεις this endless highway! Η δυσκολία έγκειται αποκλειστικά στις ανθρώπινες αντιλήψεις που αδυνατούν απελπιστικά να αγκαλιάσουν τον ταλαντούχο καλλιτέχνη…
SMR: Ποιός καλλιτέχνης σας έχει επηρεάσει και γιατί;
Didagma: Παίζοντας με πληθώρα μουσικών σε διάφορες χώρες , πάντα επηρεάζεσαι από τον καλύτερό σου. Πολλές οι σχολές και πολλοί μεγάλοι δάσκαλοι στην «πυραμίδα». Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρκετά ονόματα Αl Jarreau, Herbie Hancock, Dizzy Gillespie, James Brown, Earth Wind and Fire, μπλα, μπλα μπλα!!!!!!!!!!!!!!!!, που σε κάθε live παίζουμε κομμάτια τους. Όσον αφορά στο γιατί, η υψηλή εγκεφαλικότητα σε συνδυασμό με την γνώση σε οδηγούν στη πηγή και σου δείχνουν τον δρόμο και τον τρόπο της απλότητας που όσο πιο ψηλά στην « πυραμίδα»
τόσο « U speak like a child» !
SMR : Ποιό είναι το πιο όμορφο πράγμα που έχετε ζήσει μέσα στην μουσική σας ζωή ;
Didagma: Η ανιδιοτελής αγάπη και η αίσθηση ότι U can share it με όλο τον κόσμο!!!!!!!!!
SMR: Έχετε κάνει δίσκους ; Αν όχι σκοπεύετε να κάνετε ;
Didagma: Έχουμε ηχογραφήσει με σπουδαίους καλλιτέχνες της jazz- funk μουσικής σκηνής ως sessions. Τα τελευταία χρόνια όμως με τους Didagma δουλεύουμε συστηματικά και έχουμε φτάσει με υπερηφάνεια σε ένα αποτέλεσμα που αποφασίσαμε να το κυκλοφορήσουμε μέσα στους επόμενους μήνες.
SMR: Έχετε κάποιο συγκεκριμένο στόχο μουσικά ή όπου σας βγάλει αυτός ο δρόμος;
Didagma: Στόχος είναι να καταφέρουμε να αφυπνίσουμε μουσικά όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται και να μοιραστούμε μαζί του τα συναισθήματα και τις εικόνες - που αποτυπώνονται τόσο στην μουσική μας όσο και σε κάθε live των Didagma- δίνοντας έτσι την δική μας λογική συνέχεια, γιατί θεωρούμε ότι αυτή που έχει δοθεί και συνεχίζει να δίνεται είναι παράλογη…
SMR : Τελικά γιατί ο άνθρωπος έχει ανάγκη την μουσική ;
Didagma: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η συνέχεια της ερώτησης 2, όπου υπάρχει μια παγκόσμια ψυχή, μια παγκόσμια μουσική. Και κάθε φορά που γίνεται «download» , όπως είπαμε, από ένα πολύ – πολύ μικρό κομμάτι της , αγγίζει και τρέφει τις ψυχές των ανθρώπων με τον πληρέστερο τρόπο. Η γιατρειά της ψυχής και του πνεύματος. Η ανώτερη μορφή επικοινωνίας (Gοethe ). Αρμονία , μια λέξη τα λέει όλα! Τoo little space - to talk about- for such a grace as MUSIC!
SMR: Δώστε τον δικό σας επίλογο.
Didagma: … Τα πουλάκια κελαηδούν, το νερό φτάνει για όλους , ο πολιτισμός βρίσκεται σε άνθηση γιατί οι τέχνες ευημερούν …Oops!...Μόλις ξυπνήσαμε…
Μπορείτε να μάθετε και να ακούσετε περισσότερα στην ιστοσελίδα τους:
Ακούμε το τραγούδι τους "Δωδώνη".

Ευχαριστούμε τον απλό άνθρωπο για την επιμέλεια
Για περισσότερη μουσική στο
simplemanradiο