Ο ..Κανένας των Δημοσκοπήσεων και τα μηνύματα των εκλογών

Γράφει ο Παναγής Γαλιατσάτος

Ενα τριπλό και ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα στο σύνολό τους μέσω της αποχής -ο «Κανένας» των δημοσκοπήσεων - που αναδείχτηκε χθες πρώτη πολιτική δύναμη, αλλά και στο χώρο της Κεντροδεξιάς, με τη νέα ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ, έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις χθεσινές ευρωεκλογές. Με δεδομένο ότι η επικρατέστερη ερμηνεία για τη στάση των ψηφοφόρων ήταν ότι θα πρέπει να αλλάξουν όλα, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο πώς θα εξελιχτεί η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε πάντως ότι θα επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της υπευθυνότητας, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς την ανεύθυνη και επικίνδυνη για τον τόπο.

Το μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση ήταν κάτι παραπάνω από σαφές αφού η Ν.Δ. έχασε με μεγάλη διαφορά 4 περίπου ποσοστιαίων μονάδων. Σχεδόν 1.400.000 ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα στις εκλογές του 2007 προτίμησαν να μην πάνε στην κάλπη. Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είπε ότι το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε και χαρακτήρισε πρωτοφανές το ποσοστό της αποχής ενώ τόνισε ότι εκφράζει συνολική δυσαρέσκεια των πολιτών για το χώρο της πολιτικής.

Παρά ταύτα, η ήττα της Ν.Δ. με αυτή τη σημαντική διαφορά δεν σηματοδοτεί ρεύμα νίκης για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης επλήγη σε σημαντικό βαθμό από την αποχή, χάνοντας περίπου 900.000 ψηφοφόρους σε σχέση με το 2007. Δεν μπόρεσε να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε σε βάρος της Ν.Δ. και δεν δικαιώθηκε στο δημοψηφισματικό χαρακτήρα που είχε δώσει σε αυτή την αναμέτρηση. Η αποχή έσπασε κάθε ρεκόρ αγγίζοντας σχεδόν το 50% και έπληξε και τα υπόλοιπα κόμματα, ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας στο πολιτικό σύστημα το μήνυμα ότι δεν πείθει.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα των εκλογών είναι η ανατροπή των ισορροπιών στο χώρο της Κεντροδεξιάς προς όφελος του ΛΑΟΣ. Το κόμμα του .........
κ. Καρατζαφέρη σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του, ξεπέρασε το 7% και καρπώθηκε τη μερίδα του λέοντος από τις διαρροές της Ν.Δ. Μαζί τα δύο κόμματα της Κεντροδεξιάς πάντως δείχνουν να συγκεντρώνουν ένα ικανό ποσοστό για τη διατήρηση της εξουσίας και αυτό δίνει νέα δυναμική στα σενάρια της «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας».

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο πώς θα ερμηνεύσει και θα ανταποκριθεί στο αποτέλεσμα η κυβέρνηση. Το μήνυμα ελήφθη, όπως έδειξαν οι δηλώσεις όλων των κορυφαίων στελεχών. Ωστόσο αργά χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. υποστήριζε έξω από τη Ρηγίλλης ότι η άνοδος του ΛΑΟΣ σε συνδυασμό με τη μεγάλη αποχή των δικών τους ψηφοφόρων δημιουργεί μια πολύ μεγάλη δεξαμενή την οποία με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μπορέσουν να επαναπατρίσουν στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό άλλωστε είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που απέδωσε το αποτέλεσμα σε μήνυμα διαμαρτυρίας, τόνισε όμως ότι αυτοί οι πολίτες είναι ψυχικά δεμένοι με τη Ν.Δ.

Πάντως στην κυβερνητική παράταξη εξυφαίνονται ήδη σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού τόσο σε σχέση με τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά στην πορεία της κυβέρνησης όσο και σε σχέση με αλλαγές στο κόμμα και στον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης. Στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού σε κομματικό επίπεδο, όπως π.χ. ένα έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Θεωρούν επίσης επιβεβλημένο να υπάρξει έμπρακτο μήνυμα ανταπόκρισης στις προσδοκίες της βάσης με κυρώσεις για όσους θεωρούν ότι τους πλήγωσαν. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε δύο αιτίες που πρέπει να βελτιωθούν: τη δυσαρέσκεια των πολιτών από το κράτος και από συμπεριφορές που πλήγωσαν.
Γαλιατσάτος