Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνουν η ψήφος και η αποχή στις Ευρωεκλογές


Ένα νέο πολιτικό τοπίο ανέδειξαν οι Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, με το ΠΑΣΟΚ να εξέρχεται νικηφόρο από την κάλπη, έξι κόμματα να αναδεικνύουν ευρωβουλευτές και μόνο έναν στους δύο πολίτες να προσέρχεται στα εκλογικά τμήματα.

Για τη ΝΔ το αποτέλεσμα της Κυριακής συνιστά την πρώτη ήττα από το 2004, με απώλειες δέκα μονάδων από τότε, ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την πρώτη του εκλογική νίκη και την έναρξη μίας περιόδου κατά την οποία στο Κίνημα, όπως είπε ο πρόεδρός του, «σηκώνουμε τα μανίκια».

Για το ΚΚΕ το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τη σταθερότητα και τη ανθεκτικότητά του. Για το ΛΑΟΣ συνιστά μία σημαντική νίκη με ποσοστό που αγγίζει το 7%. Για το ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει, πιθανότατα, την έναρξη μίας περιόδου προβληματισμού. Για τους Οικολόγους-Πράσινους ισοδυναμεί με μία αξιοπρόσεκτη είσοδο στο πολιτικό σκηνικό.

Την ίδια ώρα, όμως, όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλει να προβληματίσει το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστό αποχής, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 48%. Αλλά και το ποσοστό του λεγόμενου δικομματισμού διαμορφώθηκε σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, του 70%.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι εκλογικό αποτέλεσμα ασφαλώς δεν ικανοποιεί το κόμμα του, θέλησε όμως να ........
υποβαθμίσει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, εντοπίζοντας το «κεντρικό μήνυμα των Ευρωεκλογών» στην αποχή, η οποία «εκφράζει τη δυσαρέσκεια των πολιτών από το χώρο της πολιτικής» γενικά. Κατά τα άλλα, ο κ. Καραμανλής επέμεινε στο δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να στείλει ένα μήνυμα για χαμηλούς τόνους και όχι θριαμβολογίες στα στελέχη του κόμματος και τους ψηφοφόρους και ανέδειξε τη γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσει στο εξής, τονίζοντας ότι το αίτημα των εκλογών «γίνεται σήμερα λαϊκή απαίτηση» και ο «πρωθυπουργός δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους Έλληνες πολίτες από το να αλλάξουν πορεία».

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εμφανίστηκε ικανοποιημένη, διαμηνύοντας όμως ότι «δεν εφησυχάζουμε» και διαπίστωσε ότι «έχουμε αντοχή και δυναμική». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας» και σημείωσε ότι «δώσαμε σκληρές μάχες, αλλά τις αδυναμίες μας δεν τις υπερβήκαμε».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με το κόμμα του σημαντικά ενισχυμένο στην κάλπη, εξέφρασε ελπίδες ακόμα και για την τρίτη θέση των ευρωεκλογών, προσθέτοντας ότι «μεγάλα ποσοστά σημαίνουν μεγάλη ευθύνη».

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, «ο τρίτος νικητής των ευρωεκλογών», όπως τους περιέγραψαν αναλυτές, εξέφρασαν διά του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μιχάλη Τρεμόπουλου, ικανοποίηση γιατί πέτυχαν το στόχο τους και την ελπίδα ότι στην επόμενη Βουλή θα έχουν «μια ομάδα εννέα βουλευτών τουλάχιστον».
IN.GR