Απόδραση υπό το βλέμμα 2 υπουργείων

Προκλητικά αργοί οι ρυθμοί που ακολουθήθηκαν μετά τον συναγερμό για ύποπτες κινήσεις του Χρ. Καραβέλα Τις υποψίες ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε με τη φυγή στο εξωτερικό και του δεύτερου εμπλεκόμενου στην υπόθεση Siemens ενισχύουν οι επίσημες ανακοινώσεις δύο υπουργείων.
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης ανακοίνωσαν τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας του Μοντεβιδέο, που ενημέρωνε για τις ύποπτες κινήσεις του εμπλεκόμενου στην υπόθεση Ζίμενς Χρ. Καραβέλα.
Το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Δένδιας ενημέρωσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά δύο ημέρες αφότου έλαβε το επίμαχο τηλεγράφημα από το υπουργείο Εξωτερικών- παρά τη σαφή ειδοποίηση του Έλληνα πρέσβη στην Ουρουγουάη για τις ύποπτες κινήσεις της οικογένειας Καραβέλα- γεννά πλήθος ερωτηματικών.
Οι προκλητικά αργοί ρυθμοί που ακολουθήθηκαν, την ώρα κατά την οποία ο πρέσβης σήμαινε συναγερμό για πιθανή φυγή του Χρ. Καραβέλα, αφού στο τηλεγράφημά του συσχετίζει την εισαγωγή συναλλάγματος και την αγορά ακινήτου στο Μοντεβιδέο από την οικογένεια Καραβέλα με την υπόθεση Siemens, δημιουργούν εντυπώσεις εγκληματικής ολιγωρίας που ελάχιστα απέχει από την ανοχή.


Άφηναν τις ημέρες να περνούν
Αντί δηλαδή να κινητοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός ματαίωσης των σχεδίων του Χρ. Καραβέλα με απαγόρευση της εξόδου του από τη χώρα, ώστε να μην επαναληφθεί ό,τι και με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε τις ημέρες να περνούν. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Δένδια, που εκδόθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μόλις την προηγούμενη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη, επικοινώνησε με τον κ. Σανιδά και του έθεσε υπ΄ όψιν τις πληροφορίες που ο ίδιος είχε στη διάθεσή του από το πρωί της Τρίτης, 26 Οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ειδοποιήσει για τον Καραβέλα από τις 23 Μαΐου και το ένταλμα σύλληψής του εκδόθηκε 6 ημέρες αργότερα Μαΐου, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.....
Εντύπωση προκαλεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης προέβη σε δήλωση σχετική με τη φυγή του Χρ. Καραβέλα το απόγευμα της Παρασκευής, αρκετές ώρες μετά τη διαπίστωση της εξαφάνισης και δεύτερου κατηγορουμένου στην υπόθεση της Siemens, με αφορμή- όπως ο ίδιος τονίζει- δηλώσεις στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα.
Διαδρομή καθυστερήσεων
Κι ενώ το τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη είχε φτάσει στην κρυπτογραφική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών από τις 15.36 του Σαββάτου, 23 Μαΐου, η απαγόρευση εξόδου του Χρ. Καραβέλα εκδόθηκε την Πέμπτη, 28 Μαΐου, έξι ολόκληρες ημέρες μετά. Η διαδρομή του τηλεγραφήματος, όπου η πρεσβεία ενημέρωνε το υπουργείο Εξωτερικών για τις διαπιστώσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλημάτων Ξεπλύματος Χρήματος της Ουρουγουάης περί εισαγωγής 3 εκατομμυρίων δολαρίων και αγοράς ακινήτου εκ μέρους της οικογένειας Καραβέλα, τα οποία στο μεταξύ είχαν δεσμευθεί από τις εκεί αρμόδιες αρχές, είναι η εξής:
Πρώτη στάση... Σαββατοκύριακο
Σάββατο 23 Μαΐου φθάνει το τηλεγράφημα στην κρυπτογραφική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Δευτέρα 25 Μαΐου ενημερώνεται η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΞ και ζητεί οδηγίες από το διπλωματικό γραφείο της υπουργού. Τρίτη 26 Μαΐου ενημερώνεται η κ. Μπακογιάννη και κατόπιν εντολής της αποστέλλεται το τηλεγράφημα με κλητήρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πέμπτη 28 Μαΐου ο κ. Δένδιας ενημερώνει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο της Αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. Την ίδια μέρα εκδίδεται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Χρ. Καραβέλα και την επομένη διαπιστώνεται ότι ο κατηγορούμενος βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό.
Θάβουν τις αποκαλύψεις
Η ανακολουθία των ενεργειών, που είχε ως αποτέλεσμα τη φυγή και δεύτερου κατηγορούμενου, επικρίθηκε έντονα από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλια, ο οποίος υπέδειξε τη Ν.Δ. ως εξυπηρετούμενη από τις εξελίξεις. «Τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο και κυνικά: η Ν.Δ. προσπαθεί με κάθε τρόπο και παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη να αποφευχθούν πάση θυσία τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές οι αποκαλύψεις που την αφορούν από την υπόθεση Siemens» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανταποδίδοντας ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέστρεψε τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ: «Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται για μια ακόμη φορά να ζητά και τα ρέστα για μια υπόθεση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν στελέχη του. Άλλωστε, η μοναδική μέχρι στιγμής κατάθεση για χρηματισμό κόμματος από τη Siemens αφορά το ΠΑΣΟΚ και κανένα άλλο κόμμα».

Δημοφιλές «πλυντήριo η Ουρουγουάη λίστα του ΟΟΣΑ με τις χώρες που δεν έχουν καμία συνεργασία με τις φορολογικές αρχές περιλαμβάνεται η Ουρουγουάη, όπου μεταβίβασε ο κ. Χρ. Καραβέλας τα 3 εκατομμύρια δολάρια και φέρεται να έχει αγοράσει πολυτελή κατοικία. Η συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής θεωρείται ένα από τα πλέον δημοφιλή «πλυντήρια» αφού δεν υπάγεται ούτε στα 102 κράτη του Εgmont Group ούτε στις χώρες που υπακούουν πλήρως στους κανονισμούς της διεθνούς διακυβερνητικής αρχής Financial Αction Τask Force, σκοπός της οποίας είναι η ανάπτυξη και η προώθηση διεθνών μέτρων για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. Ωστόσο, υπάρχει μία αρμόδια επιτροπή που παρακολουθεί τις ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές και μεταβιβάσεις, η οποία θεωρείται υπηρεσία της κρατικής Κεντρικής Τράπεζας της Ουρουγουάης. Σε περίπτωση που η Ουρουγουάη είχε υπογράψει την ένταξή της σε έναν από τους δύο παραπάνω φορείς, εκτιμάται ότι η ενημέρωση θα ήταν πολύ πιο άμεση και δεν θα γινόταν μέσω της ελληνικής πρεσβείας, καθώς μέσω ηλεκτρονικού σήματος θα ενημερωνόταν μέσα σε μία ή δύο ημέρες η αρμόδια επιτροπή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Ελλάδα. «ΤΑ ΝΕΑ» επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον Έλληνα πρέσβη στην Ουρουγουάη κ. Νικόλαο Δεικτάκη, όμως αυτό κατέστη ανέφικτο λόγω βλάβης στο τηλεφωνικό δίκτυο της περιοχής όπου διαμένει.
Έτρεχαν με ταξί να τους συλλάβουν ενώ τους είχαν αφήσει ελεύθερους
και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα- όπως απαιτεί ο νόμοςπήγαν οι αστυνομικοί και συνέλαβαν στα σπίτια τους, στην Κηφισιά και τη Δάφνη, τα δύο πρώην στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ κ.κ. Ηλία Γεωργίου και Γιώργο Σκαρπέλη, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.
Σχεδόν έξι ώρες νωρίτερα και οι δύο ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους με τον ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό από τον οποίο ζήτησαν και εκείνος τους έδωσε νέα προθεσμία για τις 12 και 15 Ιουνίου αντίστοιχα.
Το σκηνικό όμως άλλαξε άρδην. Ο ανακριτής, παρά τις εισαγγελικές διατάξεις περί απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τους δύο κατηγορούμενους, έκανε στροφή 180 μοιρών και προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος των Ηλ. Γεωργίου και Γ. Σκαρπέλη, που είχαν εμφανιστεί όλες τις φορές που τους κάλεσε.
Οι δικηγόροι τους κ.κ. Δημήτρης Τσοβόλας και Άγγελος Πάρσαλης αμφισβητούν ευθέως τη νομιμότητα των ενταλμάτων σύλληψης και διατυπώνουν εύλογα ερωτήματα για το τι μεσολάβησε από το μεσημέρι που έφυγαν από την Ευελπίδων μέχρι τις οκτώ το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ώστε ο ανακριτής να θεωρήσει τους εντολείς τους υπόπτους φυγής!
Νομικοί κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν ότι με την κίνηση αυτή ο δικαστικός λειτουργός ουσιαστικά ακύρωνε τη δική του απόφαση να τους χορηγήσει προθεσμία και μάλιστα σε χρόνο για μετά τις ευρωεκλογές. «Ούτε στα έκτακτα στρατοδικεία γίνονται αυτά που ζούμε σε αυτήν την υπόθεση», δήλωσε ο κ. Δ. Τσοβόλας, ενώ ο συνάδελφός του κ. Αγγ. Πάρσαλης μίλησε για «απόφαση πρωτόγνωρη στα δικαστικά χρονικά που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ακόμα το γεγονός ότι ετεροχρονισμένα και αφού είχε κατατεθεί εις βάρος του ανακριτή μήνυση για υπεξαγωγή εγγράφων έγινε δεκτό το αίτημα των εμπλεκομένων να πληροφορηθούν το περιεχόμενο κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας, που συνδέονται με τη σύμβαση για το C4Ι, ώστε οι ίδιοι να κρίνουν αν τους αφορούν και αν είναι χρήσιμα ή όχι για την υπεράσπισή τους.
Ταραχή στη Ν.Δ. για τη διασύνδεση Μayo- Siemens
ΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ Ν.Δ. προκαλεί η επανεμφάνιση της εταιρείας Μayo και η σύνδεσή της με τα μαύρα ταμεία της Siemens, στη σκιά της διαφυγής του πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρείας κ. Χρ. Καραβέλα. Στην οφ σορ λιβεριανή εταιρεία, η οποία έχει υποδειχθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 από τον εκδότη κ. Αρ.
Αλαφούζο ως ενδιάμεσος όσον αφορά χρηματικά ποσά που ζητούσε ο κ. Κων. Μητσοτάκης για λογαριασμό της Ρηγίλλης, φέρεται- σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»- ότι κατέληξαν κατά την περίοδο 1990-΄94 έξι εμβάσματα της Siemens, ύψους 20 εκατομμυρίων μάρκων.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για «άθλια και βλακώδη προβοκάτσια», ενώ προσέθεσε ότι «δεν διοχετεύτηκε ούτε ένα μάρκο από τη Siemens μέσω της Μayo στα ταμεία της Ν.Δ. και γενικότερα η Ν.Δ. ουδεμία ενίσχυση πήρε από τη Siemens». Για την υπόθεση, ωστόσο, σήμανε συναγερμός στο κυβερνών κόμμα, με δεδομένη την πρόσφατη διαβεβαίωση του κ. Καραμανλή ότι ουδέποτε η Ν.Δ. έλαβε χρήματα από τη γερμανική εταιρεία. Κομματικοί παράγοντες αναγνώριζαν ότι εάν αποδειχθεί η ύπαρξη εμβασμάτων προς τη Μayo, τότε η Ν.Δ.
«μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, εξάλλου, ο γραμματέας του κόμματος κ. Ζαγορίτης επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», ενώ με αφορμή τη διαφυγή του κ. Καραβέλα που κάνει ακόμη βαρύτερο το κλίμα για την κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Δεν θα μπω στο κομμάτι το οποίο αναφέρεται στα δικαστικά ζητήματα. Απ΄ ό,τι φαίνεται αυτοί ήταν οργανωμένοι και έκαναν τις κινήσεις που έκαναν».
Από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, εξάλλου, διαψεύδεται ότι στοιχεία για τα εμβάσματα προς τη Μayo έχουν διαβιβάσει οι γερμανικές αρχές στον ανακριτή κ. Ζαγοριανό, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα. Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ωστόσο, επιμένει «απολύτως και κατηγορηματικά», όπως αναφέρει, στη βασιμότητα των πληροφοριών της, ενώ κάνει λόγο για «"κρυφτούλι" με τη Μayo, τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη που συνεχίζεται επί 15 έτη και θα αποκαλυφθεί».