Ολοταχώs προs την ύφεση

Τον Φεβρουάριο η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε 29%, η μεταποιητική παραγωγή 11,2% και η αξία των εξαγωγών 14,2%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 25,8%
Με ιλιγγιώδη ταχύτητα εισέρχεται σε ύφεση η ελληνική οικονομία, καθώς οικοδομή, βιομηχανία και εξωτερικό εμπόριο, κλάδοι που κατά τεκμήριο στηρίζουν την ανάπτυξη, συρρικνώνονται μήνα με τον μήνα.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας
δείχνουν ότι η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 29%, η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 11,2% και η αξία των εξαγωγών κατά 14,2%.
Προδικάζουν δε σε μεγάλο βαθμό ότι πολύ γρήγορα ίσως και από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα περάσει σε αρνητικό έδαφος με άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση αλλά και στην πορεία των δημόσιων εσόδων, τα οποία βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Αλλωστε Τράπεζα της Ελλάδος, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Κομισιόν έχουν διατυπώσει προβλέψεις για ύφεση στην Ελλάδα και μόνο το υπουργείο Οικονομίαςεπιμένει σε ρυθμό μεγέθυνσης 1,1%.
Κι αν μέχρι στιγμής κλάδοι αιχμής εμφανίζουν απογοητευτική εικόνα, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι...... αναλυτές και εκπρόσωποι φορέων εκτιμούν ότι εντός του έτους θα έχουμε περαιτέρω επιδείνωση.
Πιο αναλυτικά, τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν πως η κατάσταση στην οικοδομή είναι επί του παρόντος μη αναστρέψιμη.
Τον Φεβρουάριο ο όγκος κατασκευής ήταν μειωμένος κατά 29% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008 και έτσι το πρώτο δίμηνο του 2009 έκλεισε με πολύ σημαντική πτώση της τάξης του 31,1%.
Σε επίπεδο διμήνου εκδόθηκαν 8.267 νέες άδειες οικοδομής έναντι 10.159 πέρυσι. Η υποχώρηση αυτή κατά 18,6% αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η καχεξία στον κλάδο θα συνεχισθεί.
Το πρόβλημα είναι οξύτερο σε Βόρειο Αιγαίο και Δυτική Μακεδονία, όπου η δραστηριότητα έπεσε κατά 58,2% και 56% αντίστοιχα.
Σε Πελοπόννησο και Ιόνια Νησιά καταγράφηκε πτώση 49,6% και 43,3%.
Στη μοναδική περιφέρεια που παρατηρήθηκε ενίσχυση της οικοδομής ήταν αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (14,8%).
Την ίδια ώρα το εξωτερικό εμπόριο πνέει τα λοίσθια.
Τον Μάρτιο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών υποχώρησε κατά 14,2% στα 1,2 δισ. ευρώ.
Μάλιστα προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ποσοστό πτώσης ξεπερνά το 21,5%, ενώ οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες αυξήθηκαν οριακά κατά 2,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2008.
Η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 25,8% στα 4 δισ. ευρώ έναντι 5,4 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν.
Κώστας Τσαχάκης
Κατρακύλησε για 11ο μήνα η μεταποίηση
Για ενδέκατο στη σειρά μήνα η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 11,2%, με τον γενικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής να υποχωρεί κατά 5,3%.
Να υπενθυμίσουμε πως τον Φεβρουάριο η παραγωγή στη μεταποίηση είχε μειωθεί 6,5% και τον Ιανουάριο 12,6%.
Σωρευτικά στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε 7%, με την παραγωγή στις μεταποιητικές βιομηχανίες να υποχωρεί 10,3% σε μέσα επίπεδα.
Τον Μάρτιο η πτώση ήταν μεγάλη σε όλους τους επιμέρους βιομηχανικούς κλάδους, πλην του κλάδου της ενέργειας, που σημείωσε αύξηση. Η παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε 21,5%, ενώ η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών προϊόντων υποχώρησε 9,9% και των αναλώσιμων 4,4%. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (εξοπλισμός) μειώθηκε 18,1%.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει πτώση 6,7% στα τρόφιμα, 6,3% στον καπνό, 24,1% στις κλωστοϋφαντουργικές ύλες, 11,1% στα είδη ένδυσης, 37,1% στα προϊόντα ξύλου, 11,7% στα χημικά προϊόντα, 39,3% στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 14,8% στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και 12% στα έπιπλα.