Τσουχτερά" τα μέτρα του δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων που έρχεται

Το «σήμα» για δεύτερο γύρο μεταρρυθμίσεων δόθηκε από τα πιο υπεύθυνα χείλη - αυτά του πρωθυπουργού - κατά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο για την Οικονομία. Το «νέο κύμα μεταρρυθμίσεων» αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, από τον υπουργό Οικονομίας. Ρεπορτάζ του Ε.Τ. δημοσιοποιεί μερικά από τα «τσουχτερά» μέτρα που έρχονται από το φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή, το μέτρο για την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η εφαρμογή του οποίου θα έφερνε στο κρατικό ταμείο 4 δισ. ευρώ , φέρεται να βρίσκεται «στον αέρα».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος ο κ. Παπαθανασίου αναμένεται - μετά τις Ευρωεκλογές - να ανακοινώσει μέτρα, που θα στοχεύσουν στο «άνοιγμα» των αγορών και των «κλειστών» επαγγελμάτων, τον περιορισμό των δαπανών και την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού στο δημόσιο τομέα. Όσον αφορά τα νέα φορολογικά μέτρα, αυτά θα περιλαμβάνουν, όπως μεταφέρει η εφημερίδα:
. αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης των καυσίμων κατά 10-15%, που θα επιφέρει ανατιμήσεις στη βενζίνη από 4,3 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο.
. αύξηση των λιανικών τιμών στα ποτά από 10 έως 75 λεπτά ανά φιάλη, και των τσιγάρων από 10 έως 30 λεπτά ανά πακέτο......
. αυξήσεις 50%-100% στα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Το μηνιαίο τέλος για λογαριασμούς μέχρι 30 ευρώ θα αυξηθεί από 2 σε 3 ή 4 ευρώ, για λογαριασμούς από 30,01 έως 60 ευρώ θα αυξηθεί από 5 σε 7-10 ευρώ και για λογαριασμούς άνω των 60 ευρώ θα αυξηθεί από 10 σε 15-20 ευρώ.
. επιβολή φόρου 10% έως 30% επί της αντικειμενικής αξίας των «κλεισμένων» μιυπαίθριων χώρων που υπάρχουν σε περίπου 1.500.000 ιδιοκτησίες.
. αύξηση 25%-50% στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το έτος 2010.
. απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε 200.000 οικογένειες που κατέχουν δημόσια κτήματα συνολικής έκτασης 2.000.000 στρεμμάτων.
. νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών με την επιβολή ειδικού τέλους διενέργειας παιγνίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εφαρμογή ενός γρήγορου και δυναμικού σχεδίου - όπως απαιτεί από την Ελλάδα η Ε.Ε. (έλλειμμα μέχρι 3% μέχρι το 2011) «υπερθεμάτισε» πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει «σε μία γρήγορη και γενναία διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να μηδενισθεί το 2012».
Αυτό βέβαια θα σήμαινε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ε.Τ. τετραετία λιτότητας για την εξοικονόμηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Φρένο» στην εφαρμογή του μέτρου για τους ημιυπαίθριους
Τη στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως μέσα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και κλείσιμο της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού, η υπόθεση της νομιμοποίησης των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων χώρων φέρεται να έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Σημειώνεται ότι από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποκομίσει έσοδα άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα κωλύματα που παρουσιάζονται - σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ε.Τ. - είναι τόσο νομικά, όσο και πρακτικά. Μεταξύ αυτών και το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής.
Πληροφορίες της εφημερίδας, αναφέρουν ότι Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει διατυπώσει σοβαρές νομικές επιφυλάξεις, καθώς η δρομολογούμενη νομιμοποίηση, «σκοντάφτει» πάνω στο ΣτΕ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επανειλημμένα εκδώσει αποφάσεις, οι οποίες δημιουργούν νομολογία βάσει της οποίας «είναι αντισυνταγματική οποιαδήποτε ρύθμιση στοχεύει σε άμεση η έμμεση τακτοποίηση, είτε νομιμοποίηση αυθαίρετης κατασκευής για ολόκληρο ή τμήμα ακινήτου, έναντι είσπραξης προστίμου και εξαίρεσης από την κατεδάφιση». Τακτοποίηση αυθαιρέτων - σύμφωνα με τη θέση του ΣτΕ- έγινε για πρώτη και τελευταία φορά με τον «νόμο Τρίτση», το 1983.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ε.Τ. το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με την νέα κοινοβουλευτική περίοδο, από το φθινόπωρο δηλαδή, με ρύθμιση στο πολεοδομικό νομοσχέδιο.
Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, αναφέρει ότι λιγότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες είναι πρόθυμοι να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους και στην πλειονότητά τους δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το πρόστιμο, που μπορεί να αφορά ποσά και πάνω από 2.000 ευρώ.
Κώλυμα επίσης είναι πολύ πιθανόν να ανακύψει από τις προσφυγές πολιτών - σε περίπτωση εφαρμογής - στα δικαστήρια.