Αλλαγή λίγο πριν το Ντιμπέιτ

Οταν το βράδυ της Τρίτης ο Αλ. Τσίπρας αναχωρούσε για περιοδεία στη Θράκη ήταν βέβαιος ότι στις 28 Μαΐου θα γινόταν ο νεότερος πολιτικός αρχηγός που θα συμμετείχε σε προεκλογικό ντιμπέιτ.
Οι συνεργάτες του είχαν ήδη αρχίσει συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες σε θέματα απασχόλησης, κοινωνικών δικαιωμάτων, οικονομίας και νεολαίας, ώστε να εφοδιάσουν τον πρόεδρο του ΣΥΝ με σημειώματα ανά τομέα. Και είχαν απευθυνθεί σε στελέχη εταιρειών πολιτικής επικοινωνίας ώστε σε προγραμματισμένα ραντεβού να «δουλέψουν» την παρουσία του Αλέξη μπροστά στις κάμερες.

*Ολα προχωρούσαν με βάση το πρόγραμμα που διαμορφώθηκε, αφού ο Αλ. Αλαβάνος στις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί για τις πέντε δημόσιες εμφανίσεις (debate, διακαναλική, δύο κεντρικές εκδηλώσεις και συνέντευξη στη ΝΕΤ) είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σε όλες θα εκπροσωπούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

*Το μεσημέρι της Πέμπτης, ωστόσο, και ενώ όλα κυλούσαν βάσει του σχεδιασμού, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας δέχθηκε «κριτικά» ερωτήματα από στελέχη των «Ανανεωτικών» σχετικά με τον περιορισμό του σε «δεύτερο» ρόλο, δίνοντας την εντύπωση ότι «απλώς παρακολουθεί τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ και δεν εμφανίζεται στην πρώτη γραμμή».

Διαφορετικές τακτικές

Την ίδια πίεση δέχθηκε ο ........

.Αλ. Αλαβάνος και από τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Θεωνάς, Γ. Μπανιάς, Α. Φλαμπουράρης, Χ. Παπαδόπουλος) κι έτσι το βράδυ της ίδιας μέρας άλλαξε γνώμη:

Ενημέρωσε τηλεφωνικά το γραφείο τύπου του ΣΥΝ ότι επιθυμεί να είναι ο ίδιος αυτός που θα συμμετάσχει στο debate, ανοίγοντας έτσι νέες συζητήσεις στα κομματικά γραφεία της Κουμουνδούρου.

*«Ο Αλέκος είχε δικαίωμα να επιλέξει το πού θα συμμετάσχει, όμως ο τρόπος και ο χρόνος που το αποφάσισε μας αποσυντόνισε» σχολίαζαν ενοχλημένοι συνεργάτες του Α. Τσίπρα. Και σημείωναν με νόημα ότι «πρόκειται για ζήτημα που θα μπορούσε να έχει λήξει πριν καν δημιουργηθεί η εντύπωση περί δύο κέντρων και ενδεχομένως διαφορετικών τακτικών που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

*Από την άλλη πλευρά, ο Αλ. Αλαβάνος σύμφωνα με συνομιλητές του φέρεται να διαπίστωσε πως το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούσε να υπερασπιστεί πειστικά τις επιλογές του και να θέσει θέματα που θα τον καθιστούσαν πρωταγωνιστή της προεκλογικής περιόδου. Και, ακόμη, ότι η συχνά μονοπρόσωπη εκπροσώπησή του στα ΜΜΕ έδινε την εντύπωση ότι το κόμμα κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς τη συστράτευση του συνόλου των στελεχών του.

Κηδεμονία ή συνευθύνη

*Η αλλαγή στην εκπροσώπηση στο ντιμπέιτ «έξυσε» μια πληγή στο εσωτερικό του κόμματος που μέχρι τώρα δεν αιμορραγούσε: η παρέμβαση Αλαβάνου μήπως «κονταίνει» τον πρόεδρο Τσίπρα;

Τον θέτει άραγε υπό κηδεμονίαν ο μέντοράς του ή, αντιθέτως, διαβλέποντας τις δυσκολίες του εκλογικού αγώνα, ο έμπειρος Αλέκος τείνει χείρα βοηθείας στον νεαρότερο σύντροφο Αλέξη;

*Οι πλέον ψύχραιμοι τάσσονται με τη δεύτερη εκδοχή:

«Ο Αλέκος δεν θα άφηνε τον Τσίπρα, στην απευκταία περίπτωση ενός κακού αποτελέσματος, να πληρώσει μόνος του το μάρμαρο. Με την παρουσία του έστω και την τελευταία στιγμή θέλει να δώσει την εικόνα της συνυπευθυνότητας, άρα να μειώσει και τις ενδεχόμενες εντάσεις».

*Οι πιο καχύποπτοι, όμως, δίνουν άλλο νόημα στην εξέλιξη: «Στέλνει σαφές σήμα στον Τσίπρα να αλλάξει τακτική απέναντι σε αρκετά στελέχη του κόμματος αλλά και να ελέγξει πολλούς δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι συχνά λειτουργούν τουλάχιστον... αυθόρμητα, αν όχι αυτόνομα».

*Είκοσι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, το μόνο που έλειπε στον ΣΥΝ ήταν μια μίνι κρίση. Και, μάλιστα, με αφορμή τη συμμετοχή σε μια τηλεμαχία. Τι μπορεί να κάνει το άτιμο το γυαλί...
enet