Κίνηση....¨ματ¨απο Βερελή

Αίτημα στη γερμανική δικαιοσύνη για ενημέρωση στην υπόθεση της «ΜΑΝ». Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη «Γερμανός» ζητεί με επιστολή του στον ανακριτή
Με δύο κινήσεις στο επίπεδο της διαλεύκανσης των υποθέσεων της «ΜΑΝ» και της «Γερμανός», που ταλαιπωρούν την ελληνική πολιτική ζωή, έδωσε συνέχεια ο Χρ. Βερελής στην πρωτοβουλία του να παραιτηθεί από τη Βουλή.

Οπως έγινε γνωστό χθες, ο πρώην βουλευτής ανέθεσε σε δικηγορικό γραφείο του Μονάχου την εκπροσώπησή του ενώπιον των γερμανικών Αρχών που ερευνούν την υπόθεση της αγοράς από την Ελλάδα των γερμανικών τρόλεϊ. Θέλει να μάθει αν υπάρχει κάποια κατάθεση που αναφέρει οτιδήποτε μπορεί να αφορά τη χώρα μας σε πολιτικά ή υπηρεσιακά πρόσωπα.
«Τα οποιαδήποτε στοιχεία προκύψουν θα θέσω αμέσως υπόψη της αρμόδιας δικαστικής Αρχής, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε διαδικαστικά ζητήματα που παρεμβάλλονται κατά τη διαδικασία αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και να υπάρξει πλήρες φως σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενες παράνομες δραστηριότητες», τονίζει ο ίδιος σε γραπτή δήλωσή του.
Για την πρωτοβουλία του αυτή, ο πρώην υπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σακελλάκο.
Ο Χρ. Βερελής διευκρινίζει πως προέβη σε αυτήν την ενέργεια ως πρώην υπουργός Μεταφορών.....
«Δεν μπορώ να επιτρέψω όχι μόνον ιδιοτελείς παρερμηνείες, αλλά και ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην πλήρη και άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης των παράνομων πληρωμών μιας ξένης εταιρείας», αναφέρει, «παρότι δεν με αφορά προσωπικά, παρά μόνον ακραία στα πλαίσια των γενικότερων πολιτικών ευθυνών το θέμα, αφού η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού έχει σύνθεση η οποία περιγράφεται από τον νόμο και την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων».
Με αφορμή το κλείσιμο της Βουλής, που οδήγησε στην παραγραφή των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για την εξαγορά της «Γερμανός» από τον ΟΤΕ, ο πρώην υπουργός απευθύνθηκε και στον ανακριτή Α. Ζαβιτσάνο που χειρίζεται την υπόθεση.
Στην επιστολή του αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης, καθώς «συμπληρώνονται στο άμεσο μέλλον τρία χρόνια από τις κατατεθείσες αναφορές μου στον κ. προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών και ένας χρόνος από την ασκηθείσα ποινική δίωξη για τη διάπραξη σοβαρών κακουργημάτων εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των επενδυτών στο Χ.Α.Α.».
Τα συμπεράσματα
Προσθέτει, μάλιστα, ότι στα συμπεράσματα αυτά «κατέληξε η Εισαγγελική Αρχή από έρευνα, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια και η υπόθεση αυτή δεν έχει μέχρι σήμερα οδηγηθεί σε οποιαδήποτε δικαστική εξέλιξη, δημιουργώντας έτσι σημαντικές παρενέργειες στην πολιτική ζωή της χώρας, τόσο κατά το σκέλος των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των άμεσα εμπλεκομένων, μη πολιτικών λειτουργών αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων τους».
«Είναι νομίζω απόλυτα κατανοητό», συνεχίζει το σκεπτικό του, «ότι η περαιτέρω καθυστέρηση της υπόθεσης στο παρόν στάδιο δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος να διαλευκάνει υποθέσεις, που άπτονται της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος».
Εκφράζει, τέλος, τη βεβαιότητά του πως «με την ευαισθησία που σας διακρίνει θα λάβετε υπόψη σας την παρούσα παρέμβαση, ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση το ταχύτερο στην πλήρη διερεύνησή της και θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους αποδειχτούν ένοχοι των κατηγοριών που ήδη απαγγέλθηκαν».
Δίωξη εναντίον τουλάχιστον εκατό ατόμων έχει ασκήσει η Εισαγγελία του Μονάχου, στο πλαίσιο της έρευνας για καταγγελλόμενη διαφθορά στους κόλπους της «ΜΑΝ».