Πανελλήνιες Εξετάσεις

Όπως τα βλέπει ο ΑΣΤΟΣ

Από αύριο ξεκινά ακόμη ένας Γολγοθάς για χιλιάδες μαθητές των λυκείων της χώρας μας.
Θα ήθελα κατ΄ αρχήν να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά καλή επιτυχία στην προσπάθεια που ξεκινούν.
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν είμαι ειδικός για τα εκπαιδευτικά θέματα και αυτά που θα γράψω έχουν να κάνουν με την συνολική εμπειρία που έχουμε αποχτήσει προσωπικά αλλά και από την συμμετοχή των παιδιών μας σε αυτές τις διαδικασίες..
Εχει διατυπωθεί από όλους τους φορείς , κόμματα, κοινωνία ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι ότι το καλύτερο. Δεν προάγει την μάθηση και δεν οδηγεί τα παιδιά μας σε ένα καλύτερο μέλλον.
Πολλές κυβερνήσεις έχουν κάνει προσπάθειες αναμόρφωσης του συστήματος αλλά τις περισσότερες φορές κοιτάζουν το κομματικό συμφέρον και όχι των μαθητών.
Ποτέ ΔΕΝ κάθισαν όλα τα κόμματα μαζί να βρουν και να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα και να προσπαθήσουν για την υλοποίηση του. Κάθε κυβέρνηση συνήθως χαλά ότι έχει κάνει η προηγούμενη . Αποτέλεσμα να μην υπάρχει τίποτα σταθερό και τα παιδιά να βρίσκονται συνεχώς σε αλλαγές , όσον αφορά τα εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και τον τρόπο εξέτασης τους.
Τα εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόστηκαν , μέχρι σήμερα, είναι υπεύθυνα που έχει φουντώσει η παραπαιδεία των φροντιστηρίων, από το δημοτικό μέχρι το λύκειο ,που απομυζά ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων της κάθε οικογένειας που θέλει και προσπαθεί το παιδί της να προχωρήσει πιο πάνω.
Ο πόθος των γονιών για εισαγωγή σε κάποια σχολή , με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο, ανάγκασαν ; τις κυβερνήσεις στην δημιουργία σχολών σε πολλά μέρη της χώρας, εξυπηρετώντας και κομματικές σκοπιμότητες, που δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Τα ......
τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να εισάγονται όλοι οι μαθητές που τελειώνουν το λύκειο σε κάποια σχολή. Το γεγονός αυτό μας χαροποιεί πρόσκαιρα αλλά είναι σίγουρα ότι πάρα πολλά παιδιά που μπήκαν σε κάποια σχολή , πλήρωσαν για να σπουδάσουν τελειώνοντας δεν θα βρουν εύκολα δουλειά στο αντικείμενο τους, μεγαλώνοντας τις στρατιές των ανέργων πτυχιούχων .
Πιστεύω πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα θέλει χτίσιμο από τη αρχή με βασικούς άξονες
Την πραγματική μόρφωση των παιδιών. Στην πρωτοβάθμια , δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με κατάλληλα κτήρια , κατάλληλα προγράμματα και σωστά ενημερωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
Την πραγματικά δωρεάν παιδεία., χωρίς ανάγκη παραπαιδείας.
Την πραγματική αντιστοίχιση αποφοίτων των σχολών με τις ανάγκες της παραγωγής και της κοινωνίας μας.
Αυτό απαιτεί την συνεννόηση και κοινή πορεία των κομμάτων αλλά και την αλλαγή της νοοτροπίας , όλων μας.