Επανεμφανίστηκε στις Σέρρεςτο κουνούπι τίγρης


Την επανεμφάνισή του στην περιοχή του Προμαχώνα έκανε και πάλι το ασιατικό κουνούπι Αedes albopictus, γνωστό ως κουνούπι-τίγρης.

Το ασπρόμαυρο ριγέ έντομο, που μπορεί να γίνει φορέας ασθενειών, είχε πρωτοεμφανιστεί στο νομό Σερρών τον Ιούλιο του 2007. Το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών της περιοχής, σε συνεργασία με το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είχε προχωρήσει τότε σε ψεκασμούς εκτομοκτόνου και στην τοποθέτηση εντομοπαγίδων.

Το καλοκαίρι του 2008 βρέθηκαν μέσα στις παγίδες αβγά του εντόμου, τα οποία προαναγγέλουν την επανεμφάνισή του στην περιοχή. Το Κέντρο θα συνεχίσει τώρα την παρακολούθηση του κουνουπιού σε περιοχές υψηλού κινδύνου και κυρίως στη λίμνη Κερκίνη.

«Το κουνούπι-τίγρης μεταφέρθηκε στο νομό Σερρών φωλιάζοντας μέσα στα......
ελαστικά αυτοκινήτων ή σε εισαγόμενα αποξηραμένα φυτά» εκτίμησε ο Ηλίας Ακριτίδης, πρόεδρος του Κέντρου.

Το Α.albopictus προέρχεται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, ωστόσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει εμφανιστεί σε πολλές άλλες χώρες και θεωρείται σήμερα ένα από τα χειρότερα ξενικά (εισβάλλοντα ήδη). Χαρακτηριστικό του είναι ότι πετά και στη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο μετά το σούρουπο.

Στην Ευρώπη εντοπίστηκε πρώτα στις ακτές της Βόρειας Αλβανίας το 1979 και έκτοτε έχει εντοπιστεί και σε οκτώ νομούς της Ελλάδας.

Το εξωτικό κουνούπι μπορεί να γίνει φορέας ασθενειών, όπως ο δάγγειος και ο κίτρινος πυρετός και η εγκεφαλίτιδα. Στην Ελλάδα, πάντως, δεν έχει αναφερθεί περιστατικό μετάδοσης από το κουνούπι, επισήμανε ο κ. Ακριτίδης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είναι αναγκαία η χρηματοδότηση του κέντρου, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει άμεσα σε ενέργειες πρόληψης και καταπολέμησης του επικινδύνου κουνουπιού».

Από την πλευρά της, η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις σχετικά με τις διαδικασίες απεντόμωσης και καταπολέμησης των κουνουπιών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ενδεδειγμένη πρακτική για την καταπολέμηση του κουνουπιού είναι ο ψεκασμός από το έδαφος των εστιών ανάπτυξής τους, αμέσως μετά την ανεύρεση των προνυμφών.
Πηγή Τα Νέα