Παγκόσμια ημέρα του Βιβλίου

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Στη χώρα που γέννησε το βιβλίο διαβάζουν μόνο οι κουλτουριάρηδες και τα ψάρια.
Στη χώρα που γέννησε το βιβλίο, οι αμόρφωτοι, όχι απαραίτητα οι αγράμματοι, ονομάζουν κουλτουριάρικο ότι δεν κατανοούν και περιφρονητικά, ονομάζουν κουλτουριάρηδες όσους εμπιστεύονται το μυαλό τους και αντλούν τη γνώση από βιβλία και όχι από τα «πρωινάδικα» και «μεσημεριανάδικα» της τηλεόρασης

Το παιχνίδι αρχίζει. Ενας εναντίον 100 σε ένα παιχνίδι «γνώσεων», που συνήθως κερδίζει εκείνος που δεν έχει ανοίξει βιβλίο ούτε βεβαίως εφημερίδα, πέρα από κανένα Lifestyle-περιοδικό. H διαγωνιζόμενη που καλείται να αντιμετωπίσει τους 100 «σοφούς» είναι πτυχιούχος οικονομικών του πανεπιστημίου Αθηνών. Η ερώτηση είναι: «το Βελεστίνο ανήκει στο νομό Κορινθίας, Μαγνησίας ή Πιερίας»; Η διαγωνιζόμενη δεν είναι σίγουρη γι αυτό ζητά βοήθεια. Οι επόμενες δύο ερωτήσεις είναι: «Ποιο είναι το πραγματικό όνομα του Σάκη Ρουβά» και «ποιο από τα τρία ζευγάρια σταρ του αμερικανικού θεάματος ……………….
κερδίζει τα πιο πολλά λεφτά». Η διαγωνιζόμενη απαντά με σιγουριά και στις δύο ερωτήσεις διότι το διάβασε! Στο τέλος «τρώει» τους άλλους εκατό διαγωνιζόμενους και γι αυτή την επίδοση κερδίζει μερικές χιλιάδες ευρώ!
Με σκόπιμα επιλεγμένες ερωτήσεις για βλάκες, θα ήταν παράδοξο, σχεδόν σκάνδαλο αν κέρδιζε εκείνος που έχει τις περισσότερες γνώσεις γενικής παιδείας. Στη χώρα που η λέξη πολιτισμός έγινε κουλτούρα και το κουλτούρα «κατούρα να φύγουμε» το τηλεπαιχνίδι «γνώσεων» αποτελεί καθρέπτη της νεοελληνικής παιδείας. Στη πιο έγκυρη διεθνή έρευνα-αξιολόγηση των 15χρονων μαθητών που έγινε από τον ΟΟΣΑ πριν τρία χρόνια σε 32 χώρες, γνωστή σαν PISA, στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων, οι μαθήτριές μας βγήκαν προ-τελευταίες. Τελευταίοι, οι μαθητές μας φυσικά.
Κατά τα άλλα είμαστε υπερήφανοι απόγονοι και δεδηλωμένοι κληρονόμοι εκείνων που
έδωσαν τα φώτα σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Τα βιβλία είναι διαθήκες σκέψης και επιστολές δίχως συγκεκριμένο αποδέκτη. Οι νεοέλληνες είμαστε κληρονόμοι των αρχαίων προγόνων μας, δίχως όμως διαθήκη. Πραγματικοί κληρονόμοι είναι μόνον εκείνοι που τους διαβάζουν και δυστυχώς δεν ανήκουμε σε αυτούς.
Στους δέκα μεγαλύτερους έλληνες όλων των εποχών , τον κατά τον Πλάτωνα «παιδαγωγό όλων των ελλήνων», τον Ομηρο, δεν τον κατατάξαμε ούτε στους δέκα. Η Παγκόσμια ημέρα του Βιβλίου δεν μας αφορά σαν λαό.