Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΕΠΗ ΤΟΥΣ


Είναι μερικά χρόνια πριν, σε επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, την οποία πήγαμε να επισκεφτούμε για να δούμε την ομορφιά και το μεγαλείο της αλησμόνητης Βασιλεύουσας.

Μετά από μια ολόκληρη μέρα που ξεναγηθήκαμε στην λαμπρότητα των Βυζαντινών μνημείων επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο. Την αμέσως προηγούμενη ήμασταν στην Αγία Σοφία που για πρώτη φορά έβλεπα και θαύμαζα. Μαζί με μένα και πολλές εκατοντάδες Ευρωπαίων τουριστών. Οι διαφορά ημών των Ελλήνων από τους άλλους Ευρωπαίους έγκειτο στο ότι το Ελληνικό γκρουπ είχε και δύο με τρεις μυστικούς αστυνόμους, που όπου πηγαίναμε, μας ακολουθούσαν. Σε σημείο που να αρχίσουμε να τους κάνουμε τέτοια πλάκα που θα ήθελαν να αντιδράσουν εναντίον μας, αλλά δεν μπορούσαν. Πρέπει σώνει και καλά να δείχνουν ότι είναι πολιτισμένο κράτος, που αποσκοπεί στο να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάπως έτσι κύλησε η επίσκεψη μας στην Αγία Σοφία με τους μυστικούς να μας παρακολουθούν.

Η τρίτη μέρα της επίσκεψης μας έμελε να είναι η συγκλονιστικότερη για μένα τουλάχιστον Η επίσκεψη μας ήταν στην Παναγία τη Βλαχέρνα.

Φτάνοντας εκεί ήταν ένας νέος σε ηλικία ιερωμένος που περίμενε απ’ έξω. Κατανυκτική μορφή, φοβισμένη αλλά ευγενής παρουσία, ένας παππούλης από τα παλιά. Πλησιάζοντας τον, με τη γνωστή νεοελληνική ανεμελιά, τον ρωτώ αν υπάρχουν άλλοι Έλληνες που να κατοικούν εκεί γύρω. Η απάντηση του ήρθε αυθόρμητα κοιτάζοντας σαν σε επίκληση στον ουρανό: « Ο Ιησούς, Η Παναγία, Και Εγώ». Θα έλεγα ψέματα αν ισχυριζόμουν ότι αυτή η δήλωση δεν μου άλλαξε τη ζωή και το πώς βλέπω από κει και μετά πολλά πράγματα. Για να ξέρουμε Ποιοι είναι Εκείνοι Που Βαστούν Θερμοπύλες και τους έχει εγκαταλείψει το ανθελληνικό νεοελληνικό κράτος.
ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ