Τα τρία σενάρια για τις κάλπες

Η υπόθεση Παυλίδη, το Βατοπαίδι, οι επιτροπές, οι ψηφοφορίες στη Βουλή και ο φόβος διαρροών

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ πρόωρων εκλογών, εκ των οποίων τα δύο περιέχουν προσφυγή στις κάλπες εντός του Ιουνίου, μελετά αυτή την περίοδο ο Πρωθυπουργός. Με τη σκιά των σκανδάλων να βαραίνει όλο και περισσότερο πάνω από την κυβέρνηση και το έλλειμμα διαρκώς να μεγαλώνει, ο κ. Καραμανλής θα επιθυμούσε να αποφύγει ως το φθινόπωρο τις εθνικές εκλογές, ελπίζοντας ότι ως τότε θα έχει κοπάσει
η σκανδαλολογία και οι πολίτες θα στρέψουν και πάλι την προσοχή τους στην οικονομία. Οι μυστικές ψηφοφορίες όμως που τον περιμένουν για τις υποθέσεις Παυλίδη αλλά και για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου τον αναγκάζουν να προβλέψει και την πιθανότητα διάλυσης της Βουλής, αν υπάρξουν διαρροές από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να καταφύγει σε εκλογές, εφόσον ο κ. Παυλίδης παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο και παρ΄ όλα αυτά αρνηθεί να παραιτηθεί. Λιγότερο πιθανό αλλά υπαρκτό είναι......
και το σενάριο να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την παραπομπή του πρώην υπουργού και χωρίς να περιμένει τις δικές του αποφάσεις. Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές πάντως επιμένουν ότι ο κ. Καραμανλής θα αποφύγει τις εκλογές, αν δεν αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να τις προκαλέσει, και θα τις ξανασκεφτεί το φθινόπωρο, ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο ο κ. Κ. Καραμανλήςέδειξε καθαρά ότι προβληματίζεται ιδιαίτερα με την αδυναμία της κυβέρνησής του να ανακάμψει. Σαν να μην του έφθαναν τα άδεια ταμεία που τον πιέζουν να καταφύγει το συντομότερο δυνατόν σε νέα έκτακτα οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και την επαναφορά όλων των σκανδάλων που διερευνά η Δικαιοσύνη στη Βουλή με αντίστοιχες πρωτοβουλίες του ΠαΣοΚ.

Η πρώτη και μάλλον η πλέον καθοριστική δοκιμασία που περιμένει τον κ. Καραμανλή είναι η μυστική ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στα τέλη της εβδομάδας. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τους συνεργάτες του ότι είναι αναγκασμένος να διαλύσει τη Βουλή αν ο κ. Αρ. Παυλίδης παραπεμφθεί και επιμείνει να μην παραιτείται. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε «διπλές κάλπες» στις 7 Ιουνίου, παρ΄ ότι και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αναγνωρίζει πως αυτή η περίοδος είναι η χειρότερη για τη ΝΔ.

Πιθανό επίσης θεωρείται, αλλά όχι το πιθανότερο κατά τους συνεργάτες του, να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και υπό τις προϋποθέσεις ότι θα έχει ήδη παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης, ανεξαρτήτως του αν θα έχει στη συνέχεια παραιτηθεί ή όχι.

Αντιθέτως, αν απορριφθεί η πρόταση παραπομπής του κ. Παυλίδη, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κερδίσει πολιτικό χρόνο και θα αναβάλει τον εκλογικό σχεδιασμό του τουλάχιστον ως το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και η εξέλιξη της διεθνούς κρίσης δεν θα έχουν ακόμη δυσμενέστερες επιπτώσεις για τη ΝΔ.

Ωσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο πάντως η κυβέρνηση οργανώνει την άμυνά της, με δύο «όχι», ένα «ναι» και μία αποχή, με τα οποία θα απαντήσει στην επίθεση του ΠαΣοΚ στη Βουλή και στο αίτημα για κοινοβουλευτική διερεύνηση όλων των σκανδάλων που έχουν φθάσει στη Δικαιοσύνη.

Το απαλλακτικό πόρισμα που προετοιμάζει η πλειοψηφία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη δίνει ήδη την κυβερνητική γραμμή για το πρώτο «όχι» που ζητείται από το Μέγαρο Μαξίμου να πουν οι βουλευτές της ΝΔ κατά την κρίσιμη μυστική ψηφοφορία. Με «όχι» θα απαντήσει η κυβέρνηση και στο αίτημα για τη σύσταση νέας επιτροπής και τη διερεύνηση της υπόθεση της Τήλου, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να διατάξει και πάλι αποχή από τη μυστική ψηφοφορία που ζητεί ήδη το ΠαΣοΚ για τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπαιδίου με κατηγορίες κατά πέντε πρώην υπουργών και υφυπουργών. Το μοναδικό «ναι» που έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός είναι για τη σύ σταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση της Siemens, αφού όμως προηγουμένως ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως τα τέλη Μαΐου και τις παραμονές των ευρωεκλογών.

Παράλληλα η κυβέρνηση προετοιμάζει και μια επικοινωνιακή αντεπίθεση προς το ΠαΣοΚ για να καταγγείλει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιεί επιλεκτικά αποφάσεις και πρωτοβουλίες της Δικαιοσύνης επιχειρώντας απροκάλυπτες παρεμβάσεις, αλλά και συκοφάντηση δικαστικών με αδιαμφισβήτητο κύρος. «Αιχμή του δόρατος» στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος, ο οποίος εξαπέλυσε το απόγευμα της Παρασκευής μια οξύτατη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η Βουλή έχει εκφράσει την κρίση της διά του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής. Η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή θα είχε έννοια μόνον αν προέκυπταν από τη μεταγενέστερη έρευνα στοιχεία, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει» τόνισε ο κ. Δένδιας σε συνεργάτες του την περασμένη εβδομάδα στις συσκέψεις που προήδρευσε, προσθέτοντας ότι αυτό προκύπτει και από τις απόψεις του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κ. Καρούτσου, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Γ. Σανιδάςενήργησε σύννομα.

«Στην περίπτωση που πίστευε ότι προέκυψαν νέα στοιχείαθα κατήγγειλε παρανομία. Αλλωστε σε αυτή την περίπτωση ο κ. Καρούτσος θα μπορούσε να στείλει απευθείας τη δικογραφία στη Βουλή»υποστηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

?Δεν ανησυχούν για την ψηφοφορία
Στην υπόθεση Παυλίδη φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να τερματίσει τις εργασίες της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει συσταθεί και θα αναμένει την αποστολή όλων των στοιχείων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Αρ. Παυλίδη και των συγγενικών του προσώπων. Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει μια ολιγοήμερη αναβολή στην κατάθεση του πορίσματος και αντίστοιχη αναβολή της συζήτησής του στην Ολομέλεια που θα καταλήξει στην κρίσιμη μυστική ψηφοφορία.

Η διακριτική βολιδοσκόπηση του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ στους βουλευτές της και ιδίως σε όσους ζητούσαν τις προηγούμενες ημέρες την παραίτηση του πρώην υπουργού δείχνει πως η πλειονότητά τους θα πειθαρχήσει στην απόρριψη της προτάσεως παραπομπής του κ. Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να διασφαλίσει στον Πρωθυπουργό πως δεν θα υπάρξουν ορισμένες διαρροές.

Οι επιτελείς της ΝΔ ελπίζουν πως οι διαρροές αυτές θα εξισορροπηθούν από αντίστοιχες διαρροές βουλευτών του ΠαΣοΚ που αναζητούν ευκαιρία για να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην ηγεσία του κόμματός τους. Περισσότερο ελπίζουν όμως και σε διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι την εντολή του κ. Καρατζαφέρη να υπερψηφίσουν την πρόταση οι βουλευτές του δεν θα τη σεβαστούν όλοι.

Για τον κ. Καραμανλή πάντως τα πράγματα στην υπόθεση αυτή είναι ξεκάθαρα: ή θα απορριφθεί η πρόταση ή θα πρέπει ο κ. Παυλίδης να παραιτηθεί την ίδια μέρα που η Βουλή θα εγκρίνει την παραπομπή του. Διαφορετικά είναι αποφασισμένος να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, παρ΄ ότι δεν τις επιθυμεί, ομολογώντας πως πολιτικά δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνησή του με πλειοψηφία 150 εδρών στην εθνική αντιπροσωπεία.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να απορρίψει και τη δεύτερη πρόταση για την σύσταση ειδικής επιτροπής, που είναι πιθανόν να καταθέσει το ΠαΣοΚ για την υπόθεση της Τήλου.

?Δένδιας: «Η παγίδα για το ΠαΣοΚ»
Η υπόθεση που τρέμει η κυβέρνηση είναι το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, καθώς το ΠαΣοΚ ζήτησε ήδη την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Βουλής να επανενεργοποιήσει τη διαδικασία λήψης απόφασης για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες πέντε πρώην υπουργών και υφυπουργών της ΝΔ. Η απόφαση αυτή έχει αναβληθεί δύο φορές λόγω της αποχής της ΝΔ από την ψηφοφορία, ενώ τα αδικήματα παραγράφονται με τον τερματισμό της Συνόδου της Βουλής που είναι προγραμματισμένος για τα τέλη Ιουνίου.

Στη μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί ο κ. Καραμανλής γνωρίζει καλά πως ακόμη και αν ζητήσει από τους βουλευτές του να καταψηφίσουν, πολλοί από αυτούς δεν θα υπακούσουν. Και για τον Πρωθυπουργό θα είναι ό,τι χειρότερο να διαλυθεί η Βουλή εξαιτίας αυτού του σκανδάλου. Για τους λόγους αυτούς έχει ήδη αποφασίσει να απουσιάσει και πάλι η ΝΔ από την ψηφοφορία, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την καταψήφισή της, αλλά ταυτόχρονα και την παραγραφή της υπόθεσης.

Για να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις η κυβέρνηση προετοιμάζει ήδη μια μάχη εντυπώσεων που θα αναλάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας, επισημαίνοντας πως η σκανδαλολογία διχάζει το ΠαΣοΚ.

«Το εσφαλμένο της θέσης του ΠαΣοΚ φαίνεται από την απουσία του “βαρέoς νομικού του πυροβολικού”, του κ. Ευ. Βενιζέλου και του κ. Α. Λοβέρδου» παρατηρούν συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης, σημειώνοντας μάλιστα με νόημα πως ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος κ. Ντ. Ρόβλιας.

«Αντίθετα χρησιμοποιήθηκαν “πελταστές” με το δόλωμα της συμμετοχής στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ»τονίζουν οι επιτελείς του κ. Δένδια.

Αλλά και ο ίδιος θα τονίσει στη Βουλή ότι «είναι κρίμα που το ΠαΣοΚ πέφτει στην παγίδα της σκανδαλοθηρίας και της αντιδικίας με τη Δικαιοσύνη.

«Το ΠαΣοΚ πετάει άλλη μια πέτρα στον δρόμο του για να σκοντάψει αργότερα σε αυτήν»παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας με τους επιτελείς του.

Κλιμακώνοντας την αντεπίθεσή της η κυβέρνηση, αλλά και για να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι «κουκουλώνει τα σκάνδαλα», ο κ. Καραμανλής έχει ήδη αποφασίσει να προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της SΙΕΜΕΝS, όπου η κυβέρνηση εκτιμά πως θα αποκαλυφθούν και νέα στοιχεία κατά στελεχών του ΠαΣοΚ ή συνεργατών τους.
Το Βήμα