Γρηγόρης Λαμπράκης: ο Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης

lamprakis.jpg

Σαν σήμερα, 21 Απριλίου του 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης πραγματοποίησε μόνος την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Είναι πασίγνωστη η σύλληψη και κακοποίησή του κατά τη διάρκεια εκείνου του Μαραθώνιου. Ένα μήνα μετά, στις 22 Μαΐου, δέχτηκε δολοφονική επίθεση σε συγκέντρωση ειρηνιστών στη Θεσσαλονίκη - στη διασταύρωση Βενιζέλου και Ερμού. Έφυγε από κοντά μας πέντε μέρες αργότερα, στα....... 51 του χρόνια - πολύ νέος ακόμη και για τα δεδομένα της εποχής του - αφήνοντας όμως πίσω του μια εξαιρετικά πλούσια ζωή όπου τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν πήγε χαμένο.

Tipota de paei xameno - S. Malamas & A. Iwannidhs & X. Alexioy
Καταθέτω σήμερα εδώ έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο μεγάλο μας Αγωνιστή, Ειρηνιστή, Αθλητή, Ανθρωπιστή, μα πρώτα απ' όλα Άνθρωπο, με λίγους στίχους του Γιάννη Ρίτσου και την εξαιρετική παρουσίαση του Αλέξανδρου Χατζηκώστα γι' αυτή την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης της 21ης Απριλίου, για τον Γρηγόρη Λαμπράκη.




%u03B3%u03C1%u03B7%u03B3%u03CC%u03C1%u03B7%u03C2%20%u03BB%u03B1%u03BC%u03C0%u03C1%u03AC%u03BA%u03B7%u03C2.jpgΌταν οι ουλές απ' τις λαβωματιές κλείνουν στο πρόσωπο του κόσμου




και μες στους λάκκους πούσκαψαν οι οβίδες φυτεύουμε δέντρα



και στις καρδιές πούκαψε η πυρκαϊάδένει τα πρώτα της


μπουμπούκια η ελπίδα



κι οι νεκροί μπορούν να γείρουν στο πλευρό τους και να κοιμηθούν δίχως


παράπονο



ξέροντας πως δεν πήγε το αίμα τους του κάκου,


είναι η ειρήνη.



(απόσπασμα από την "Ειρήνη" του Γιάννη Ρίτσου)




gif-peace_hoffman.JPG