Η ιστορία επαναλαμβάνεται (Μέρος Δ’)

Ιστορία: Ο μετριοπαθής αλλά αξιόπιστος σύμβουλος
όσων τολμούν να αντικρίσουν την αλήθεια.
.
Γράφει ο Αλκιμος

Πριν προχωρήσω στην ολοκλήρωση της σειράς «Η ιστορία επαναλαμβάνεται», θα ήθελα να προτρέψω εσάς, τους φίλους αναγνώστες, να ανατρέξετε ακόμα μια φορά στα άρθρα αυτά (Μέρος Α’, Μέρος β’, Μέρος Γ’) και να ρίξετε μια ματιά στα links που παρατίθενται, προκειμένου να βγάλετε μόνοι σας τα σωστά συμπεράσματα. Δεν το θεωρώ αποτελεσματικό και λογικό, να «φιλτράρω» τα γεγονότα μέσα από την δική μου προσωπική οπτική. Καθώς προσωπικά όμως έχω αντιληφθεί πως τα όσα συμβαίνουν σήμερα δεν μπορούν να αποκοπούν από το χθες, και ότι αντίθετα μάλιστα, φαίνεται, πως η ιστορία κάνει απλά κύκλους, σκέφτηκα να αφήσω, όσους ενδιαφέρονται, να διακρίνουν την αλήθεια μέσα από το ιστορικό φόντο.
.
Θα πρέπει όμως να καταφέρεται να απομονώσετε τις όποιες προκαταλήψεις και εμπάθειες και να αφήσετε τα γεγονότα να μιλήσουν, όσο κι αν αυτά που έχουν να μας πουν μπορεί να μη ταιριάζουν στα ιδανικά και στις …φαντασιώσεις μας. Θα πρέπει να τα δούμε μέσα από αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς «φόβο και πάθος»...........
Κάτι που πρέπει επίσης πάντα να θυμόμαστε είναι, ότι δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτό τον κόσμο και σίγουρα κάθε άλλο παρά ο …«περιούσιος λαός». Είμαστε ένα κομμάτι αυτού του συστήματος, και η ύπαρξή μας είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη των όποιων γειτόνων μας. Το άλλο σημαντικό σημείο είναι, η εξάρτησή μας από τις ανάλογες στρατηγικές συμμαχίες, για εξασφάλιση της απαραίτητης ισορροπίας δυνάμεων.
.
Αν τολμήσουμε να πιστέψουμε ότι αποτελούμε κάτι το ιδιαίτερο και ότι έχουμε a priori την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων, ή ότι εμείς μόνοι μας, με μόνα εφόδια την …«παλικαριά» και τους «σπουδαίους» πολιτικούς μας, θα καταφέρουμε να σταθούμε, τότε εθελοτυφλούμε και βαδίζουμε ολοταχώς προς την καταστροφή.
.
Οι φτωχοί γείτονές μας στα Σκόπια, παρ’ όλες τις γελοίες εθνικιστικές υπερβολές τους, έχουν καταφέρει να κερδίσουν την συμπάθεια όλο και περισσότερου κόσμου και να συνάψουν ωφέλιμες συμμαχίες, με αποτέλεσμα, από εκεί που ήταν για πολλούς εδώ στην Ελλάδα οι «γυφτοσκοπιανοί», τώρα να είναι, -για ένα αρκετά σημαντικό αριθμό κρατών, ακόμα και για τον ίδιο τον ΟΗΕ- η «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
.
Το ίδιο και η Τουρκία, με λίγες σωστές κινήσεις, αυτογνωσία και σωστή στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική, κατάφερε μέσα σε λίγο καιρό να γίνει κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή.
.
Η ιστορία ρίχνει άπλετο φως στα γεγονότα.
.
Ας ανοίξουμε τα μάτια μας λοιπόν και ας διακρίνουμε, ποιο είναι το συμφέρον μας ως κράτος. Ποιες ήταν οι λάθος και ποιες οι σωστές επιλογές, και ας τολμήσουμε επιτέλους να αποφασίσουμε ποιοι ήμαστε και που ανήκουμε!
.
Από την σωστή αυτή επιλογή θα εξαρτηθεί το μέλλον μας ως χώρα. Όσο όμως η απόφαση αυτή μένει μετέωρη, ο διχασμός θα γίνεται όλο και ποιο απειλητικός.