Μην προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα

Εχει ανάψει η συζήτηση στο καφενείο με αφορμή την ανάρτηση του Αλέξανδρου Πιστοφίδη που κάναμε ""Αφορισμοί και Συγχωροχάρτια¨ (Διάβασε εδώ)και στη συνέχεια την ανάρτηση που μας έστειλε το paideia-gr " Η Εκκλησία στην Επανάσταση του 1821" (Διάβασε εδώ), πολλά και τα σχόλια που γράφτηκαν και στα δύο θέματα.
Πήραμε και δημοσιεύουμε απάντηση του Αλέξανδρου Πιστοφίδη στο άρθρο του paideia-gr


Περίμενα την υποσχόμενη απάντησή σας πιο συγκεκριμένη, με επιχειρήματα πάνω στο ρόλο της Εκκλησίας κατά την επανάσταση του 21 και διαβάζω ένα κείμενο καθαρά απολογητικό.
Ταυτίζετε τη θρησκεία με την Εκκλησία και την Εκκλησία με τον κλήρο και μάλιστα με τον ιεραρχικά ανώτερο κλήρο, κάτι που δε βρίσκει σύμφωνους πολλούς, ακόμη και πιστούς.
Όταν αναφέρεστε στο επιχείρημα «αν δεν γινόταν ο αφορισμός, ήταν σχεδόν βέβαιο, ότι θα εξοντώνονταν εκατοντάδες χιλιάδες ορθοδόξων χριστιανών», δεν νομίζετε ότι με τον τρόπο αυτό νομιμοποιείτε ακόμη όλους εκείνους που κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής, όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν αλλά πρόδιδαν όσους Ελληνες ήταν στην Αντίσταση; Αυτό το παράδειγμα οφείλουν να ακολουθήσουν και οι επόμενες γενιές, αν συμβεί πάλι να κατακτηθεί η πατρίδα μας;

Καλώ όσους δεν διάβασαν το αυθεντικό κείμενο του αφορισμού να το κάνουν και να μου πουν πως δικαιολογείται να αφορίζεται η «αποστασία κατά της κοινής ημών ευεργέτιδος κραταιάς βασιλείας (Τουρκίας) και να αποκαλείται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης «τέρας, δραπέτης, φυγάς και κάκιστος πάντων των ανθρώπων, που διετάραξε την άνεση και ησυχία των ομογενών μας πιστών ραγιάδων που απολαμβάνουν τόσα προνόμια ελευθερίας όσα δεν απολαμβάνει άλλο υποτελές έθνος».
Στο κατάπτυστο κείμενο του αφορισμού, πέρα από τις ύβρεις και τις απειλές, «καλούνται οι πιστοί να περιφρονούν, να μισούν και να......
αποστρέφονται τους επαναστάτες». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε μια άκρως αποκαλυπτική γλώσσα γράφουν «..των αιωνίω υπόδικοι αναθέματι, και τυμπανιαίοι, αι πέτραι, τα ξύλα, και ο σίδηρος λυθείησαν, αυτοί δε μηδαμώς σχισθείσα η Γη καταπίοι αυτούς ουχ ως του Δαθάν και Αβειρών…πατάξαι Κύριος αυτούς τω ψύχει, τω πυρετώ, την ανεφοφθορία…..Επιπεσείτωσαν επί τα κεφαλάς αυτών κεραυνοί της θείας αγανακτήσεως. Είησαν τα κτήματα αυτών εις παντελή αφανισμόν και εις εξολόθρευσιν. Γεννηθήτωσαν τα τέκνα αυτών ορφανά και αι γυναίκες αυτών χήραι. Εν γενεά μία εξαλειφθείη το όνομα αυτών μετ΄ ήχου και ου μείνει αυτοίς λίθος επί λίθου, κ.λ.π. κ.λ.π.
Οποιος διαβάσει το κείμενο του αφορισμού με ανοιχτό μυαλό θα καταλάβει ότι γράφτηκε από ανθρώπους φοβισμένους αλλά και εξοργισμένους.
Μην προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα

Αλέξανδρος Πιστοφίδης