ΕΧΕΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΚΟΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΣΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ

BLACK SNAKE THAT ATE US

ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ

Σάλο είχαν προκαλέσει το 2002 οι δηλώσεις που είχε κάνει η κ. Διαμαντοπούλου αναφορικά με τη θέσπιση της Αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας μας. Λίγο έλειψε να ζητηθεί να της αφαιρεθεί η Ελληνική ιθαγένεια από κάποιους!... Εδώ θα βρείτε το άρθρο της για να διαβάσετε όλοι τι ακριβώς υποστήριζε και φαίνεται ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=141256&ct=114

Απλά εμείς θα δανειστούμε ουσιώδη σημεία του άρθρου που προβάλουν τη θέση της: «Η θέση μου για την αγγλική γλώσσα είχε στον πυρήνα της την ανάγκη όχι της υποχρεωτικής διδασκαλίας (που υπάρχει σήμερα) αλλά της υποχρεωτικής επαρκούς εκμάθησης. Τι σημαίνει όμως υποχρεωτική επάρκεια εκμάθησης;…Σημαίνει ότι το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να εξασφαλίζει στους αποφοίτους του τη δυνατότητα χρήσης της αγγλικής για σπουδές, πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, επαγγελματική αποκατάσταση και επικοινωνία…Χρειάζεται λοιπόν να αλλάξουν κάποια πράγματα για να αναστρέψουμε την κατάσταση. Η πρώτη αλλαγή είναι πολιτική. Πρέπει να περάσουμε από τη λογική της υποχρεωτικής διδασκαλίας σε αυτήν της υποχρεωτικής εκμάθησης…Η ανάγκη αυτή της υποχρεωτικής φύσης της εκμάθησης και η αναγωγή της από χαλαρή προσέγγιση σε αποφασιστικό κριτήριο εξέλιξης του μαθητή με οδήγησε στη χρήση της έκφρασης «δεύτερη επίσημη γλώσσα» θεωρώντας, σε κάθε περίπτωση, ότι το περιεχόμενο και η ανάλυσή της θα πρέπει να προσδιορισθούν από τη νομοθεσία μια και ο όρος «επίσημη» δεν αναφέρεται στο Σύνταγμα ούτε περιγράφεται, από όσο γνωρίζω, σε νόμο του κράτους».

1. Να εξηγήσουμε ότι η διαφορά μεταξύ της δεύτερης γλώσσας και της ξένης έγκειται στο ότι όταν σπουδάζεις τη γλώσσα στη χώρα που ομιλείται ως μητρική τότε είναι δεύτερη γλώσσα για σένα τον αλλοδαπό, ενώ όταν τη σπουδάζεις έξω από τον φυσικό της χώρο, όπου μιλιέται ως μητρική, τότε η γλώσσα είναι ξένη. Άρα στην Ελλάδα η Αγγλική γλώσσα δεν μπορεί ποτέ να είναι δεύτερη γλώσσα αλλά μόνο ξένη, αφού η μητρική μας είναι η Ελληνική. Θα έπρεπε κάποιος ειδικός ως προς το θέμα να είχε συμβουλέψει την κ. Διαμαντοπούλου για να έχει αποφύγει ένα μεγάλο επιστημονικό μεθοδολογικό λάθος. Η επιχειρηματολογία της όχι μόνο δεν έχει επιστημονικά ορθολογικό υπόβαθρο, αλλά καταλήγει να είναι μια γραφικότητα. Όφειλαν οι σύμβουλοι της κ. Διαμαντοπούλου, που ως πολιτικός μηχανικός δεν γνωρίζει τον ξενόγλωσσο κλάδο, να την προστατέψουν.

2. Και η γραφικότητα του επιχειρήματος συνεχίζεται, καθόσον αυτοί που έχουν σπουδάσει στην αλλοδαπή και είχαν συμφοιτητές Φιλιππινέζους ξέρουν ότι η χώρα τους έχει δύο επίσημες γλώσσες την Filipino και την Αγγλική. Ο λόγος που έχουν δύο γλώσσες είναι ότι είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία, με πολλές διαλέκτους και βρέθηκε αυτή η χρυσή τομή. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις αποικίες της Μεγάλης Βρετανίας π.χ. Ινδία, Ουγκάντα, Κένυα κλπ. Συντρέχει κάποιος λόγος για την Ελλάδα ή θεωρεί η κ. Διαμαντοπούλου ότι θα γίνουμε, ας πούμε, σαν τις Φιλιππίνες που δεν θα μπορούμε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας στα Ελληνικά ώστε να καταφεύγουμε στα Αγγλικά για να μην παρεξηγούμαστε;. Θα πάει η κ. Διαμαντοπούλου στη γενέτειρα της Κοζάνη και θα ζητήσει από τους συμπατριώτες της που εργάζονται στο Δημόσιο ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – να της μιλάνε στα Αγγλικά;. Ή θα επισκεφτεί τον κτηνοτρόφο ψηφοφόρο της και θα του ζητήσει να ομιλεί την Αγγλική για να είναι πιο Ευρωπαίος από ότι είναι;…Και γιατί θα πρέπει να το κάνουν;…Τί σημαίνει πολύ καλά Αγγλικά; Με τί κριτήρια;… Πολύ καλά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα;… Να ξέρουμε δηλαδή ότι στην περίπτωση της Αγγλικής ως δεύτερης γλώσσας θα πρέπει να μεταναστεύσουμε σε Αγγλόφωνη χώρα… Έχει μήπως αποκλειστικές πληροφορίες για το ότι θα γίνουμε Αμερικάνικη αποικία, οπότε θα χρειαστεί η επιλογή της Αμερικανικής Αγγλικής σε αντιδιαστολή προς τη Βρετανική Αγγλική;… Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση που εμείς οι παράλογοι και άνοες δεν αντιλαμβανόμαστε;…

3. «Πρέπει να περάσουμε από τη λογική της υποχρεωτικής διδασκαλίας σε αυτήν της υποχρεωτικής εκμάθησης…» Να μας συγχωρέσει η κ. Διαμαντοπούλου που θα της πούμε ότι αυτή η υποχρεωτική εκμάθηση τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από το Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών του Αμερικανικού Πενταγώνου με πειραματόζωα Αμερικανούς πιλότους για να μάθουν Ιαπωνικά, επειδή θα τους χρειαζόντουσαν για την επίθεση τους εναντίον των Ιαπώνων. Το αντικίνητρο ήταν ότι αν δεν τα μάθαιναν σε ένα μήνα, θα τους εκτελούσαν!!!. Έτσι και ποιος μας δεν θα αναγκαζόταν να μάθει το οτιδήποτε;… Τότε ακριβώς ήταν που πρωτοχρησιμοποιήθηκε η οπτικοακουστική μέθοδος της Συμπεριφοριστικής Σχολής με τα ακουστικά και το επαναλαμβάνειν αενάως λέξεις και προτάσεις, που συχνά – πυκνά οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν το νόημα τους. Κυρία Διαμαντοπούλου τι σημαίνει υποχρεωτική εκμάθηση σε περίοδο Δημοκρατίας;. Υπάρχει υποχρεωτική διδασκαλία, αλλά υποχρεωτική μάθηση:!!!... Η μάθηση όπως ξέρετε δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική γιατί εξαρτάται από αυτό που στην ψυχολογία και παιδαγωγική επιστήμη λέγονται ατομικές διαφορές. Εσείς, φερ΄ ειπείν, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί με την ίδια προσπάθεια που έχετε καταβάλει συγκριτικά με κάποιον άλλο συμφοιτητή σας στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου, εκείνος ήταν καλύτερος/ χειρότερος από σας στα Μαθηματικά;… Ή με την ίδια προσπάθεια στην ξένη γλώσσα εσείς την μάθατε καλύτερα/ χειρότερα από κάποιον συμμαθητή σας;. Βρίσκεται τυχαίο το γεγονός ότι ανάμεσα στα βραβεία Νόμπελ που δίνονται η Παιδαγωγική επιστήμη δεν είναι ένας από τους κλάδους που περιλαμβάνονται;. Υποψιάζεστε μήπως γιατί;.

4. Η πολύ καλή ή και άριστη γνώση της ξένης γλώσσας προϋποθέτει αντίστοιχη γνώση της μητρικής σου. Ως υποψήφια υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων η κ. Διαμαντοπούλου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι παρά το γεγονός ότι οι ώρες διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας στα σχολεία μας έχουν αυξηθεί, τα ελληνόπουλα δεν την γνωρίζουν σε επαρκή βαθμό, και όσο περισσότερες ώρες τους προστίθενται, τόσο χειρότερα πηγαίνουν. Το δείχνουν οι τόσες πολλές σχετικές μελέτες. Μήπως προτού ξεκινήσει να προωθεί το ιδεολόγημα της πολύ καλής ως άριστης υποχρεωτικής εκμάθησης της Αγγλικής, θα έπρεπε να στρέψει τις προσπάθειες της προς την αποτελεσματικότερη γνώση της μητρικής Ελληνικής;. Προς το παρόν είναι σαν να απαιτεί από ένα Fiat Cinquecento να έχει επιδόσεις BMW 316 και μάλιστα της νέας σειράς που τη διαφημίζουν στην τηλεόραση.

5. Στο υπερκορεσμένο σχολικό πρόγραμμα η Αγγλική για μεν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει 3 ώρες, ενώ για το Γυμνάσιο και Λύκειο στην μεν Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου είναι 3 ώρες, που στις Β΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου και Γ΄ Γυμνασίου και Γ΄ Λυκείου γίνονται οι εξής 2 . Ενώ παράλληλα για το Γυμνάσιο και Λύκειο ισχύουν τα επίπεδα αρχαρίων και προχωρημένων. Πώς θεωρεί η κ. Διαμαντοπούλου ότι με αυτές τις ώρες θα μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και υποχρεωτική πολιτική εκμάθησης της Αγγλικής;. Με την προσθήκη ωρών στο ήδη βεβαρημένο σχολικό πρόγραμμα;. Ή με την προσθήκη ωρών στα Αγγλικά και αφαίρεση ωρών από άλλα μαθήματα;. Αν ισχύει το δεύτερο, αντιλαμβάνεται ότι θα προκληθεί ένας εμφύλιος μεταξύ καθηγητών και κάποιο θα στραφούν και εναντίον της με τα γνωστά άσχημα αλλά δικαιολογημένα αποτελέσματα, που θα προκαλέσουν περισσότερη ανεργία σε βάρος κλάδων εκπαιδευτικών. Αυτό επιφυλάσσει για το κόμμα της ως κυβέρνηση;. Κοινωνική αναταραχή;.

6. Έχει υπόψη της η κ. Διαμαντοπούλου ότι οι καθηγητές Αγγλικής στο Δημόσιο πηγαίνουν σε δύο και τρία σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριο τους, που πρακτικά σημαίνει, ότι, λόγω κόπωσης, η προσθήκη περισσοτέρων ωρών στο ωράριο τους θα σημάνει αυτόματα ακόμα πιο υποβαθμισμένη διδασκαλία;.

Τελικά, μήπως η κ. Διαμαντοπούλου θα έπρεπε να συνεργαστεί κατ΄ αρχήν με την ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ως προς το επιστημονικό υπόβαθρο της ιδέας που έχει για την ισχυροποίηση της Αγγλικής γλώσσας σε ισόβαθμη θέση με τη μητρική μας Ελληνική, ενώ ως προς το κομμάτι που αφορά τη συνταγματική ρύθμιση να συνεργαζόταν με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, που είναι συνταγματολόγος και όλο και κάτι παραπάνω θα γνωρίζει για το εφικτό και βάσιμο της πρότασης της;.

ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ