Οι προτάσεις των πρυτάνεων

Μέσα στις επόμενες μέρες(πιθανών στη συνάντηση που ορίστηκε για τις 25 Φεβρουαρίου) οι Πρυτάνεις των ελληνικών Πανεπιστημιων πρόκειται να ολοκληρώσουν τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης πρότασης για το εξεταστικό σύστημα. Την πρόταση αυτή θα ανακοινώσουν στους εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας στις 6 και 7 Μαρτίου στη Σύνοδο Πρυτάνεων που θα γίνει στο Καρπενήσι.

Βασική διαπίστωσή της συνόδου των Πρυτάνων, αναμένεται πως θα είναι το γεγονός ότι τα ΑΕΙ δεν μπορούν σήμερα να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό φοιτητών με τις υποδομές που έχουν. Επίσης οι πρυτάνεις απορρίπτουν τόσο την ελεύθερη εισαγωγή στα Πανεπιστήμια όσο και την καθιέρωση προπαρασκευαστικού έτους. Προτείνουν την αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και τη διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων σε κεντρικό επίπεδο με ευθύνη του ΥΠΕΠΘ, κατά προτίμηση τον Ιούλιο. Στις προτάσεις των πρυτάνεων περιλαμβάνεται επίσης η εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές και όχι σε τμήματα και ο δραστικός περιορισμός των επιλογών που θα έχει κάθε υποψήφιος και η εισαγωγή ενός είδους "προπαρασκευαστικού έτους"...

Ειδικότερα, οι πρυτάνεις εισηγούνται να δίνουν οι υποψήφιοι -μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο- εξετάσεις σε 4 ή 5 μαθήματα, να εισάγονται σε σχολές, Ιατρικές, Νομικές, Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές, Γεωπονικές κ.ο.κ. και βάσει των επιδόσεων του α΄ έτους να γίνεται ο διαχωρισμός τους σε τμήματα. Να ακολουθούν, δηλαδή, την Κτηνιατρική, την Οδοντιατρική, το Πολιτικό της Νομικής, το Φυσικό, το Χημικό κ.λ.π., ανάλογα με τη σχολή στην οποία έχουν εισαχθεί. Με το εν λόγω σύστημα, οι δηλώσεις με τις προτιμήσεις των υποψηφίων θα γίνονται πριν από τις εξετάσεις και θα είναι αυστηρά περιορισμένος ο αριθμός των επιλογών. Τα Πανεπιστήμια θα έχουν ενισχυμένο ρόλο στη διενέργεια των εξετάσεων, οι οποίες πάντως θα γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας όπως συμβαίνει και σήμερα. Η ύλη των εξετάσεων θα διευρυνθεί και θα περιλαμβάνει τα διδασκόμενα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Ο διαχωρισμός σε τμήματα μετά το τέλος του α΄ έτους θα έχει διπλό όφελος: από τη μια, θα είναι πιο ώριμος ο φοιτητής για να επιλέξει τον ακριβή τομέα τον οποίο επιθυμεί να ακολουθήσει και από την άλλη, δεν θα επαναπαύεται μόλις εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, δεν θα εφησυχάζει όπως συχνά συμβαίνει σήμερα αλλά θα βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς θα γνωρίζει πως ο αγώνας για την κατάκτηση μιας καλής θέσης συνεχίζεται.

paideia.gr