«Aξίζει τον κόπο να...»

Ανοικτή Επιστολή:

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ,

Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας

προς τον κ Άρη Σπηλιωτόπουλο,

Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,

την κ Μαριέτα Γιαννάκου, πρώην ΥΠΕΠΘ

τον κ Γιώργο Παπανδρέου, Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπάρχουν, τέτοια παιδιά στα Πανεπιστήμιά μας!…

Τι είναι λοιπόν ο επαναστατημένος άνθρωπος, αναρωτιέται στο ομώνυμο βιβλίο του ο Albert Camus και συνεχίζει, ένας άνθρωπος που λέει όχι! Αρνιέται αλλά δεν παραιτείται: είναι ακόμα αυτός που λέει ναι από την πρώτη του κίνηση! Το όχι του σημαίνει: «Μέχρι εκεί και μη παρέκει» , «το παρακάνετε», «υπάρχει ένα όριο που δεν θα ξεπεράσετε». Με λίγα λόγια αυτό το όχι του εξεγερμένου επιβεβαιώνει την παρουσία ενός ορίου.

Η επιβεβαίωση που συνεπάγεται κάθε πράξη εξέγερσης εξελίσσεται σε κάτι που ξεπερνά το άτομο αφού το βγάζει από την υποθετική μοναξιά του και του δίνει μια αφορμή δράσης!
Ο σκλάβος δεν ξεσηκώνεται μόνο για τον εαυτό του, αλλά για όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις, όταν κρίνει πως με την υπάρχουσα τάξη κάτι μηδενίζεται μέσα του που δεν ανήκει μόνο σε αυτόν, αλλά είναι κοινός τόπος, όπου όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και αυτοί που του αντιπαρατάσσονται μπορούν να αποτελέσουν μια κοινότητα και να συμβιώσουν σε καθημερινή βάση, ειρηνικά και παραγωγικά σε αυτήν.

Ίσως τελικά να είναι ευλογία για εμάς που ζούμε, εργαζόμαστε και αναλώνουμε τη ζωή μας στον ακαδημαϊκό χώρο των ΑΕΙ και ΤΕΙ, το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα στην εποχή του άκρατου ατομικισμού, των διαπροσωπικών μας σχέσεων που έχουν το βάθος της επιδερμίδας, και της έλλειψης οραμάτων και αγνής αφοσίωσης σε ιδεώδη ΥΠΑΡΧΟΥΝ ανάμεσά μας φοιτητές και φοιτήτριες, που τρέχουν ΠΡΟΣ την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την ίδια ώρα που οι άλλοι εγκλωβισμένοι στην ευδαιμονία της ασφάλειας που προσφέρει το «μαντρί» αποφεύγουν τις ευθύνες που συνεπάγεται η πραγμάτωση, η βίωση της Ελευθερίας...

Από τέτοιου ψυχισμού παιδιά αποτελείται μία εκπληκτικής ποιότητας ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που εδρεύει στην Έδεσσα. Τα παιδιά αυτά έχουν ιδεολογικούς προσανατολισμούς αλλά αποφεύγοντας τις Κομματικές Αγκυλώσεις έχουν αποφύγει και τον εγκλωβισμό τους στο Κομματικό «μαντρί».

Διαβάστε την συνέχεια της επιστολής εδώ