Αποφάσεις για την Οικονομία σήμερα

Τις προτάσεις του Eurogroup συζητούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ, στη συνεδρίαση του ECOFIN. Την ελπίδα να υιοθετηθούν τα συμπεράσματα εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας είναι πιθανόν σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία, τουλάχιστον στις βασικές γραμμές της, για τον τρόπο που θα επωφεληθούν οι τράπεζες από τη βοήθεια του δημοσίου για τα αβέβαια ενεργητικά στοιχεία τους, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί αντίστοιχο σχέδιο αρωγής και για τις τράπεζες των ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε προς την κατεύθυνση της επίτευξης μίας τελικής συμφωνίας», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από την σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Στόχος είναι η δημιουργία μηχανισμού για την διάθεση των ενεργητικών στοιχείων των ιδρυμάτων που πλήττονται από την κρίση και θα τους επιτρέπει να συνεχίζουν να διαθέτουν δάνεια σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται δύο λύσεις:
-να δημιουργηθούν ανεξάρτητες δομές από τις τράπεζες, με την συνδρομή και βοήθεια του κράτους, για να τοποθετούνται τα επικίνδυνα ενεργητικά,
-να συσταθούν, όπως στη Βρετανία, μηχανισμοί δημόσιας εγγυοδοσίας, που θα εκταμιεύουν ποσά.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ