ΣΠΙΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΑ

Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης

Από τότε που ο Θωμάς Μπακαλάκος έγραψε το δίσκο του με τα «Αγροτικά», πέρασαν κάμποσα χρόνια.

Τα τραγούδια εκείνα περνούσαν προς τα έξω κάποιες «εικόνες» από την καθημερινότητα των αγροτών, από τους πολιτικάντηδες που τους εκμεταλλευόταν ΤΟΤΕ, αλλά και σήμερα.

Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα, μόνο που…..

Ξέρω αγρότες με λίγα στρέμματα, με ένα τρακτέρ και τα απαραίτητα εργαλεία για την καλλιέργεια των χωραφιών τους από τα οποία ουσιαστικά ζουν.

Ξέρω όμως και αγρότες ρε παιδιά, με δυο και τρία τρακτέρ, από 120 άλογα και πάνω, με διπλά διαφορικά, με την BMW και την μερσεντές παρκαρισμένη δίπλα στο 4Χ4 «αγροτικό» των 2500 κυβικών εκατοστών, και με σπίτια «παλατάκια».

Ξέρω αγρότες Δημοσίους υπαλλήλους, που μετά τη δουλειά στο δημόσιο, ασχολούνται και με τα στρέμματα που έχουν και εκμεταλλεύονται έχοντας εξασφαλίσει από την μια τον μισθό του δημοσίου και από την άλλη, τα χρήματα από τις αγροτικές ασχολίες, τις επιδοτήσεις, και όλα εν πάση περιπτώσει εκείνα τα προνόμια που οι «άλλοι», οι μικρότεροι αγρότες δεν τα έχουν.

Άρα λοιπόν έχουμε στη χώρα μας αγρότες «δυο ταχυτήτων».

Εκείνους που τα έχουν ΟΛΑ διπλά και τριπλά, και τους «άλλους» που είναι μεροδούλι μεροφάι.

Και πάμε τώρα σε μια κατηγορία αγροτών οι οποίοι είναι «εκπρόσωποι» όλων.

Και των μικρών, αλλά και των μεγάλων.

Αυτοί είναι τα «κομματικά στελέχη», τα μπλε, τα πράσινα, τα κόκκινα, που φιγουράρουν πάνω στα τρακτέρ αυτές τις μέρες υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα της αγροτιάς από την μια και μιλώντας με το κόμμα στα κρυφά από την άλλη…

Ότι «γραμμή» δώσει το κόμμα…

Αυτή θα προσπαθήσουν να επιβάλουν στους «συναγωνιστές» τους.

Όλα λοιπόν δουλεύουν ρολόι στην αγροτιά.

Με διαλυμένους τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, με ανύπαρκτο μητρώο αγροτών, με τις τράπεζες να έχουν πιάσει από το λαιμό τους πολλούς (τους μικρούς).

Με το «μέτωπο» των αγροτών, διασπασμένο.

Ουσιαστικά δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ ενιαίο μέτωπο αγροτών στη χώρα μας.

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο οι «αγροτοπατέρες» θα απογοήτευαν το κόμμα.

Συμφέρει λοιπόν να είναι διασπασμένο το όποιο μέτωπο αγροτών.

Συμφέρει επίσης να υπάρχει και μια υποβόσκουσα «οργή του κόσμου» για τα μπλόκα, γιατί κρύβονται κάποιες μικρολεπτομέρειες.

ΟΛΑ αυτά πάντα στα πλαίσια της «Δημοκρατίας».

Στα πλαίσια της δημοκρατίας λοιπόν όλες αυτές τις μέρες στα μπλόκα των αγροτών η Ελλάδα αναστενάζει (αυτή είναι η αγροτιά), στα πλαίσια της Δημοκρατίας θα πάρουν οι λίγοι αφήνοντας ριγμένους τους πολλούς.

Βέβαια στους συνδικαλιστές φαίνεται ότι δεν εξήγησε κανείς ότι η δημοκρατία την οποία ευαγγελίζονται για τις κινητοποιήσεις τους λέει ότι «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ».

Αναρωτιέμαι αν ποτέ μπορέσει κάποιος να βάλει σε μια τάξη όλα εκείνα που αφορούν τους αγρότες.

Αναρωτιέμαι αν ποτέ ξεκαθαρίσει στη χώρα μας ΠΟΙΟΙ είναι οι πραγματικοί αγρότες.

Αναρωτιέμαι αυτός ο χορός των εκατομμυρίων από τις δανειοδοτήσεις των κάποιων υποτιθέμενων αγροτών τις οποίες πληρώνουν μετά όλοι οι υπόλοιποι πότε θα σταματήσει.

Αναρωτιέμαι τέλος, αν σε μερικά χρόνια στη χώρα μας θα υπάρχουν αγρότες.

Βασίλης Τσούγκαρης

Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας

tsougarisgnomi@gmail.com