ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος


Δια της κοινωνικής τριβής παράγεται επαναστατικός σπινθήρας που αυτή την φορά δεν θα προέρχεται από τους συνήθεις υπόπτους. Αλλά από την καθεστηκυΐα τάξη! Όχι δεν είναι ανέκδοτο. Πρόκειται για μια ζοφερή πραγματικότητα που ίσως η γενιά μας αξιωθεί έκπληκτη να ζήσει και αυτή.. Ανώτατος δικαστικός που προ πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε μου ανέφερε σε έξαλλη κατάσταση πως παρήλθαν ήδη 12 μήνες από την αποφράδα-ο χαρακτηρισμός δικός του- ημέρα της εξόδου του στην σύνταξη και ακόμη δεν του έχει καταβληθεί ούτε ένα λεπτό έστω ως έναντι! Και πλέον τούτου όταν απευθύνθηκε στον συνταξιοδοτικό του φορέα (δημόσιο) του δήλωσαν ρητά και κατά πρόσωπο πως εξ’ αιτίας του δημόσιου χρέους το εφ’ άπαξ του αποκλείεται να το λάβει προ του σωτήριου έτους 2013 υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως θα ζει!!!

Γράψτε κάτι κατάληξε επειδή είμαι άνδρας έτοιμος για όλα και για να μην μου αφήσει απορίες ως προς το όλα, το αποσαφήνισε. Εγώ είμαι από νησί που με το μπαρούτι παίζουμε από μικρά.. Ε λοιπόν θα πάρω δυο σκονάκια και θα τα βάλω στα ρουθούνια του πρώτου κυβερνητικού που θα βρω στον δρόμο μου, κατάληξε με το μάτι στιλπνό από την τρέλλα της απόγνωσης..

Έτσι αφορμής δοθείσης ανέτρεξα στα οικονομικά του τόπου και ιδιαίτερα στο δημόσιο χρέος του από το 1974 ως τα σήμερα προκειμένου να βρω το βάθος της μαύρης τρύπας.. Πνίγηκα κι εγώ στον θυμό μου όταν διαπίστωσα ότι, από το 1974 ως το 1981 ανερχόταν στο 27% του ΑΕΠ (εθνικό ακαθάριστο προϊόν), από το 1981 ως το 1989 στο 41% από το 1990 ως το 1994 εκτινάχθηκε στο 90% για να φτάσει το 2000 στο 120% να μειωθεί ως το 2004 στο 108% και από εκεί και μετά να υπερβεί το 160%!!!!!!! Το εξοργιστικό ωστόσο είναι πως ο προϋπολογισμός από το 1974 ως το 1989 ήταν ιδιαίτερα επιβαρημένος αφού στις εγγραφές του εντάσσονταν όχι μόνον οι δαπάνες των δημοσίων οργανισμών κοινής ωφέλειας αλλά και το μεγαλύτερο σκάνδαλο από σύστασης του Ελληνικού κράτους, 228 προβληματικές που οι μάγκες της αγοράς άφησαν στην πλάτη του λαού την εξυγίανσή τους (ο αποπληθωρισμός των χρεών τους θα σας τρελάνει 428 δις δραχμές τότε) ενώ οι ίδιοι βούτηξαν με τις εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου όμως τα δανεικά κι αγύριστα και μεταδημότευσαν στην αλλοδαπή!! Από την Τουρκία ως την Γερμανία.. Γνωστό είναι ποιοι είναι αυτοί και ποιος ως υπουργός οικονομικών το 1979-1980 πετούσε με το αζημίωτο τα χρήματα του λαού ως χαρτοπόλεμο.

Από το 1990 και μετά όπως καλά γνωρίζετε άρχισε η απαξίωση συνολικά του δημοσίου (υγεία παιδεία) και οι χαριστικές εκποιήσεις των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων στους ιδιώτες αρχής γενομένης από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ που και εδώ απαντιέται το ίδιο πολιτικό πρόσωπο ως πλασιέ της λαϊκής περιουσίας.. Και το αγκάθι στα πλευρά μας είναι πως ενώ του νεοφιλελευθερισμού εξελισσομένου οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν από το ξεπούλημα των ασημικών για να φτάσουν σήμερα μέχρι το χαρτί τουαλέτας ώστε να απαλλαχτούν από τα δημόσια βαρίδια όπως διαλαλούσαν ξεδιάντροπα από τις τηλεοράσεις, το δημόσιο χρέος πάτησε γκάζια και πλέον τρέχει ανεξέλεγκτα με 200% δίχως κανείς από εμάς να έχει μάθει σε ποια σεντούκια βρίσκονται τα ιλιγγιώδη ποσά που έχουν κλαπεί. Επειδή περί κλοπής πρόκειται και μάλιστα διακεκριμένης.. Ή θα βρεθούμε εμπρός σε ένα ακόμη έγκλημα δίχως τιμωρία και δίχως τον Ντοστογιέφσκι τουλάχιστον να το εξιστορήσει στα παιδιά μας..

Ευγένιος Ανδρικόπουλος

eandik@otenet .gr