Ηξεραν αλλά άφησαν την Οικονομία στην τύχη της

Από τον περασμένο Ιούνιο γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση- ή, τουλάχιστον, το οικονομικό επιτελείο- τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Παρ΄ όλα αυτά και ενώ επρόκειτο για μια εποχή που η Ν.Δ. προηγούνταν του ΠΑΣΟΚ, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν είχε ακόμη αποκαλυφθεί και η διεθνής οικονομική κρίση δεν είχε ξεσπάσει, δεν ελήφθη κανένα μέτρο πρόληψης της κατάστασης και «θωράκισης της ελληνικής οικονομίας», όπως ήταν η κυβερνητική έκφραση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούνιο τα επιτόκια για τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές εξακοντίζονται στα ύψη (από 4,54% τον Απρίλιο και 4,74% τον Μάιο σε 5,17% τον Ιούνιο και 5,15 % τον Ιούλιο) χωρίς εμφανή αιτία, πέρα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για επικείμενη κρίση διεθνώς. Και πάλι, όμως, αυτό δεν εμφανίζεται να επηρεάζει τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ιδιαίτερα, με εξαίρεση ενδεχομένως την Ιταλία. Κοινοτικές πηγές αποδίδουν την έκρηξη στα επιτόκια δανεισμού της χώρας στην αρχή του καλοκαιριού στο γεγονός ότι τότε κατέφθασαν- και έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας - τα στοιχεία έκθεσης της ΕΚΤ υπό τον τίτλο «Δημοσιονομική διατηρησιμότητα και πολιτικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη», που δημοσιοποιήθηκε πριν από τρεις ημέρες. Στην έκθεση αυτή διαφαίνεται καθαρά, λένε οι ίδιες πηγές, ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας καταρρέουν και δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης εάν δεν αλλάξουν ριζικά οι ακολουθούμενες πολιτικές- εάν δε ληφθούν μέτρα. Σημειώνεται, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ότι η εικόνα δεν είναι καλή για το σύνολο των χωρών- μελών της ΟΝΕ (με εξαίρεση τη Φινλανδία), αλλά η Ελλάδα βρίσκεται με διαφορά στη χειρότερη θέση.

Πηγή Τα Νέα